Historien om Disneys Juleshow

From All Of Us To All Of You, 1958

Omkring en million danskere sidder hvert år klar foran fjernsynet juleaftensdag klokken 16, når der er ’Disneys Juleshow’ på DR 1.

Programmet hed oprindeligt ‘From All Of Us To All Of You’ og blev lavet i 1958 som en juleudgave af et populært ugentligt tv-program, som Walt Disney lavede til den amerikanske tv-kanal ABC.

Mens programmet kun sjældent i dag bliver vist på amerikansk tv, har det i alle de skandinaviske lande med tiden udviklet sig til at blive en vigtig juletradition for mange familier.

Tv fra Disneyland

‘From All Of Us To All Of You’ blev første gang vist på ABC den 19. december 1958.

Disney-studierne havde siden 1954 lavet et ugentligt tv-program til kanalen, hvor Walt Disney viste tegnefilm, tog seerne med bag kulisserne i hans studier og fulgte opbygningen af forlystelsesparken ‘Disneyland’.

Faktisk var det netop for at få penge til at bygge ‘Disneyland’, at Walt Disney gik i gang med at lave programmet til ABC i 1954. I de første fire år hed programmet også ‘Disneyland’, men i 1958 skiftede det navn til ‘Walt Disney Presents’.

Walt Disney byder velkommen til 'From All Of Us To All Of You'
Walt Disney præsenterer ‘From All Of Us To All Of You’ i 1958

En julegave fra Disney

‘From All Of Us To All Of You’ var en julehilsen til seerne. Den oprindelige udgave af programmet begynder med, at Klokkeblomst tænder lysene og pejsen i en dagligstue.

Walt Disney bliver tryllet frem ovenpå pejsen i samme størrelse som en fårekylling. Han byder seerne velkommen og giver ordet videre til Jesper Fårekylling, der guider seerne igennem resten af programmet.

Santa's Workshop, 1932
Santa’s Workshop, 1932

Julekort fra nær og fjern

Der bliver vist to klassiske kortfilm. ‘Julemandens Værksted’ fra 1932, der handler om, hvor travlt der er i julemandens værksted dagen før jul, og ‘Toy Tinkers’ fra 1949, hvor Chip og Chap kommer så meget op at toppes med Anders And juleaften, at det ender med krig.

Derudover bliver der vist klip fra seks af datidens store Disney-produktioner. Dengang fandtes der hverken vhs eller dvd, så det var ganske unikt at man fik mulighed for at se glimt fra de populære Disney-film på tv.

Klippene blev vist i følgende rækkefølge:

Peter Pan (1953): You Can Fly
Bambi (1942): Bambi On Ice
Pinocchio (1940): I’ve Got No Strings
Lady og Vagabonden (1955): Bella Notte
Askepot (1950): The Work Song
Snevide og De Syv Dværge (1937): The Silly Song

Udsendelsen slutter med, at Jesper Fårekylling sidder på kanten af en lysestage og synger ‘When You Wish Upon A Star’, der stammer fra Pinocchio-filmen. Imens samles en række Disney-figurer omkring ham.

Bambi, 1942

Julegaven

‘From All Of Us To All Of’ blev genudsendt i sin oprindelige udgave den 25. december 1960, men ved genudsendelsen i 1963 besluttede Disney-studierne at føje et nyt element til programmet.

Til sidst i udsendelsen præsenterede Jesper Fårekylling et klip fra studiets nyeste biograffilm ‘Sværdet i Stenen’. For at gøre plads til dette blev Walt Disneys velkomst og tegnefilmen ‘Julemandens Værksted’ klippet ud.

Den nye tradition fortsatte i de kommende år. ‘From All Of Us To All Of You’ blev genudsendt cirka en gang hvert tredje år, hvor der var et klip med fra Disney-studiernes nyeste tegnefilm.

1967: Junglebogen
1970: Aristocats
1973: Robin Hood
1977: Peter og dragen Elliot
1979: Kortfilmen ‘Corn Chips’ med Anders And fra 1951
1980: Aristocats (filmen blev genudgivet i de amerikanske biografer)

I 1983 lavede Disney sin egen tv-kanal i USA med navnet ‘The Disney Channel’.

‘From All Of Us To All Of You’ blev nu rykket over på den nye tv-kanal, hvor det blev redigeret fuldstændig om og skiftede titel til ‘A Disney Channel Christmas’.

Der kom nye tegnefilm og filmklip med i programmet, som erstattede mange af de oprindelige.

