Julemandens rensdyr

Foto: Colourbox.com

Antallet af rensdyr foran julemandens kane varierer selvfølgelig fra fortælling til fortælling. Den mest udbredte opfattelse er dog, at julemandens kane bliver trukket af ni flyvende rensdyr.

Oprindeligt var der kun otte, men det niende rensdyr, Rudolf med den røde tud, er siden dets skabelse i 1939 efterhånden blevet et julemandens faste rensdyr.

Natten før jul

Forestillingen om julemanden med de oprindelige otte rensdyr skyldes amerikaneren Clement Clarke Moore, der i 1823 udgav digtet ‘A Visit From St. Nicholas’ i ugebladet Troy Sentinel. Digtet er senere også blevet kendt under navnet: ‘The Night Before Christmas’.

Digtet har spillet en stor rolle i standardiseringen af konceptet omkring julemanden / Santa Claus. Både hans udseende, det at han flyver i en kane trukket af flyvende rensdyr og deler gaver ud til børn natten før jul, stammer fra dette digt. Og også navnene på hans otte rensdyr bliver nævnt i digtet.

When, what to my wondering eyes should appear,
But a minature sleigh, and eight tiny reindeer,
With a little old driver, so lively and quick.
I knew in a moment it must be St. Nick.
More rapid than eagles his coursers they came,
And he whistled, and shouted, and call’d them by name:

“Now! Dasher, now! Dancer, now! Prancer and Vixen!
On! Comet, on! Cupid, on! Donder and Blitzen!
To the top of the porch! To the top of the wall!
Now dash away! Dash away! Dash away all!”

A Visit from St. Nicholas, C. C. Moore, 1823

De otte rensdyr har, som det kan læses i citatet ovenfor, navnene: Dasher, Dancer, Prancer, Vixen, Comet, Cupid, Donder og Blitzen. I dansk oversættelse er navnene: Sprinter/Springer, Danser, Smukke, Konge, Komet, Amor, Torden og Lyn.

Artikler om julemanden

Julemandens rensdyr

Den mest udbredte opfattelse er, at julemandens kane bliver trukket af ni flyvende rensdyr.

Seneste nyheder

Søg