Julekalenderens historie

1990’erne: DR får konkurrence

1990’erne begyndte med et brag. Siden lanceringen af TV 2 i 1988, havde DR på mange områder mærket en stor konkurrence fra den nye landsdækkende tv-kanal, der i mange hjem blev mere set end DR – og TV 2 havde også i sinde at konkurrere mod DR på julekalenderkonceptet.

I 1990 introducerede tv-stationen derfor både en ny julekalender for børn – og en ‘julekalender for voksne’. Begge dele blev en stor succes, og skulle siden blive en tradition på TV 2.

Børnejulekalenderen

Den første børnejulekalender på TV 2 var ‘Trolderik og Nisserne’. En begrænset produktion om dukken Trolderik, der hver dag så tegnefilm i sin krystalkugle.

Trolderik og Nisserne, 1990 / Foto: TV 2

Trolderik blev skabt af Johnny Reimer og fik stemme af Bob Goldenbaum. Bob Goldenbaum var en dem, der havde været med til at lave de aller første julekalendere på DR – blandt andet Magnus Tagmus, og han blev dermed også en af dem, der var med til at søsætte de første kalendere på TV 2.

Trolderiks Julekalender 1991
Trolderiks Julekalender 1991

Kendingsmelodien til Trolderik og Nisserne blev ‘Kalendersangen’, som Bob Goldenbaum oprindeligt havde skrevet til ‘Hos Ingrid og Lillebror’ i 1971.

Efter ‘Trolderik og Nisserne’ begyndte TV 2 også at udgive lågekalendere i forlængelse af deres tv-serie. Overskuddet af disse kalendere gik og går stadig til at støtte de 4 danske julemærkehjem. Første lågekalender blev ‘Trolderiks Julekalender’ i 1991.

I 1992 gik TV 2 skridtet videre og lavede den populære julekalender ‘Skibet i Skilteskoven’, som i 1993 blev efterfulgt af ‘Jul i Juleland’. De to serier var skrevet af Martin Miehe-Renard, der tidligere også havde skrevet manuskriptet til ‘Jul på Slottet’ og ‘Cirkus Julius’ på DR. Børnejulekalenderne blev sendt om eftermiddagen – ca. klokken 17.30.

Skibet i Skilteskoven, 1992 / Foto: Peter Hvarre, TV 2

Voksenjulekalenderen

Rækken af voksenjulekalendere startede med ‘Jul i den gamle trædemølle’ i 1990. Seriens karakterer Flemming og Berit var i forvejen kendt fra en række sketchsekvenser i talkshowet Eleva2ren. Sendetidspunktet var klokken 20.00 om aftenen – døgnets aller bedste sendetidspunkt.

Jul i den gamle trædemølle, 1990 / Foto: TV 2

TV 2’s julekalender for voksne blev for alvor populær i 1991, da De Nattergales ‘The Julekalender’ rullede over skærmen. Den blev et kæmpe tv-hit, og De Nattergales mange sære vendinger blev en del af det danske sprog.

Ironisk nok, troede TV 2 ikke rigtig selv på, at The Julekalender ville blive nogen succes. Sendetidspunktet blev derfor ikke klokken 20.00 om aftenen, men klokken 18.40 mellem Lykkehjulet og 19 Nyhederne.

De Nattergale fik heller ikke mange penge til at producere serien, men de formåede at skabe nogle legendarisk ud af næsten ingenting. Siden er ‘The Julekalender’ blevet den julekalender, der er vist flest gange på dansk tv, og det blev også den første danske julekalender, der blev eksporteret til udlandet.

Både Norge og Finland lavede i løbet af 1990’erne deres egen version af ‘The Julekalender’, der var direkte oversat efter De Nattergales manuskript.

The Julekalender
The Julekalender, 1991 / Foto: Steen Linde, TV 2

Rækken af voksenjulekalendere fortsatte med ‘Andersens Julehemmelighed’ i 1993, ‘Juletestamentet’ i 1995 og ‘Gufol Mysteriet’ i 1997.

Familiejulekalenderen

TV 2 var dog langt fra færdig med at eksperimentere med julekalenderkonceptet. Efter at voksenjulekalenderen flere gange havde været en stor succes, som også mange børn fulgte med i, besluttede TV 2 at flytte sendetidspunktet for børnejulekalenderen til klokken 20.00 om aftenen – og i stedet skabe en ‘familiejulekalender’ for både børn og voksne.

Martin Miehe-Renard fik som den første mulighed for at afprøve konceptet, og han skabte succesen ‘Alletiders’ Jul i 1994 med nissen Pyrus.

Den karakteristiske hiphopnisse tog danskerne med storm, og det blev i løbet af 90’erne til i alt fire forskellige julekalendere om Pyrus og hans liv i Rigsarkivet.

Alletiders Jul
Alletiders Jul, 1994 / Foto: Søren Hartvig, TV 2

TV 2 gav med familiejulekalenderen hurtigt DR baghjul. Ofte samlede TV 2’s julekalendertilbud dobbelt så mange seere som DR’s, der blev sendt klokken 18.00.

Blandt hitsene på TV 2 i 1990’erne bør nævnes ‘Krummeres Jul’ i 1996, ‘Brødrene Mortensens Jul’ i 1998 og ‘Olsen-Bandens Første Kup’ i 1999.

Krummernes Jul, 1996 / Foto: Henrik Petit, TV 2

DR i 1990’erne

Den første del af 1990’erne genudsendte DR mange af sine hits fra 1970’erne og 1980’erne. Det skyldtes, at der var brugt mange penge på ‘Nissebanden i Grønland’ i 1989.

Derefter kom en række nye produktioner. Først ‘Hallo, det er jul!’ i 1995, der var en uafhængig fortsættelse til ‘Jul i Gammelby’. Dernæst ‘Bamses Julerejse’ i 1996, som var baseret på den populære programserie ‘Bamses Billedborg’.

Bamses Julerejse
Bamses Julerejse, 1996 / Foto: Ulla Voigt, DR

DR forsøgte sig også med en ‘familie-julekalender’ i 1997. Den hed ‘Den Hemmelige Tunnel’ og var produceret af Saks Film, der også lavede ‘The Julekalender’ til TV 2. Den blev dog ikke noget særlig stort hit.

Julekalendere

Seneste nyheder

Søg