Aristocats, 1970

Juleshowet kommer til Danmark

‘From All Of Us To All Of You’ blev første gang vist på dansk tv tirsdag den 27. december 1960 klokken 20.20. Programmet blev vist på engelsk med danske tekster.

I de første mange år hed programmet ikke ‘Disneys Juleshow’ – men ‘Disneyland’ – som jo også havde været titlen på Walt Disney’s ugentlige tv-program i USA i årene 1954-1958. Først i 1987 kom programmet til at hedde ‘Disneys Juleshow’.

Disneys Juleshow Programoversigt 1960
DR’s programoversigt den 27. december 1960

Der skulle gå seks år inden programmet igen blev vist på dansk tv den 23. december 1996, men derefter begyndte det næsten at blive vist hvert år.

Sendetidspunktet varierede fra år til år, og i 1969, 1973, 1974 og 1978 var der intet juleshow på dansk tv. Først i 1991 blev det en fast tradition, at juleshowet hvert år skulle sendes juleaftensdag klokken 16.

I 2001 blev traditionen for en kort bemærkning brudt, da ‘Disneys Juleshow’ dette år blev sendt klokken 15 i stedet for klokken 16 juleaftensdag.

Nye stemmer

I 1979 fik programmet danske stemmer, og det er næsten de samme, der bruges i dag. To af filmklippene har dog fået ændret deres lydspor i forbindelse med at filmene er genudgivet på vhs og dvd. Det gælder ‘Snevide og de syv dværge’ og  ‘Lady og Vagabonden’.

Til gengæld er det stadig det oprindelige lydspor fra ‘Peter Pan’, ‘Pinocchio’ og ‘Aristocats’ der bliver brugt i juleshowet på tv, selvom disse film også fik nye stemmer i løbet af 90’erne i forbindelse med udgivelse på vhs og dvd.

Toy Tinkers, 1949

Krigsfilm bliver klippet ud

I 1982 blev der ændret fundamentalt på det gamle juleshow. Disney mente nu pludselig, at filmen ‘Toy Tinkers’, hvor Anders And er i krig med Chip og Chap juleaften, var for barsk til at være en del af juleshowet. Derfor blev den klippet ud.

‘Toy Tinkers’ blev erstattet af tegnefilmene ‘Plutos Juletræ’ fra 1952 og ‘Anders Ands Sneboldkamp’ fra 1942. Mange syntes dog, at det var et underligt valg, da de faktisk er næsten ligeså krigeriske som ‘Toy Tinkers’.

I ‘Plutos Juletræ’ kommer Chip og Chap i klammeri med Pluto, mens han og Mickey pynter juletræ, og i ‘Anders Ands Sneboldkamp’ ender Anders And i en voldsom sneboldkamp med sine nevøer.

Pluto’s Christmastree, 1952

Tradition i andre lande

Selvom Disney-ledelsen ofte har forsøgt at få DR til at sende et andet af deres juleprogrammer i stedet for det over 60 år gamle ‘From All Of Us To All Of You’-program, så holder redaktøren på programmet, Jakob Stegelmann, stædigt fast i, at det er det gode gamle juleshow, der skal sendes.

Og det er faktisk ikke kun i Danmark, at det er blevet en tradition, at sende det gamle juleshow hvert år juleaften. Det er også en tradition i Sverige, Norge og Finland.

Junglebogen, 1967

Juleshowene er dog hver især meget anderledes, end det vi ser i Danmark. I Sverige er der blandt andet klip fra ‘Robin Hood’ og ‘Junglebogen’ med i programmet sammen med tegnefilmene ‘Mickeys Trailer’, ‘Jungleklovnen’ og ‘Tyren Ferdinand’.

En del af programmet bliver vist med original, engelsk tale, hvor en svensk speaker oversætter, hvad der sker undervejs.

‘Kalle Anka och hans vänner önskar god jul’ (Anders And og hans venner ønsker glædelig jul), som programmet hedder, er blevet sendt hver juleaften siden 1960.

Programmet samler hvert år mellem 3 og 4 millioner seere og konkurrerer med finalen i det svenske Melodi Grand Prix om at være årets mest sete tv-program i Sverige.

Kilder og videre læsning

Jom Fanning, Disney’s Firt Christmas Special, tvparty.com

Jim Korkis, From All Of Us To All Of You, cartoonresearch.com, 2017

Josh Measimer, From All Of Us To All Of You, realrundown.com, 2017

Brian Iskov, Fra Alle Os Til Alle Jer, Bries Blog-O-Rama, 2010

Jeremy Stahl, Nordic Quack, Slate, 2009

Søg