Lange arbejdsdage: ‘Ritas’ forældre har anmeldt selskabet bag Valdes Jul til politiet

Foto: Per Arnesen, TV 2

Forældrene til Selma Kjær Kuscu, der spillede Rita i julekalenderen ‘Valdes Jul – Skovens Vogter’ på TV 2, har anmeldt filmselskabet Cosmo Film til politiet for brud på børneskuespillerens arbejdstilladelse.

Det skriver DR Nyheder, der i øjeblikket sætter fokus på arbejdsvilkårene for børneskuespillere i Danmark gennem flere artikler.

Ifølge forældrene var Selma Kjær Kuscus arbejdsdage længere, end politiet havde givet tilladelse til, og selvom forældrene påtalte problemet overfor filmselskabet, blev situationen ikke bedre.

– De har svigtet hende ved at tro, at et ni-årigt barn kunne arbejde som en voksen, fortæller børneskuespillerens mor Louise Kjær Kuscu til DR.

Læs hele DR’s artikel om sagen

Valdes Jul
Foto: Per Arnesen, TV 2

Måtte arbejde fire timer om dagen

Som udgangspunkt må børn ikke arbejde, hvis de er under 13 år. For film og tv-branchen er der dog en undtagelse, hvor en producent kan søge om en særlig arbejdstilladelse hos politiet til et barn under 13 år.

Ifølge DR, der har set Selma Kjær Kuscus arbejdstilladelse, måtte hun arbejde fire timer om dagen og enkelte dage seks timer, hvis der blev holdt længere pauser undervejs.

Forældrene mener dog ikke, at den regel blev overholdt, da 10 dage var planlagt til at vare over seks timer, og 22 dage var planlagt til at vare over fire timer.

Det har nu resulteret i en politianmeldelse af filmselskabet, men samtidig har Cosmo Film besluttet, at Selma Kjær Kuscu ikke skal spille Rita i den fortsættelse af ‘Valdes Jul’, der snart skal optages.

Valdes Jul
Foto: Svend-Vilhelm Mikkelsen

En ærgerlig situation

Cosmo Film har ikke villet stille op til et interview med DR, men har i stedet kommenteret kritikken på mail.

– Vi har aldrig haft en intention om at planlægge for lange arbejdsdage, men at sende børn hjem hurtigst muligt. Vi tager til efterretning, at det er oplevelsen, og vi vil fremadrettet tilrettelægge anderledes, skriver Cosmo Film til DR.

Ifølge DR blev både TV 2 og Cosmo Film allerede under optagelserne af ‘Tinka og Sjælens Spejl’ i 2021 gjort opmærksomme på, at der var problemer med børneskuespillernes arbejdstid.

– Vi har siden 2021 arbejdet på at forbedre rammerne for julekalender-produktioner. Desto mere er det ærgerligt, at denne her sag kommer frem nu. For TV 2 er det altafgørende, at der er fair og ordentlige forhold på produktioner, siger TV 2’s fiktionschef Mette Nelund til DR.

Læs hele DR’s artikel om sagen

Søg