Alletiders Nisse – Det glemte ‘Afsnit 0’

Foto: Søren Hartvig, TV 2

TV 2 genudsender i år den anden julekalender i serien om Pyrus – ‘Alletiders Nisse’ – men det er ikke hele julekalenderen, der bliver vist på tv.

Da julekalenderen havde premiere i 1995 bestod den nemlig af 25 afsnit. Serien begyndte allerede den 30. november, hvor der blev vist et særligt optaktsafsnit med titlen ‘Husker du?’

Afsnittet er specielt, da det er her vi får forklaret, hvorfor der er sket nogle store forandringer i Pyrus-universet siden det sidste afsnit af ‘Alletiders Jul’.

Foto: Søren Hartvig, TV 2

Brev og dagbog

I det glemte ‘Afsnit 0’ er det kun Gyldengrød og Bertramsen, der er med. Pyrus er på Nisseversitetet for at studere til arkivnisse, men han har sendt et brev til Gyldengrød, og da den gamle nisse læser det, får det minderne til at vælte frem.

Samtidig har Bertramsen fundet Josefines hemmelige dagbog, og den kan han selvfølgelig ikke lade være med at læse i. Han dirker hængelåsen op, og så begynder minderne også at vælte frem hos ham.

Foto: Søren Hartvig, TV 2

Guttenborg skifter navn

I ‘Alletiders Nisse’ har Guttenborg skiftet navn til Gyldengrød. Navneskiftet var nødvendigt, da virkelighedens familien Guttenborg havde klaget over, at deres familienavn blev brugt som navn til en nisse i en julekalender.

I fiktionens verden er historien dog en anden. I det glemte ‘Afsnit 0’ får man nemlig at vide, at Guttenborg er blevet adlet til nisse af højere status og derfor har fået et nyt navn.

Først er han ikke særlig glad for navnet, da han tror, at han nu skal hedde ‘Gyllebrød’. Men da Pyrus får fat i brevet, finder han dog hurtigt ud af, at den gamle nisse har læst forkert, og at navnet i stedet er ‘von Gyldengrød’.

Foto: Søren Hartvig, TV 2

Pyrus og Freja er ikke kærester

I ‘Alletiders Jul’ bliver Pyrus og Freja kærester, men da ‘Alletiders Nisse’ begynder, er Freja ikke længere med. Deres forhold er simpelthen forbi.

Freja, der i slutningen af ‘Alletiders Jul’ finder ud af at hun i virkeligheden hedder Senobia og er julens ånd, mener ikke, at en nisse og en ånd kan være kærester. Hun slår derfor op med Pyrus, hvilket han selvfølgelig er meget ked af.

Josefine har fået fjernet en skønhedsplet i ansigtet. Det er der også et sjovt erindringsklip om i det glemte optaktsafsnit, og så er der blandt andet gensyn med sangen ‘Cool Jul’ og nissernes besøg hos de nordiske guder.

Foto: Søren Hartvig, TV 2

Ikke udgivet på dvd

Siden afsnittet blev vist på tv den 30. november 1995, har det været svært for julekalender-fans at få fat i. Afsnittet var ikke en del af vhs-udgivelsen af ‘Alletiders Nisse’ i 1996 og dvd-udgivelsen i 2007.

Da julekalenderen blev genudsendt på TV 2 i 2006 blev afsnittet ikke vist på tv, men det kunne til gengæld streames på TV 2 Sputnik, som TV 2 Play hed dengang

Da hele ‘Alletiders Nisse’ kom til at ligge på TV 2 Play i november 2014 i forbindelse med at ‘Alletiders Julemand’ blev genudsendt på tv, var optaktsafsnittet også med, men TV 2 har desværre ingen planer om at vise det på tv igen i år, når resten af ‘Alletiders Nisse’ ellers bliver genudsendt.