Teater vil opføre skrottet DR-julekalender

Foto: Brian Holm Nielsen, Colourbox.com

Dagen inden premieren valgte DR at droppe årets radiojulekalender på P1, ’Jul i Republikken’, fordi den ifølge DR’s kulturdirektør ikke var god nok.

Siden har flere medier dog spekuleret i, om aflysningen i virkeligheden skyldtes at julekalenderen var for venstreorienteret, og nu vil en teaterdirektør opføre den skrottede julekalender som teaterforestilling inden jul.

– Vi arbejder stenhårdt på, at det kan lade sig gøre, så vi kan vise den søndag den 17. december, siger Jon Stephensen, der er direktør for Aveny-T i København til dr.dk

Kongehuset er blevet afskaffet

‘Jul i republikken’ handler om kongefamilien, der må flytte til et socialt boligbyggeri, fordi danskerne har valgt at afskaffe monarkiet ved en folkeafstemning.

På rollelisten var blandt andre skuespillerne Claes Bang og Mette Horn samt den tidligere chefredaktør på Dagbladet Information Georg Metz.

Folketingsmedlem Johnne Schmidt Nielsen skulle også have spillet rollen som præsident i serien, men hende bad DR’s ledelse, ifølge julekalenderens instruktør Lotte Svendsen, at få klippet ud, fordi det ville blive for venstreorienteret både at have Georg Metz og Johanne Schmidt Nielsen med i julekalenderen.

– Det synes mere som censur end kvalitetssikring, når DR har valgt ikke at få julekalenderen ud. Vi skal have sparket liv i debatten og se, hvad det her handler om, så vi kan finde ud af, om det er en overreaktion fra DR’s side, eller hvad det handler om. Personligt synes jeg, at julekalenderen lyder sjov, siger Jon Stephensen til dr.dk

Klar til et opgør om rettighederne

Det er uklart, hvem der ejer rettighederne til ‘Jul i Republikken’, men Jon Stephensen er klar til at gå langt for at få julekalenderen vist.

Han mener, at sagen kan sammenlignes med dengang, hvor Politiken udgav den bog af Thomas Rathsacks, som forsvaret forsøgte at få nedlagt fogedforbud mod.

– Vi er ude i noget af det samme i denne sag. For hvad dælen drejer det sig om? Er det kvaliteten, eller er det fordi DR er bange for det kommende medieforlig, hvis de vælger at tage to venstreorienterede med. For hvis det er det, synes jeg, det er langt ude, siger han til dr.dk

Han har allerede både talt med både Lotte Svendsen og flere af skuespillerne fra julekalenderen.

Søg