1960’erne: Tv-julekalenderen kommer til Danmark
I 1962 kom radio- og tv-julekalenderen til Danmark. Konceptet var det samme som i Sverige, og også her blev der udgivet en trykt julekalender i forbindelse med serierne i radio og tv. Den blev solgt i banker- og sparekasser over hele landet, og overskuddet gik til udviklingsprojekter i udviklingslande.
De første julekalendere på dansk tv var meget små produktioner, ofte med dukker i hovedrollerne. U-landende var også et meget centralt tema i mange af de første julekalendere – for eksempel Historier fra hele verden i 1962, Nisserne Tim og Tam i 1963 og Bonus og Minus i 1964.
Hovedkræfterne bag de første julekalendere var blandt andre Thorkild Demuth og Bob Goldenbaum.
Den første succes
Første gang en julekalender for alvor formåede at samle nationen omkring fjernsynet, sådan som vi kender det i dag, var i 1967, da man sendte ‘Kender du Decembervej?’
Succesen skyldtes hovedsageligt den glade Magnus Tagmus og hans iørefaldende sang: Mit navn er Magnus Tagmus. Magnus Tagmus var da også tilbage på skærmen allerede året efter i fortsættelsen Besøg på Decembervej.
Julekalendernes popularitet voksede, og i 1971 blev den første julekalender i farver sendt. Den hed Hos Ingrid og Lillebror, og var en forlængelse af datidens meget populære børneprogram Kikkassen.
Børnenes Julekalender
Lågekalederen, der i de første mange år hed Børnenes Julekalender, var ikke altid relateret til julekalenderen i tv. Nogle gange relaterede den sig til radiojulekalenderen, og nogle gange relaterede den sig til det u-landsprojekt, som kalenderen støttede.
I sær hvis tv-julekalenderen var en genudsendelse, relaterede lågekalenderen sig til noget andet. Nogle gange så man også, at julekalenderen både relaterede sig til serien i tv og radio.
De 24 låger i julekalenderen kunne for eksempel handle om radioserien, mens 24 små figurer skulle klippes ud og sættes fast på kalenderen, som en del af tv-serien.