Guide til personerne i Tinka og Kongespillet

Tinka og Kongespillet
Foto: TV 2

Om en uge er der premiere på TV 2’s nye julekalender ‘Tinka og Kongespillet’.

Julekalenderen er en fortsættelse af ‘Tinkas Juleeventyr’, men selvom mange af karaktererne i den nye julekalender også var med i forgængeren, så kommer vi også til at møde en række nye nisser fra fjerne egne af Nissernes Rige.

Her kan du lære både nisser og mennesker bedre at kende, inden det hele går løs.

Kongen er ikke vendt hjem

I ‘Tinka og Kongespillet’ er kongen ikke vendt hjem fra sin rejse rundt i Nissernes Rige. Derfor skal der findes en ny konge via et ‘kongespil’. En kandidat fra hver af de fire regioner i nisseriget skal kæmpe mod hinanden om tronen.

For at bevise sit værd og redde riget lykkes det Tinka at sikre sig en af de fire pladser i kongespillet. Men stærke kræfter forsøger at standse hende.

Ikke alene ønsker hver af de tre øvrige kongsemner at splitte Nissernes Rige, hvis de vinder. I Ensomhedens Tårn sidder Prins Fileas også og planlægger, hvordan han kan overtage tronen.

Tinka og Kongespillet
Foto: Per Arnesen, TV 2

Tinka (Josephine Chavarria Højbjerg)

Tinka er den eneste i Nissernes Rige, der er halvt nisse og halvt menneske. Hun er en modig og til tider stædig pige. Hun er datter af Kong Storm, man da han ikke nåede at gøre hende til tronarving, inden han forsvandt, må hun deltage i kongespillet for at kunne sætte sig på tronen.

Josephine Chavarria Højbjerg er 16 år og er lige begyndt i gymnasiet. Udover rollen som Tinka har hun spillet med i flere andre tv-serier og spillefilm – blandt andet ‘Hacker’, ‘Klassen’, ‘Pendlerkids’ og ‘Bubbers Juleshow’.

Tinka og Kongespillet
Foto: Per Arnesen, TV 2

Lasse (Albert Rosin Harson)

Lasse går på efterskole. Han elsker at spille musik og har et band sammen med værelseskammeraten Pelle. Han er en trofast ven, der altid er der, når det virkelig gælder.

Albert Rosin Harson er 17 år og bor i København. Han vil gerne uddanne sig til skuespiller, og så spiller han både guitar og klaver. Udover rollen som Lasse i ‘Tinkas Juleeventyr’ har han tidligere også spillet med i filmen ‘Krummerne: Alt På Spil’ og tv-serien ‘Panisk Påske.

Tinka og Kongespillet
Foto: Per Arnesen, TV 2

Falke (Viilbjørk Malling Agger)

Falke er Nordlandets kandidat i kongespillet. Hun er disciplineret, veltrænet og god med bue og pil. Hendes far, Aamund, har opdraget hende til kun at have ét mål for øje: At vinde Kongespillet.

Viilbjørk Malling Agger er 22 år og kom­mer fra København. Hun er datter af skuespillerne Søren Malling og Petrine Agger. Hun har tidligere medvirket i filmen ‘Jauja’ i 2014, hvor hun blandt andet spillede overfor Viggo Mortensen og Ghita Nørby.

Tinka og Kongespillet
Foto: Per Arnesen, TV 2

Grot (Esben Dalgaard)

Grot er Minedalens kandidat i kongespillet. Han er stor, stærk og altid bevæbnet med sin økse. Selvom Grot er lidt af en bulderbasse, er han vellidt blandt nisserne og skaber højt humør.

Esben Dalgaard er uddannet fra skue­spillerskolen ved Odense Teater i 2008. Han har medvirket i en lang række tea­terstykker, film og tv-serier, blandt andet ‘Bankerot’, ‘En fremmed flytter ind’ og ‘Bedrag’. I 2015 spillede han Julies far, Karsten, i ‘Juleønsket’, og sidste år var han med i ‘Vild med dans’.

