Foto: Søren Hartvig, TV 2

Anden julekalender i serien om Pyrus

Handling

Pyrus er blevet sendt på Nisseversitetet, for at studere til arkivnisse. I december har han dog juleferie, og han vender derfor tilbage til Rigsarkivet for at tilbringe den sammen med Guttenborg, der i mellemtiden er blevet adlet til nisse af højere status og har fået et nyt navn – Gyldengrød.

Juleferien er dog langt fra afslapning for Pyrus. Med sig fra Nisseversitet har han en stor skriftlig opgave, der skal løses inden den 24. december. Opgaven lyder: “Hvad er en nisse?”. Ikke nok med det er han også tvunget til at skulle arbejde sammen med den fornuftige og punktlige nissepige Kandida – også kaldet Kandis – om at løse den.

Samtidig har Bertramsen og Josefine fået at vide, at det gamle Rigsarkiv skal rationaliseres. Alt skal fremover foregå via computer, og der er derfor ikke brug for deres tilstedeværelse længere. IT-eksperten Uffe Spage Andersen benytter december til at følge arkivets gang, for at udregne hvordan det lettest kan effektiviseres.

For at redde deres arbejdsplads vil Bertramsen og Josefine forsøge at bevise noget, som en computer ikke kan, nemlig at nisser eksisterer. De indleder derfor en parallel jagt med Pyrus, Gyldengrød og Kandis efter svar på nissernes ophav.

Produktionsselskab: Frontier

Sendt på tv: 1995, 2006, 2017

Foto: Søren Hartvig, TV 2

Julekalender i 25 afsnit

Alletiders Nisse blev i 1995 indledt med et særligt optaktsafsnit den 30. november, hvor Gyldengrød og Bertramsen gennem henholdsvis brev og dagbog erindrer episoder fra den forudgående julekalender. Det er også i dette afsnit, at historien bag Guttenborgs nye navn bliver fortalt.

Dette særafsnit af julekalenderen blev ikke vist ved genudsendelsen af Alletiders Nisse i 2006, og er heller ikke med på VHS- eller DVD-udgivelsen. I 2014 blev afsnittet tilgængeligt i en kort periode på TV 2 PLAY i forbindelse med genudsendelsen af Alletiders Julemand på tv.

Medvirkende

Pyrus: Jan Linnebjerg
Gyldengrød: Paul Hüttel
Kandis: Christiane Bjørg Nielsen
Bertramsen: Jesper Klein
Josefine: Jeanne Boel
Uffe: Steen Stig Lommer

Manuskript og instruktion: Martin Miehe-Renard

Musik: Martin Miehe-Renard og Jan Rørdam