Børnenes U-landskalender 2015 er udkommet

Foto: Bjarne Bergius Hermansen, DR

H.K.H. Prins Joachim var blandt deltagerne, da DR og Danida i dag lancerede årets udgave af Børnenes U-landskalender på Ørestad Skole i København.

– Jeg husker fra dengang, jeg var barn, hvordan jeg i december åbnede låger i Børnenes U-landskalender og fulgte med i julekalenderen i fjernsynet. Nu åbner jeg ikke selv kalenderne mere, men det gør mine to yngste børn Henrik og Athena, og det er ikke kun os, som bliver glade over at åbne kalenderen, fortalte Prins Joachim.

Igen i år består U-landskalenderen af to forskellige kalendere. Den ene relaterer sig til ‘Absalons Hemmelighed’, der i år bliver genudsendt på DR 1, mens den anden relaterer sig til den første julekalender i serien om ‘Nissebanden’, der i år bliver genudsendt på DR Ramasjang.

Illustration: Thomas Björnsson, DR

En mystisk kraft

‘Absalons Hemmelighed’ er fra 2006. Den handler om pigen Cecilie, der bor sammen med sin familie på toppen af et stormagasin. Hendes 8-årige lillesøster Ida har dårligt hjerte og er meget svag, men lægerne kan ikke helbrede hende. Det eneste, der kan redde hende, er et mirakel.

En dag møder Cecilie drengen Hubert, der kender til en mystisk kraft kaldet ‘Absalons Hemmelighed’. Cecilie og Hubert forsøger at finde frem til hemmeligheden. Måske kan den gøre Ida rask? Men de bliver hele tiden lagt hindringer i vejen af arkæologen Petra og butiksvagten Amir, der selv er ude efter at finde den.

Illustration: Thomas Björnsson, DR

Jagten på julemandens gode humør

‘Nissebanden’ er fra 1984. Julemanden har mistet sit gode humør, og den hemmelige bande får til at opgave at finde det igen. De ved, at humøret er en blanding af de fire ingredienser: En fryd for øjet, En liflen for øret, En kilderen i næsen og En rislen ned af ryggen.

Nissebanden skal indsamle deres ideer til humørets bestands i poser, som med flaskepost skal transporteres til hovedkvarteret, hvor det vil blive undersøgt nærmere. Men noget er galt, for den unge Pil oplever gang på gang at poserne går i stykker, når hun forsøger at indsamle materiale.

Foto: Bjarne Bergius Hermansen, DR

Hjælper børn i Nepal

Prins Joachim var til stede ved præsentationen af U-landskalenderen, fordi han er protektor for nødhjælpsorganisationen ‘CARE Danmark’. Overskuddet fra kalenderen går i år til deres arbejde i Nepal, hvor organisationen forsøger at sikre uddannelse og sund mad til børnene i tre af landets fattigste bjergdistrikter.

– Puja på 10 år i Nepal er en af dem, der får glæde af, at vi åbner U-landskalenderen i Danmark. Hun bor på en af verdens højeste bjerge, og hendes familie laver tæpper, fortalte Prins Joachim til de mange skolebørn.

Puja og andre familier i Nepals bjerge bor i omkring 4000 meters højde. I den iskolde vinter tvinges de ned ad bjerget for at sikre sig selv og familiens dyr mad. Når de er nødt til det, bliver børnene taget ud af skolen, og når familierne vender tilbage er adgangsbilletten til næste klassetrin – eksamen – overstået eller lige rundt om hjørnet.

Derfor ender mange børn med at droppe helt ud af skolesystemet, og CARE Danmarks projekt skal blandt andet være med til at sikre, at børnene får massiv undervisning om sommeren, når familierne er tilbage.

Foto: CARE Danmark

Flere optaktsprogrammer på vej

Som en optakt til årets julekalender sender DR Ultra flere programmer fra Nepal i den kommende tid. ‘Ultra Nyt viser to dokumentarfilm om henholdsvis de glemte bjergbørn i Nepal og om jordskælvet, der ramte landet tidligere i år.

Efter efterårsferien kommer der fire film, hvor Ultra-vært Joakim Ingversen har besøgt Nepal og nogle af dem, som årets overskud går til. Ramasjang for de mindste fortæller også børnene om Nepal, og her er det kanalens rejsebamse Sofus, der er gennemgående figur i programmerne.

Søg