Tinka og Kongespillet
Foto: Per Arnesen, TV 2

Birk (Jakob Femerling)

Birk er Dyreskovens kandidat i kongespillet. Han er charmeren­de og elegant. Han har altid sin lut over skulderen og benytter gerne enhver lejlighed til at synge en af sine egne sange. Birk er fætter til Bjergi, som vi allerede mødte i ‘Tinkas Juleeventyr’.

Jakob Femerling er uddannet på Sta­tens Teaterskole i 2015. Han har spillet med i mange teaterforestillinger og har haft roller i tv-serierne ‘Dicte’, ‘Doggystyle’ og ‘Gidseltagningen’.

Tinka og Kongespillet
Foto: Per Arnesen, TV 2

Nille (Neel Rønholt)

Nille er Tinkas mor. Hun er skrædder i Kongsby og arbejder for kongehuset. Hun er godmodig, hjælpsom og har et stort hjer­te. Nille har et godt øje til Mikkel, men har svært ved at se deres fælles fremtid for sig.  

Neel Rønholt er uddannet fra Statens Teaterskole i 2011. Hun har medvirket i masser af film, tv-serier og teaterstykker – blandt andet ‘Badehotellet’, ‘Mercur’ og ‘Anja og Viktor’. I 2015 spillede hun klasselæren Signe i ‘Juleønsket’, og i efteråret har hun deltaget i ‘Vild med dans’.

Tinka og Kongespillet
Foto: Per Arnesen, TV 2

Fileas (Christian Tafdrup)

Fileas er prins i Nissernes Rige. Han er kong Storms bror og Tinkas onkel. Han sidder indespærret i Ensomhedens Tårn for drabet på sin far, Kong Gobbe. Fileas vil gøre alt for at vinde magten og blive kronet til konge.

Christian Tafdrup er uddannet på Sta­tens Teaterskole i 2003. Han har medvirket i en række film, tv-serier og radio­dramatik, blandt andet ‘Den store dag’, ‘Efter brylluppet’, ‘Borgen’, ‘Lærkevej’ og ‘Juleønsket’. Han har selv skrevet og in­strueret flere kortfilm samt spillefilmene ‘Forældre’ og ‘En frygtelig kvinde’.

Tinka og Kongespillet
Foto: Per Arnesen, TV 2

Ingi (Ellen Hillingsø)

Ingi er hærchef i Nissernes Rige. Hun er ikke bleg for at gå til yderligheder for at opnå det, hun vil. Ingi er loyal over for Fileas og går med klap for det ene øje.

Ellen Hillingsø er uddannet på Aarhus Teaters Skuespillerskole i 1994. Hun har arbejdet med teater, film, tv, radio og lagt stemme til tegnefilm og reklamer. Hun slog igennem i tv-serien ‘Charlot og Charlotte’ og har haft roller i blandt an­det ‘Broen’, ‘Rita’ og ‘Absalons Hemmelighed’.

Tinka og Kongespillet
Foto: Per Arnesen, TV 2

Astrid (Rosita Gjurup)

Astrid er Lasses lillesøster. Hun er sjov, glad og altid med på den værste. Hun elsker nisser og julen. For Astrid er et besøg i Nissernes Rige lige så godt som at holde jul hele året.  

Rosita Gjurup er 11 år og går i 5. klasse. Udover rollen som Astrid i ‘Tinkas Juleeventyr’ har hun tidligere også spillet Pusle i ’Min søsters børn og guldgraver­ne’. Rosita er rigtig god til at synge.

Tinka og Kongespillet
Foto: Per Arnesen, TV 2

Mikkel (Martin Bo Lindsten)

Mikkel er Lasse og Astrids far. Mikkel har skiftet karrieren som arkitekt ud med sned­kerfaget og arbejder i sit værksted på Sø­gaard. Han kæmper lidt med at give slip på sin næsten voksne søn, og så har han et godt øje til Tinkas mor, Nille.

Martin Bo Lindsten er uddannet ved Oden­se Teater. Han har spillet masser af teater – blandt andet medvirker han i denne sæson i ‘Amadeus’ og ‘Kong Arthur’ ved Det Kongelige Teater. Han har også haft roller i tv-serierne ‘Norskov’ og ‘The Rain’.

