Alletiders Nisse

Alletiders Nisse
Foto: Søren Hartvig, TV 2

Anden julekalender i serien om Pyrus.

Handling

Pyrus er blevet sendt på Nisseversitetet for at studere til arkivnisse. I december har han dog juleferie, og han vender derfor tilbage til Rigsarkivet for at tilbringe ferien sammen med sin gode ven Guttenborg.

Guttenborg hedder dog ikke længere Guttenborg. Han er blevet adlet til nisse af særlig fornem rang og har derfor fået et nyt navn – Gyldengrød.

Juleferien bliver langt fra den form afslapning for Pyrus, som han havde forestillet sig. På Nisseversitet har han fået en stor skriftlig opgave, der skal løses inden den 24. december. Opgaven lyder: Hvad er en nisse?

Ikke nok med det er han også tvunget til at skulle arbejde sammen med den fornuftige og punktlige nissepige Kandida om at løse opgaven. Kandida flytter ind hos Pyrus og Gyldengrød i Rigsarkivet, hvor Pyrus dog hurtigt ser sit snit til at finde på et nyt kælenavn til hende – Kandis.

Alletiders Nisse
Foto: Søren Hartvig, TV 2

Samtidig har Josefine fået en fyreseddel. Det gamle Rigsarkiv skal digitaliseres, så alting fremover kommer til at foregå via computer, og der er derfor ikke brug for hende længere.

It-eksperten Uffe Spage Andersen skal følge arbejdet i arkivet i hele december, så han kan finde ud af, hvordan det lettest kan erstattes af it.

For at redde deres arbejdspladser vil Bertramsen og Josefine forsøge at bevise noget, som en computer ikke kan – at nisser eksisterer. De indleder derfor en parallel jagt med Pyrus, Gyldengrød og Kandis efter spor af nisser i bøgerne.

Alletiders Nisse
Foto: Søren Hartvig, TV 2

Medvirkende

Pyrus: Jan Linnebjerg
Gyldengrød: Paul Hüttel
Kandis: Christiane Bjørg Nielsen
Bertramsen: Jesper Klein
Josefine: Jeanne Boel
Uffe: Steen Stig Lommer

Manuskript og instruktion: Martin Miehe-Renard

Produktionsselskab: Adaptor Frontier

Sendt i tv

1995, TV 2
2006, TV 2
2017, TV 2

Alletiders Nisse
Foto: Søren Hartvig, TV 2

Fra faglitteratur til skønlitteratur

Efter at have lavet en julekalender om Danmarkshistorien, kastede forfatteren Martin Miehe-Renard sig i arbejdet med ‘Alletiders Nisse’ over den nordiske skønlitteratur.

Pyrus, Gyldengrød og Kandis rejser i løbet af julekalenderen ind i en række forskellige børnebøger, eventyr, sange og en enkelt film for at lede efter spor af nisser. Nisserne i Norden har ikke altid kun haft noget med jul at gøre, og de dukker derfor op mange forskellige steder i skønlitteraturen gennem tiden.

Alletiders Nisse
Foto: Søren Hartvig, TV 2

Det glemte Afsnit 0

Da ‘Alletiders Nisse’ havde premiere i 1995 begyndte julekalenderen allerede den 30. november. Her blev der vist et særligt optaktsafsnit med titlen ‘Husker Du?’.

Det er i dette afsnit vi får forklaret, hvorfor der er sket nogle store forandringer i Pyrus-universet siden det sidste afsnit af ‘Alletiders Jul’ – blandt andet hvorfor Guttenborg har skiftet navn, og hvorfor Pyrus og Freja ikke længere er kærester.

I afsnittet læser Gyldengrød et brev fra Pyrus, som får minderne til at vælte frem. Samtidig har Bertramsen fundet Josefines hemmelige dagbog, som han ikke kan lade være med at læse i, og da han gør det, begynder minderne også at vælte frem hos ham

Afsnittet er efterfølgende blevet kaldt ‘det glemte Afsnit 0’, fordi det ikke blev vist, da julekalenderen blev genudsendt i 2006 og 2017, og heller ikke har været udgivet på vhs eller dvd.

Nødvendigt navneskift

I det glemte ‘Afsnit 0’ får Guttenborg brev om, at han er blevet adlet til nisse af særlig fornem rang og derfor har fået et nyt navn – von Gyldengrød.

I virkelighedens verden skyldes navneskiftet dog, at familien Guttenborg havde klaget over, at deres familienavn blev brugt til en nisse i en julekalender.

Læs mere: Alletiders Nisse – Det glemte ‘Afsnit 0’

Alletiders Nisse
Foto: Søren Hartvig, TV 2

Ny intro

Ligesom ved genudsendelsen af ‘Alletiders Jul’ i 2004 havde ‘Alletiders Nisse’ ved genudsendelsen i 2006 fået ny intro, der fokuserede mere på Pyrus som den altoverskyggende hovedperson. Julekalenderen var samtidig beskåret til 16:9-format og var blevet colourgradet.

Da ‘Alletiders Nisse’ blev genudsendt i 2017 valgte TV 2 dog at genudsende julekalenderen i den oprindelige udgave fra 1995 – med den oprindelige intro og i 4:3-format.

Musik

Musikken til ‘Alletiders Nisse’ blev komponeret af Jan Rørdam med sangtekster af manuskriptforfatteren Martin Miehe-Renard. Titelsangen ‘Der Var Engang’ blev sunget af Annika Askman.

Sangene udkom på CD og MC i 1995. I forbindelse med genudsendelsen af julekalenderen i 2006 blev sangene genudgivet på CD i nyt cover.

Udgivelser

‘Alletiders Nisse’ blev udgivet på vhs i en redigeret udgave i 1996. I 2007 blev den nye version af julekalenderen med ny intro og 16:9-beskæring udgivet på dvd. Her var alle afsnit i fuld længde.

I 1995 udgav manuskriptforfatteren Martin Miehe-Renard historien fra ‘Alletiders Nisse’ som børnebog.

I forbindelse med genudsendelsen af ‘Alletiders Nisse’ i 2006 blev der lavet et PC-spil, som fulgte med TV 2’s lågekalender.

Julekalendere i samme serie

Alletiders Jul
Alletiders Julemand
Pyrus i Alletiders Eventyr

Del artikel

Del på facebook
Del på twitter
Del på email