Årets julekalendere i Sverige og Norge

Foto: SVT

Julekalendere på tv er ikke kun en dansk tradition. I resten af Skandinavien samles folk også foran fjernsynet om spændende juleeventyr i december.

Juleweb.dk giver dig her et overblik over årets julekalendere i Sverige og Norge.

Foto: SVT

Sverige: Panik i julemandens værksted

I Sverige er det næsten kun landets licensfinansierede public service-station, SVT, der laver en julekalender. Til gengæld kommer der altid en ny julekalender hvert år. I år hedder kalenderen ‘Panik i Julemandens værksted’.

Der er krise i Julemandens værksted på Nordpolen. Menneskene er holdt op med at tro på hans og nissernes eksistens, og derfor kører gaveværkstedet kun på halvt blus. De mangler ønskesedler fra børnene.

Men hvis alle holder op med at tro på Julemanden, slukker lygten og nisseverdenen går under. Julemanden må derfor handle hurtigt, og sammen med Nissemor og resten af familien kæmper han for at få menneskene til at tro på ham igen.

Panik i Julemandens værksted
Kl. 7.15 og 18.45 på SVT 1 eller på SVT Play

Foto: NRK

Norge: Snefald

Årets julekalender på den norske tv-station NRK kender vi også rigtig godt i Danmark. Julekalenderen er nemlig en genudsendelse af ‘Snefald’ fra 2016, der blev vist på DR 1 i 2017.

Syv-årige Selma savner at have en familie. Hun har mistet sine forældre i en trafikulykke og bor nu hos sin meget strenge nabo Ruth. Hun skriver et brev med sit ønske til Julemanden, og allerede dagen efter går ønsket i opfyldelse.

Det viser sig nemlig at julemanden Julius, der bor i byen ‘Snefald’, er Selmas bedstefar. For mange år siden valgte hans søn at rejse ind i menneskenes verden, hvor han fandt sig en kone.

Det er dog ikke meget Julius og Selma når at lære hinanden at kende. Kort efter at Selma er kommet til Snefald, forsvinder Julius på mystisk vis, og sammen med vennerne Pil og Frida går hun i gang med at lede efter ham.

Snefald
Kl. 9.00 på NRK 1, kl. 18.00 på NRK Super eller på NRK TV

Foto: Agnete Schlichtkrull, DR

Efter genudsendelsen af ‘Snefald’ er der flere julekalendere på programmet hos NRK. Først kan man se den svenske julekalender ‘Selmas Saga’ fra 2017, der også blev vist sidste år på DR Ramasjang, og senere er der gensyn med den danske julekalender ‘Pagten’ fra 2009.

Selmas Saga
Kl. 18.40 på NRK Super eller på NRK TV

Pagten
Kl. 19.00 på NRK Super eller på NRK TV

Foto: Agnete Schlichtkrull, TV 2

Norge: Tinkas Juleeventyr

På TV 2 Norge er der igen i år gensyn med ‘Tinkas Juleeventyr’. Julekalenderen blev også sendt på norsk tv sidste år, men i år skal man tidligt op om morgenen for at se med. Julekalenderen bliver allerede sendt klokken 6.

Der er lavet en norsk udgave af Tinka-sangen med Burhan G og den norske sangerinde Liive. Burhan G synger på dansk, mens Liive synger på norsk.

På TV 2 Zebra, der svarer til den danske TV 2 Zulu, er der gensyn med to klassiske voksenjulekalendere. Den ene kender vi også rigtig meget til i Danmark. Det er nemlig ‘The Julekalender’, der blev lavet i en norsk version i 1994.

Derefter kommer julekalenderen ‘Julefærgen’ fra 1995, der handler om livet ombord på den lidt specille færge ‘MF Svelå’. Her kæmper besætningen for at undgå at færgen lukker, mens tre cubanere lever på et sunket skib med en stor skat lige nedenunder dem.

‘Julefærgen’ er lavet af det danske produktionsselskab ‘Saks Film’, der også lavede ‘The Julekalender’ i både Danmark, Norge og Finland.

Tinkas Juleeventyr
Kl. 6.00 på TV 2 Norge eller på TV 2 Sumo

The Julekalender
Kl. 19.30 på TV 2 Zebra eller på TV 2 Sumo

Julefærgen
Kl. 19.45 på TV 2 Zebra eller på TV 2 Sumo

Foto: Sebastian Ludvigsen, TV Norge

Norge: Jul i Blodfjeld 2

På TV Norge, der svarer til det tidligere TV Danmark og nuværende Kanal 4 og Kanal 5 i Danmark, er der to julekalendere på programmet – begge primært for voksne.

Den første er en fortsættelse af julekalenderen ‘Jul i Blodfjeld’ fra 2017. Den humoristiske efterforskningsduo Svein og Nanna, der løste et mordmysterium i den første julekalender i serien, har fået en ny sag.

En juleaften for 20 år siden forsvandt Sofia Juul sporløst fra sit hjem på Blodfjeld Gods. Sagen er aldrig blevet opklaret, men nu vil bedsteforældrene have svar på hvad der skete – ellers vil politiet erklære hende død.

Jul i Blodfjeld 2
Kl. 20.15 på TV Norge eller på Dplay Norge

Foto: TV Norge

Norge: Asbjørns julekalender

Derudover er der gensyn med ‘Asbjørns Julekalender’ fra 2015. Hovedpersonen Asbjørn Brekke, der bliver spillet af komikeren Espen Eckbo, er der måske også nogle der kan huske i Danmark.

TV Danmark viste i 2002 den norske julekalender ‘Nissene på Låven’, der i Danmark fik titlen ‘Nisserne – Det endelige opgør’. Julekalenderen var en parodi på realityprogrammer som ‘Robinson Ekspeditionen’ og ‘Big Brother’.

Vinderen af det fiktive realityshow hed Asbjørn Brekke, og han blev efterfølgende meget populær i Norge. I 2011 blev der lavet en fortsættelse til ‘Nissene på Låven’, hvor Asbjørn Brekke også var med, og i 2015 fik han sin egen julekalender.

Julekalenderen er et talkshow, hvor Asbjørn Brekke hver dag får besøg af en kendt gæst. Derudover er der indslag med andre af komikeren Espen Eckbos forskellige figurer.

Asbjørns julekalender
Kl. 19.45 på TV Norge eller på Dplay Norge

Foto: TV Norge

Norge: Juleølkalenderen

Mens Anders Breinholt og Søren Rasted igen i år drikker sig igennem 24 forskellige øl i ‘Natholdets Julekalender’ på TV 2 Zulu, så har den norske tv-kanal ‘MAX’, der svarer til ‘6’eren’ i Danmark, en lignede julekalender på programmet.

Julekalenderen hedder ‘Juleølkalenderen’, hvor fire nordmænd i løbet af én dag drikker og anmelder 24 øl.

Juleølkalenderen
Kl. 23.00 på MAX eller på Dplay Norge

Søg