Julekalenderens historie

2000’erne: Dramatiske fantasy-julekalendere

I det nye årtusinde blev konkurrencen mellem de to tv-stationer DR og TV 2 skærpet. Tv-julekalenderen, der tidligere kun var henvendt til børn, var blevet primetime tv-underholdning for hele familien, der hver uge toppede hitlisterne over de mest sete tv-programmer.

DR ville have førertrøjen tilbage fra TV 2, og derfor skete der store forandringer i stationens julekalenderproduktion i 00’erne.

Martin Miehe-Renard, der havde skabt mange af TV 2’s populære familiejulekalendere – blandt andet Pyrus og ‘Skibet i Skilteskoven’ – blev hyret til at være dramachef på en ny julekalender, der skulle optages på Kronborg. Med ‘Jul på Kronborg’ ville DR forsøge at genoplive magien fra 1980’erne, hvor man hittede med ‘Jul på Slottet’.

Jul På Kronborg, 2000 / Foto: DR

Samtidig forsøgte DR’s nye søsterkanal DR 2 også at lave julekalender for voksne. ‘Jul i Hjemmeværnet’ hed den første og derefter kom Anders Mattesens ‘Jul på Vesterbro’ i 2003 og ‘Jul i Verdensrummet’ i 2006.

Jul på Vesterbro, 2003 / Foto: Easy Film

Julekalenderen bliver eksportsucces

I 2003 havde både DR 1 og TV 2 en ny julekalender på programmet. DR fortsatte med at forsøge at genoplive succeserne fra 80’erne ved at lave en tredje julekalender i serien om Nissebanden.

Julekalenderen kom til at hedde ‘Nissernes Ø’ og blev en dyr affære. Optagelserne foregik både i Danmark, Grønland og på de tidligere dansk-vestindiske øer i Amerika.

Nissernes Ø, 2003 / Foto: DR

Men det var igen TV 2 der hittede med julekalenderen ‘Jesus og Josefine’. En rigtig dramajulekalender, der i modsætning til tidligere, var meget henvendt mod de større børn.

‘Jesus og Josefine’ blev efterfølgende en gigantisk eksportsucces. Den danske version af serien blev solgt til over 20 lande. Skaberne af ‘Jesus og Josefine’ stod også bag ‘Jul i Valhal’ i 2005 samt ‘Mikkel og Guldkortet’ i 2008.

Jesus og Josefine
Jesus og Josefine, 2003 / Foto: Per Arnesen, TV 2

Julekalenderen bliver DR Drama

I 2006 tog DR 1 konsekvensen af de faldende seertal til tv-julekalenderen, og rykkede sendetidspunktet for deres serie til klokken 19.30. Samtidig blev produktionen af julekalenderen flyttet fra Børne- og Ungdomsafdelingen, og over i DR’s dramaafdeling.

Dramaafdelingen var i forvejen kendt for at lave serie af meget høj kvalitet – blandt andet Rejseholdet og Krøniken – og samme høje kvalitet skulle nu også kunne ses i julekalenderen.

‘Absalons Hemmelighed’ hed den første julekalender fra DR Drama, og den var meget dramatisk i forhold til tidligere tiders DR-julekalendere.

Absalons Hemmelighed, 2006 / Foto: Mike Kolöffel, DR

Holdet bag ‘Absalons Hemmelighed’ stod også bag ‘Pagten’ i 2009, der til tider var så voldsom, at den var direkte uegnet for mindre børn.

Til gengæld lykkedes det med ‘Pagten’ for første gang DR at slå TV 2 på seertallene til en julekalender. I 2009 genudsendte TV 2 hit-julekalenderen ‘Jesus og Josefinde’ fra 2003, men den fik samlet set ca. 100.000 færre seere end Pagten på DR 1.

Pagten / Foto: Agnete Schlichtkrull, DR

Mere ligebyrdig konkurrence

Siden har DR og TV 2 skiftet imellem at være den største julekalenderstation. I 2011 vandt stationen igen kapløbet med Ludvig og Julemanden, der foregik på Børglum Kloster i Nordjylland, men året efter klarede DR sig bedst med Julestjerner, der var skrevet af Wikke og Rasmussen.

Kilder og videre læsning

Mogens Vemmer, Fjernsyn for dig: 50 år med verdens værste seere, Gyldendal, 2006

Lars Mandal og Anders Krarup, Vild med fjernsyn – 25 år med TV 2, Politikens Forlag, 2013

Johnny Reimar, Mr. Showbiz: Fra rock til ridder, 2000, Aschehoug

Flemming Jensen, I ly af latter, People’s Press. 2016

Brian Ilskov, Bries Blog-O-Rama

Julekalendere

Seneste nyheder

Søg