Første julekalender i serien om Pyrus.
Handling
Bertramsen lever og ånder for Danmarkshistorien. Han bor i Danmarks Rigsarkiv, hvor han bruger alle sine vågne timer på at læse og skrive om gamle konger, krige og lignende.
Uden at han ved det, bor der dog også en nisse i arkivet. Han hedder Guttenborg, og han sørger for at nissernes rolle i historien ikke bliver glemt.
Den 1. december kommer der dog uventede gæster i Rigsarkivet, der forstyrrer den vante ro og orden. Bertramsen bliver stærkt mod sin vilje pålagt at få sig en sekretær ved navn Josefine Brahe, og Guttenborg får sig en nisselærling ved navn Pyrus.
Pyrus har aldrig har læst en bog, men valgte Rigsarkivet som sin læreplads, fordi det nok på en måde hang sammen med hans livret risengrød.
For Guttenborg er Pyrus til meget besvær. Han laver konstant ballade, klipper julepynt ud af gamle vigtige dokumenter, og inden længe ser Pyrus også sit snit til at låne Guttenborgs tryllebog.
Ved en fejl kommer han til at trylle alt hvad der er skrevet om jul ud af bøgerne, så julen helt forsvinder fra verden. Ved samme lejlighed dukker en ukendt pige op i rodet. Hun aner intet om hvem hun er, eller hvor hun kommer fra, men nisserne giver hende navnet Freja.
Nu må Pyrus, Guttenborg og Freja rejse gennem hele Danmarkshistorien, for at få julen tilbage i bøgerne og finde ud af, hvor Freja hører til. Måske har de to ting en sammenhæng. På deres vej gennem historien møder de mange tidligere danske konger og andre store historiske personer.
Inden Pyrus’ uheld har Betramsen fået et brev fra Kongehuset, der vil have ham til at skrive en rapport om den danske juls historie. Men pludselig er han og Josefine de eneste mennesker i verden, der stadig kan huske julen.
Derfor beslutter de sig for at forsøge at genskabe højtiden og begynder derfor også at gå jagt efter spor af den i de mange gamle bøger i Rigsarkivet.
Medvirkende
Pyrus: Jan Linnebjerg
Guttenborg: Paul Hüttel
Freja: Karen Gardelli
Bertramsen: Jesper Klein
Josefine: Jeanne Boel
Manuskript og instruktion: Martin Miehe-Renard
Produktion: Adaptor Frontier
Sendt i tv
1994, TV 2
2004, TV 2
2016, TV 2
2020, TV 2
2023, TV 2
Historien om den danske jul
‘Alletiders Jul’ var den tredje julekalender i træk, som forfatteren Martin Miehe-Renard skrev til TV 2. I modsætning til hans arbejde med de to julekalendere om livet i Skilteskoven, fik han denne gang frie hænder til at lave sin helt egen fortælling.
Hans søn, Oliver, havde givet ham ideen til at lave en julekalender om de danske juletraditioners historie, da sønnen året forinden havde spurgt ham om, hvorfor man egentlig tager et grantræ ind i stuen, når det er jul.
Inspirationen til Pyrus kom også fra sønnen. Et barn, der hele tiden kommer til at lave ballade, selvom han i virkeligheden vil det godt.
Kulisser blev lavet på computer
Det er altid meget dyrt at lave tv-drama, der handler om fortiden. Det kræver mange dyre kulisser at skabe en illusion hos seeren af, at man er i en anden tid.
Under arbejdet med ‘Alletiders Jul’ forsøgte man dog at løse denne udfordring ved at bygge kulisserne på computer og lade skuespillerne stå foran en ‘blue screen’.
I dag bliver der brugt computerkulisser i mange film og tv-serier, men dengang i midten af 1990’erne var det forholdsvis nyt, og der blev fløjet eksperter fra USA til Danmark for at lave computer-kulisserne.
Ny intro
Oprindeligt var det meningen, at Pyrus skulle have været en bi-figur i ‘Alletiders Jul’, men den frække nisse blev meget populær blandt danskerne i 1994.
Da julekalenderen blev genudsendt i 2004 fik serien derfor ny intro, hvor der blev fokuseret mere på Pyrus som hovedperson.
Julekalenderen blev samtidig beskåret til 16:9-format og colourgradet. Ved genudsendelsen af julekalenderen i 2016 og 2020 var det 2004-udgaven, der blev sendt.
Musik
Musikken til ‘Alletiders Jul’ blev komponeret af Jan Rørdam med sangtekster af manuskriptforfatteren Martin Miehe-Renard. Titelsangen blev sunget af Karen Gardelli, der også spillede rollen som Freja.
Sangene blev udgivet på CD og MC i 1994. I forbindelse med genudsendelsen af julekalenderen i 2004 blev sangene genudgivet på CD i nyt cover.
Sang var med i South Park
22 år efter at ‘Alletiders Jul’ blev lavet, kom en af de mere ukendte sange fra julekalenderen pludselig til at spille en stor rolle i den populære amerikanske komedieserie ‘South Park’.
Sagen ‘Tjing Tjang Tjing’ var med i det 13. afsnit af julekalenderen, hvor Pyrus, Guttenborg og Freja er taget til Luciafest hos Dronning Margrethe den 1.
I 2016 begyndte sangen pludselig at blive spillet mange gange i ‘South Park’. Serien valgte nemlig dette år at gøre grin med Danmark. Danskerne blev fremstillet som et lalleglad nissefolk, der hele tiden gik rundt og sang ‘Tjing Tjang Tjing’.
Nogle amerikanere troede ligefrem, at sangen var Danmarks nationalsang.
Læs mere: Pyrus-sang er med i South Park
Vhs- og dvd-udgivelser
‘Alletiders Jul’ blev udgivet på vhs i en redigeret udgave i 1995. I 2001 blev denne redigerede udgave også udgivet på dvd (grønt cover).
I forbindelse med genudsendelsen af julekalenderen i 2004 blev den nye version af serien med ny intro og 16:9-beskæring udgivet på dvd. Her var alle afsnit i fuld længde (gult cover).
I 2017 blev 2004-versionen af julekalenderen genudgivet på dvd i nyt cover (lilla cover).
Andre udgivelser
I 1994 udgav manuskriptforfatteren Martin Miehe-Renard historien fra ‘Alletiders Jul’ som bog.
I forbindelse med genudsendelsen af ‘Alletiders Jul’ i 2004 blev der lavet et pc-spil, som kunne købes med ugebladet ‘Ude & Hjemme’.
Julekalendere i samme serie
Alletiders Nisse
Alletiders Julemand
Pyrus i Alletiders Eventyr