Foto: Albina Tiplyashina, Colourbox.com

Julemanden er en mytisk figur, der så småt begyndte at blive en del af julen i Danmark i slutningen af 1800-tallet. Figuren, som vi kender den i dag, stammer fra USA, men dens rødder kan spores tilbage til den katolske helgenbisp Sankt Nikolaus, der levede i 300-tallet.

Julemandens oprindelse

Julemanden er en viderefortolkning af legenden om ‘Sankt Nikolaus af Myra’. Men hvordan blev en biskop fra det varme Lilleasien til en julemand, der flyver rundt i kane med rensdyr?

Hvor bor julemanden?

Nordpolen, Grønland eller Finland? Meningerne er delte, når det kommer til spørgsmålet om, hvor julemanden egentlig bor.

Julemandens rensdyr

Antallet af rensdyr foran julemandens kane varierer selvfølgelig fra fortælling til fortælling. Den mest udbredte opfattelse er dog, at julemandens kane bliver trukket af ni flyvende rensdyr.

Historien om Rudolf med den røde tud

Rudolf med den røde tud begyndte sin karriere som malebogfigur i 1939. Siden fik han sin egen sang og tv-film. Han er i dag at regne som et af julemandens ni faste rensdyr.

Julemanden og Coca-Cola

Mange tror, at Coca-Cola har opfundet julemandens rød-hvide dragt. Det er ikke helt korrekt, men den amerikanske sodavandsproducent har alligevel spillet en stor rolle i udviklingen af nutidens julemand.

Kan julemanden eksistere?

Myten om julemanden er og bliver en myte. Det kan på ingen måder lade sig gøre, at julemanden eksisterer i virkeligheden – i hvert fald ikke hvis man skal tro matematikken.