Guide til personerne i Julefeber

Julefeber
Foto: Snorre F. Ruhe, DR

Om en uge er der premiere på DR’s nye julekalender ‘Julefeber’, der foregår på Det Kongelige Teater i København.

I julekalenderen kommer vi til blandt andet til at møde en usikker teenager, en masse balletdansere, en kugleskør mormor og en kvindelig julemand.

Her kan du lære dem alle sammen at kende, inden det hele går løs.

Foto: Snorre F. Ruhe, DR

Bjørn bliver ramt af mystisk julefeber

‘Julefeber’ handler om 13-årige Bjørn, der bor i en lejlighed på Amager med sin far og lillesøster Gro. Børnene mistede deres mor for nogle år siden, og derfor består familien nu kun af de tre.

Faren har dog svært ved at få enderne til at hænge sammen økonomisk, og den 1. december bliver den lille familie smidt ud af deres lejlighed, fordi faren skylder penge. Familien flytter ind på loftet på farens arbejdsplads, Det Kongelige Teater, hvor de forsøger at holde sig skjult.

Foto: Snorre F. Ruhe, DR

På teatret møder Bjørn den jævnaldrende pige Frederikke, eller bare Frede, som går på balletskolen. Hun føler dog ikke rigtig, at hun passer ind på skolen, og kommer derfor til at hænge en del ud med Bjørn.

Der er dog noget helt galt med Bjørn. Når han hører musik, kan han ikke styre sig selv og begynder at danse ukontrolleret. Samtidig begynder der at vokse underlige hår ud af øret på ham. Hvad er der galt med ham? Er det pubertet, eller er der helt andre kræfter på spil?

Foto: Snorre F. Ruhe, DR

Bjørn (Silas Cornelius Van)

Bjørn er 13 år og fra Amager. Han er usikker og vil bare gerne være normal. Men Bjørns krop driller, og det skyldes ikke kun pubertet! Derudover har han jordens pinligste familie. En far i pengeproblemer og en juletosset lillesøster.

Men Bjørn har nok i sine egne problemer. Mærkværdige spasmer er blot begyndelsen på julens prøvelser, og Bjørn må bruge hele december på at finde ud af, hvad der gemmer sig inden i ham.

Det bliver ikke nemmere, da han forelsker sig i balletpigen Frede. Og mens forelskelsen blomstrer, forsøger Bjørn at få kontrol over sin krop. Men hvordan får man skovlen under verdens sødeste pige, når man har roterende fis i kasketten.

Foto: Snorre F. Ruhe, DR

Frede (Maria Szigethy)

Frede, eller Frederikke, som hun i virkeligheden hedder, er elev på Den Kongelige Balletskole og bor på skolens kollegie. Hun er en ung, kreativ, humørfyldt pige, der ved, hvad hun vil.

Men hun bliver pludselig usikker, da hun ikke føler, at hun passer ind på skolen. Frede er i tvivl, om hun overhovedet er god nok. Hun får præstationsangst, og det bliver ikke nemmere af, at hun er langt væk hjemmefra.

Men da Bjørn bliver forvekslet med den nye elev, fjernes fokus fra Frede, og hun slapper mere af. Bjørn og Fredes venskab går op og ned i løbet af december, men mon ikke de kan hjælpe hinanden gennem julens udfordringer.

Foto: Snorre F. Ruhe, DR

Gro (Selma Sol í Dali)

Gro er Bjørns lillesøster. Hun er ni år og familiens lille hjælper, der holder sammen på dem alle. Hun er empatisk og nysgerrig på livet. Og over alt ELSKER hun julen.

Hun forsøger ihærdigt at hjælpe Bjørn og far med deres decemberproblemer, men hun går også på egne eventyr og finder hurtigt nye venner på sin vej.

Gro har et særligt bånd til deres mormor og er den eneste, der finder mening i noget af det, den gamle skøre dame siger. Da julen spirer på Det Kongelige Teater, begynder også Gro at opleve mystiske ting.

Foto: Snorre F. Ruhe, DR

Kalle (Joachim Fjelstrup)

Kalle er Bjørns og Gros far. Han arbejder i kantinen på Det Kongelige Teater. Han er spontan og idérig, men ender tit i problemer, når han lader sig kue af andre.

Denne december skylder han penge til den skumle Slikpinden. Til trods for farens åbenlyse fejl og mangler, er han meget elskelig, og han vil gøre alt for sine børn. Og han er fremfor alt sikker på, at hvis julen bliver et hit, så skal alt nok blive godt.

Men far kan kun køre på sin positive bølge til en vis grænse. Når alt bliver for meget, går far i hullet. Det er ikke altid nemt at være alenefar efter børnenes mors tidlige og uforståelige død.

Foto: Snorre F. Ruhe, DR

Rigmor (Bodil Jørgensen)

Rigmor er Bjørns og Gros mormor. Hun er en sjov, rar gammel dame, som de fleste tror er lidt kuk i låget. I sin plantefyldte, mørke lejlighed på plejehjemmet tulrer mormor rundt, men i december får hun en mission – hun skal hjælpe Bjørn.

Men Bjørn er nærmest bange for mormor. Han er i hvert fald bange for, at han er lige så tosset som hende. Kun Gro forstår mormors kringlede sprog. Mormor finder livsglæde i at hjælpe mennesker, og hun besidder særlige evner, der gør, at hun kan hjælpe fortabte sjæle, store som små, uden man lægger mærke til hende.

Foto: Snorre F. Ruhe, DR

Balletmesteren (Peter Frödin)

Balletmesteren er leder på Det Kongelige Teater. Han er tidligere balletdanser og styrer skolen med henblik på at gøre den til en skole i verdensklasse. “Øvelse gør mester – balletmester”, som han siger.

Han er en finurlig type, som eleverne synes er småskør med alle sine mærkelige idéer. Men han mener selv, at skolen godt kunne trænge til en opkvikning.

Han deler selvglad ud af sin egen perfektionisme og fremstår som en snobbet karakter, når han hundser rundt med alle. Han er skolens overhoved, og altså Fars chef, og holder derfor et vågent øje med alt og alle. Men december bringer flere overraskelser, da fortiden lurer og gør balletmesteren nervøs for både teaterets og sin egen fremtid.

Foto: Bjarne Bergius Hermansen, DR

Bag kameraet

‘Julefeber’ er skrevet af Rune Schjøtt-Wieth. Den er instrueret af Natasha Arthy, der blandt andet tidligere har instrueret ‘Forbydelsen III’, ‘Lulu & Leon’ og ‘Drengen de kaldte kylling’.

Titelmelodien til julekalenderen er skrevet af Oh Land i samarbejde med komponisten Jesper Mechlenburg.

Søg