Skuespillerne fra Tinka og Kongespillet: Vores favorit-julekalendere

Tinka og Kongespillet Gallapremiere
Foto: Svend-Vilhelm Mikkelsen

En million danskere ser hver aften med, når Tinka kæmper om at komme til at sidde på tronen i Nissernes Rige i årets julekalender på TV 2.

Men hvilke julekalendere er egentlig skuespillerne fra ‘Tinka og Kongespillets’ egne favoritter? Det fortæller de her til Juleweb.dk

Tinka og Kongespillet Josephine Chavarria Højbjerg Jul i Valhal
Foto: Per Arnesen og Thomas Marott, TV 2

Josephine Chavarria Højbjerg (Tinka)

Min favorit-julekalender er nok ‘Jul i Valhal’, hvilket er ret sjovt, for det er faktisk de samme forfattere, der har skrevet ‘Tinka’ og ‘Jul i Valhal’.

‘Jul i Valhal’ var hyggelig, og så var det bare en god historie. Jeg tror også, at det er dét som mange godt kan lide ved ‘Tinka’ for eksempel, at der sker lidt – at den er spændende – og sådan havde jeg det også med ‘Jul i Valhal’. Den var bare spændende, og det var en god historie.

Tinka og Kongespillet Albert Rosin Harson Absalons Hemmelighed
Foto: Per Arnesen, TV 2 og Agnete Schlichtkrull, DR

Albert Rosin Harson (Lasse)

Jeg er meget vild med ‘Absalons Hemmelighed’ og jeg er meget vild med ‘Pagten’. ‘Jul i Valhal’, den var altså også god, det var den. Jeg kan simpelthen ikke vælge én af dem.

En god julekalender, det skal være noget man kan følge med i – der skal være en god historie. Det skal ikke bare være glade nisser og mennesker over det hele. Det skal være en god historie, men samtidig skal den også indeholde noget jul.

Tinka og Kongespillet Neel Rønholt Jul På Slottet
Foto: Per Arnesen, TV 2 og Klaus Kurup, DR

Neel Rønholt (Nille)

Min nummer ét julekalender må nok være ‘Jul på Slottet’. Den er jeg vokset op med, og vi havde LP’en med musikken derhjemme. Den er meget nostalgisk for mig. Jeg har tænkt lidt på, om ‘Tinka’ måske bliver det samme for mine egne piger. Det synes jeg kunne være rigtig skønt.

Tinka og Kongespillet Christian Tafdrup Nissebanden
Foto: Per Arnesen, TV 2 og Karl Høver, DR

Christian Tafdrup (Fileas)

Det er jo ‘Jul på slottet’ og ‘Nissebanden’, og det siger jeg jo fordi, at det er dem, som jeg er vokset op med. Julekalender er jo forbundet med nostalgi, og minder mig om barndommen. Jeg tænker, at hvis jeg så dem i dag, kunne det godt være at jeg ikke synes, de var specielt gode. Derfor lader jeg være, for jeg kan huske hvor meget de betød for mig.

Sådan rent kvalitetsmæssigt synes jeg, at vi er blevet bedre og bedre til at lave julekalendere – de er også blevet dyrere og dyrere. Jeg synes, der har været nogle sindsygt gode julekalendere både på TV 2 og DR i de seneste mange, mange år, som både tør fortælle en historie og have noget alvor med, men samtidig har nogle af de her helt traditionelle julekalender-kneb.

Tinka og Kongespillet Esben Dalgaard Jul i Gammelby
Foto: Per Arnesen, TV 2 og DR

Esben Dalgaard (Grot)

Jeg er fra 1976, og i 1979 blev der produceret en julekalender for første gang med rigtige mennesker. Den blev genudsendt i 1983, og der har jeg været de der syv år, så det vil sige, at det er barndoms-julekalenderen for mig.

Det er ‘Jul i Gammelby’. Det er første gang, jeg stifter bekendtskab med hele det der spøjse univers, hvor du kan have vores menneske-virkelighed, og så kan der samtidig være en nisse-virkelighed lige oppe på loftet.

‘Tinka’ genbruger det jo. Der er det bare et andet univers. Der er det gennem et spejl, og så er du i en anden virkelighed, men som samtidig kører parallelt med vores egen virkelighed. Det laver ‘Jul i Gammelby’ for mig med drillenisserne på loftet.

Jeg kan huske, at jeg kiggede gennem nøglehuller og var oppe på loftet, for jeg var fuldstændig opslugt af dét der med, at der var muligheden for et andet univers. Det har jeg altid siden da syntes er vildt interessant. Der er en dør derovre. Teoretisk, hvis vi gik over og åbnede den dør, så kunne der være et parallelt univers.

Tinka og Kongespillet Viilbjørk Malling Agger Absalons Hemmelighed
Per Arnesen, TV 2 og Mike Kolöffel, DR

Viilbjørk Malling Agger (Falke)

Jeg kunne rigtig godt lide ‘Absalons Hemmelighed’. Jeg synes, at det var en rigtig god historie. Jeg kunne også rigtig godt lide ‘Jesus og Josefine’. Der var nogle gode sange med, kan jeg huske.

Tinka og Kongespillet Rosita Gjurup Pagten
Foto: Per Arnesen, TV 2 og Agnethe Schlichtkrull, DR

Rosita Gjurup (Astrid)

Jeg ser julekalender hvert år, og jeg elsker at se dem sammen med min familie. Min favorit er Pagten. Den var virkelig spændende og underholdende, og den var rigtig uhyggelig også. Den var bare god.

Søg