Børneskuespilleres arbejdsvilkår: Kulturministeren kritiserer DR og TV 2

Kulturminister Jakob Engel-Schmidt
Foto: Nana Reimers, Kulturministeriet

Kulturminister Jakob Engell-Schmidt mener, at DR og TV 2 har svigtet deres ansvar overfor de børn, der har haft dårlige oplevelser med at lave tv-serier og julekalendere til de to statsejede mediehuse.

Det skriver DR Nyheder, der i øjeblikket sætter fokus på arbejdsforholdene for børneskuespillere i Danmark.

– Jeg er faktisk en anelse ked af og skuffet over, at man ikke har levet op til det ansvar både på DR og TV 2, siger kulturministeren til DR Nyheder.

DR Nyheder har blandt andet kunne fortælle om Selma Kjær Kuscu, der ifølge hendes forældre havde ulovligt lange arbejdsdage under optagelserne til ‘Valdes Jul’, og Rebecca Runge Erichsen, der blev fyret uden varsel under optagelserne til ‘Theo og Den Magiske Talisman’.

– Jeg er temmelig forfærdet over, at børn ned til ni år har arbejdet utrolig mange timer og ikke er blevet passet ordentligt på danske tv-produktioner. Det er fuldstændig uacceptabelt, siger Jacob Engell Schmidt til DR Nyheder.

Kulturministeren fortæller, at han sidste år blev kontaktet af flere fra tv-branchen, der var bekymret over børneskuespillernes arbejdsforhold hos både DR og TV 2.

Derfor nedsatte han en arbejdsgruppe, der skal komme med anbefalinger til, hvordan man i fremtiden sikrer tryggere rammer for børn, der medvirker i film og tv-serier.

Læs hele artiklen hos DR

Valdes Jul
Foto: Per Arnesen, TV 2

Vil stille yderligere krav til produktionsselskaberne

TV 2 tager kritikken fra kulturministeren til efterretning.

– TV 2 kommer til at stille tydeligere krav til produktionsselskaberne, vi har indført skærpede retningslinjer, vi rykker tættere på de eksterne produktionerne, hvor børn medvirker, og vi ser frem til, at der forhåbentligt også kommer en klar lovgivning og et uafhængigt tilsyn, skriver TV 2’s fiktionschef Mette Nelund i en mail til DR Nyheder.

Direktøren for Kultur, Børn og Unge i DR, Henrik Bo Nielsen, skriver til DR Nyheder, at han ikke er bekendt med de bekymrede henvendelser, som kulturministeren fik sidste år.

– Hvis han ligger inde med konkret viden om børns oplevelser på DR’s produktioner, som kræver reaktioner, håber jeg, at han vil viderebringe oplysningerne til os. Vi er nødt til at have kendskab for at kunne agere, skriver han.

Han skriver dog samtidig, at det skal være en god oplevelse for børn at medvirke i tv-produktioner.

– Lige nu er der et fornyet fokus fra flere sider på retningslinjer. Vores håb er, at vi på sigt kan finde en fælles standard for hele branchen, og det bidrager DR meget gerne til, skriver han.

Læs hele artiklen hos DR

Foto: Ulrik Boel Bentzen, DFF, DR

Fagforening vil undersøge medlemskab til børn

Fagforeningen ‘Dansk Skuespillerforbund’ vil nu undersøge, om børn under 18 år skal have mulighed for at være medlem.

I dag kan børn under 18 år ikke blive medlem af ‘Dansk Skuespillerforbund’, der ellers for eksempel ville kunne hjælpe dem med at gennemlæse kontrakter, inden de bliver underskrevet.

– Vi har jo råbt op omkring det her i mange år, men vi har måske ikke været gode nok til at være på forkant med det og selv lave vores regler om, siger Benjamin Boe Rasmussen, der er formand for ‘Dansk Skuespillerforbund, i et interview med radioprogrammet ‘Kulturen‘ på P1.

Søg