Tinka og Kongespillet
Foto: Per Arnesen, TV 2

Maja (Birthe Neumann)

Maja er dyrlæge, men hun er gået på pension og skal derfor finde på noget andet at bruge sin tid på. Det er svært, synes hun. Maja elsker at tilbringe tid sammen med sin søn, Mikkel, og børne­børnene, Astrid og Lasse.

Birthe Neumann er uddannet fra Statens Teaterskole i 1972, og hun har i løbet af de seneste 47 år medvirket i hav af forskellige, teaterforestillinger, film og tv-serier. I 2013 vandt hun en Robert for sin rolle som grus-grevinden Vera i ‘Julestjerner’.

Tinka og Kongespillet
Foto: Per Arnesen, TV 2

Aamund (Peter Gantzler)

Aamund er rådmand fra Nordlandet og far til Falke. Han er meget ambitiøs på sin datters vegne og ønsker mere end noget andet, at hun vinder kongespillet. Han er ikke interesseret i at forene regionerne i Nissernes Rige.

Peter Gantzler er uddannet fra Statens Teaterskole i 1990. Han har blandt andet medvirket i film- og tv-serier som ‘Taxa’, ‘Italiensk for begyndere’, ‘Min søsters børn’, ‘Dommeren’, ‘Krøniken’ og ‘Mercur‘.

Tinka og Kongespillet
Foto: Per Arnesen, TV 2

Bjergi (Paw Henriksen)

Bjergi er vagt på slottet og kong Storms væbner. Det var ham, der i sin tid over­drog Tinka i Nilles varetægt. Bjergi er til at stole på, og han lytter altid, hvis man har noget på hjerte.

Paw Henriksen blev færdiguddannet på Statens Teaterskole i år 2000. Han har spillet med i en lang række film og tv-serier, blandt andet ‘Hotellet’, ‘Anna Pihl’ og ‘Krøniken’. I 2018 var han nomineret til en Reumert for sin rolle i teaterforestillingen ‘Mig og Tyson’.

Tinka og Kongespillet
Foto: Per Arnesen, TV 2

Skir (Hadi Ka-koush)

Skir er embedsmanden, som kongen altid spørger til råds. Han er pligtopfyldende og diplomatisk. Skir kender alt til nissernes love og deres ældgamle historie.

Hadi Ka-koush er uddannet skuespiller fra Statens Teaterskole i 2010. Han har blandt andet lagt stemme til Hassan i DR 2-julekalenderen ‘Yallahrup Færge­by’ og har medvirket i både teater, film og tv-serier. I 2015 slog Hadi for alvor igennem som den ene halvdel af komikerparret ‘Adam og Noah’.

Tinka og Kongespillet
Foto: Per Arnesen, TV 2

De fire regioner i nisseriget:

De sydlige øer

På de sydlige øer holder nissernes handelsmænd og -kvinder til. De køber og sælger – og transporterer ad vandveje varer rundt i Nissernes Rige. Tinkas mor, Nille, stammer oprin­deligt herfra, inden hun kom til Kongsby.

Emblem: Bølger
Deltager i kongespillet: Tinka

Nordlandet

Nisserne i Nordlandet er lidt højt på strå. De er uddannede og rigere end de andre nisser. De holder af bjergenes tynde luftlag, rovfugle og bueskydning – og så danser de Nordlandspolka med stor pas­sion.

Emblem: Bjerge
Deltager i kongespillet: Falke

Minedalen

Ingen i Minedalen er bange for mørke. Her er nisserne stærke og modige. De holder af mad, er kærlige og har en lidt grov form for humor. De kan smede jern og finde ædelsten og metaller dybt under jorden.

Emblem: Diamant
Deltager i kongespillet: Grot

Dyreskoven

Nisserne fra Dyreskoven holder så me­get af dyr, at de ikke kunne finde på at spise dem. De er poetiske, elegante og holder af rim, remser og sang -masser af sang.

Emblem: Blad
Deltager i kongespillet: Birk

Søg