Neel Rønholt: Lad børn fylde mindre i julekalenderne

Tinka og Sjaelens Spejl
Foto: Per Arnesen, TV 2

Skuespilleren Neel Rønholt blander sig nu i debatten om arbejdsforholdene for børneskuespillere i Danmark.

I løbet af den seneste uge har DR Nyheder fortalt om flere både tidligere og nuværende børneskuespillere, der har haft dårlige oplevelser med at være medvirkende i tv-serier og julekalendere hos DR og TV 2.

Neel Rønholt har haft store roller i flere af de seneste års julekalendere på TV 2, både som Nille i de tre Tinka-julekalendere og som klasselæren Signe i ‘Juleønsket’, og har i den forbindelse spillet sammen med mange børn.

I 2021 var hun medunderskriver på et brev til TV 2 og filmselskabet Cosmo Film, der blandt andet kritiserede arbejdsforholdene for børneskuespillerne på ‘Tinka og Sjælens Spejl’.

Et stort pres at lægge på børn

I et interview med radioprogrammet ‘Kulturen‘ på P1 foreslår Neel Rønholt, at man stopper med at have børn til at spille de store hovedroller i julekalenderne. Hun siger:

– Det er en lang periode, hvor du er på hver dag. Du er for det første taget ud af din skole, er væk fra dine venner, og så er der det med, at du bærer et ansvar for, at den her fortælling bliver god, kommer i hus, og det synes jeg er et stort pres at lægge på de her børn (…)

– Da jeg voksede op med julekalendere, så var det jo Nissebanden og Pyrus. Det var voksne skuespillere, som bar julekalenderen.

– Enten kan man jo simpelthen bare skrue børnerollerne ned og give lidt mere plads til nogle voksne karakterer, som kan bære mere af handlingen, eller også skulle man ud i at lave nogle flere parallel-universer – fire parallel-universer med fire forskellige børn, som ikke møder hinanden – så det kun er en fjerdedel af materialet, man er en del af (…)

– Vi bliver i hvert fald nødt til at forholde os til, at hvis vi gerne vil have børnene til at fylde så meget, så skal vi også have tiden til at følge det til dørs, og hvis vi ikke har det, så må vi måske tænke på alternative måder at gøre det på.

Hør hele interviewet med Neel Rønholt

Valdes Jul
Foto: Per Arnesen, TV 2

Lange arbejdsdage og mangelfulde kontrakter

Flere julekalendere er blevet beskyldt for at have haft dårlige arbejdsforhold for nogle af børneskuespillerne.

Forældrene til Selma Kjær Kuscu, der spillede Rita i julekalenderen ‘Valdes Jul – Skovens Vogter’ på TV 2, har anmeldt filmselskabet Cosmo Film til politiet for brud på børneskuespillerens arbejdstilladelse.

Ifølge forældrene var mange af Selma Kjær Kuscus arbejdsdage længere, end politiet havde givet tilladelse til.

Læs hele DR’s artikel om sagen

Under optagelserne til ‘Theo og Den Magiske Talisman’ blev en børneskuespiller fyret efter tre optagedage, uden at der stod noget om fyringsvarsel i hendes kontrakt.

Det resulterede efterfølgende i, at DR måtte udbetale 50.000 kroner i godtgørelse til skuespilleren.

Læs hele DR’s artikel om sagen

Søg