Hvor bor julemanden?

Foto: Colourbox.com

Man kan sikkert til uendelighed diskutere, hvor i verden julemanden har sin bopæl. Mens de fleste danskere mener, at julemanden bor i Grønland, så mener amerikanerne, at julemanden bor på Nordpolen.

I Finland hævder man, at julemandens værksted ligger i Lapland, mens hollænderne er overbeviste om, at julemanden kommer med gaver i en båd fra Spanien.

Julemandens første adresse

Imidlertid er der ingen tvivl om, hvilken adresse der var julemandens første. I 1879 tegnede illustratoren Thomas Nast en tegning af en lille dreng, der poster et brev til julemanden.

Thomas Nast havde tidligere tegnet mange andre tegninger af julemanden, og sammen med forfatteren Clement Clarke Moore anses han for at være en af dem, der betydet mest for udviklingen og standardiseringen af den amerikanske julemand.

På Thomas Nast’ tegning er adressen: St. Claus, North Pole. Det er første gang, at nogen giver julemanden en adresse, og Nordpolen bliver således julemandens første bopæl.

Thomas Nast, 1879

Første gang julemanden omtales på dansk, er i ‘Julemandens Bog’, der blev skrevet af forfatteren Louis Moe i 1898. Her står der, at: “Julemanden bor så langt mod nord, at selv polarforskeren Fridtjof Nansen aldrig har set røgen fra hans skorsten”.

Verdens største postkasse

I mange år har der dog været en mindre krig mellem det grønlandske og det finske turistbureau, der begge hævder, at julemanden bor i deres land.

Verdens største postkasse står i Grøndland, og den modtager hvert år mere end 50.000 breve fra børn over hele verden, der har skrevet til julemanden. Frivillige sørger for, at alle børnene får et svar.

Julemandens postkasse

Julemandens postkasse i Grønland har dog flere gange været tæt på at lukke. Indtil 2002 var postkassen en del af den grønlandske finanslov. Det grønlandske Landsting mente, at det var til stor gavn for turismen, at julemanden boede i Grønland.

Det blev der dog sat en stopper for i 2002, og derefter var det turistbureauet i Nuuk, der forsøgte at videreføre historien om, at julemanden bor i Grønland.

I 2011 gik turistbureauet dog konkurs, og opgaven med at besvare de mange breve er derfor nu lagt i hænderne på Qaasuitsup Kommune, der har overtaget hans ‘brand’. I 2014 meldte de dog ud, at de vil forsøge at finde et firma, der vil overtage julemanden.

Santas Village i Rovaniemi, Finland

Julemandens Landsby

I Finland har man gjort en del mere ud af, at manifestere sig selv som julemandens hjemland. I byen Rovaniemi i den finske del af Lapland, ligger én af Finlands største turistattraktioner: ‘Santas Village’.

Landsbyen ligger præcis på et af de steder, hvor polarlinjen skærer igennem Finland, og markerer overgangen til den arktiske del af jordkloden. Polarlinjen er tydeligt markeret gennem hele landsbyen.

Santas Village i Rovaniemi, Finland

Julemandens Landsby består af seks bygninger, der blandt andet indeholder en restaurant, en butik/souvenir-shop og julemandens kontor, hvor man kan få taget et billede sammen med julemanden.

Hvis man skriver sit navn og adresse i julemandens gæstebog, får man en hilsen fra ham, når det bliver jul.

Artikler om julemanden

Julemandens rensdyr

Den mest udbredte opfattelse er, at julemandens kane bliver trukket af ni flyvende rensdyr.

Seneste nyheder

Søg