Årets julekalendere i Sverige og Norge 2023

Troldetider - Legenden og bjergtrolden
Foto: SVT

Julekalendere på tv er ikke kun en dansk tradition. I resten af Norden samles folk også foran fjernsynet om spændende juleeventyr i december.

Juleweb.dk giver dig her et overblik over årets julekalendere i Sverige og Norge. Flere af dem kan du også se på flow tv og/eller streaming, selvom du bor i Danmark.

Sverige: Fortsættelse af juleklassiker

Årets julekalender på den svenske tv-station SVT er en såkaldt nyfortolkning af en 44 år gammel juleklassiker.

I 1979 hed julekalenderen på SVT ‘Troldetider’. Den nye julekalender har fået titlen ‘Troldetider – Legenden om bjergtrolden’.

For længe siden spredte en mægtig bjergtrold og hans hær af stentrolde kaos og rædsel i verden. Sammen lykkedes det dog de fire folkeslag – troldene, feerne, heksene og menneskene – at få ham til at sove ved hjælp af et stykke magisk rav.

Men en dag finder et menneske tilfældigvis ravstykket og bryder magien, der holder trolden i søvn. Menneskepigen Saga og troldedrengen Love slår sig sammen for at forsøge at forhindre bjergtrolden i at vågne og overtage verden igen.

Troldetider – Legenden om bjergtrolden
Kl. 7.15 og 18.45 på SVT 1
Julekalenderen kan streames i Danmark på SVT Play

Snefald 2
Foto: NRK

Norge: Snefald 2

Måske kan du huske, at DR’s julekalender i 2017 var norsk og hed ‘Snefald’.

I år har den norske tv-station NRK lavet en fortsættelse til dén julekalender, der har fået titlen ‘Snefald 2’.

Julekalenderen handler om den 10-årige dreng Noah, hvis mor er meget syg. Da moderens situation bliver forværret, går Noah på jagt efter at finde julemanden, da han tror, at julemanden kan gøre hans mor rask.

Men julemandens verden, Snefald, er blevet overtaget af en ond kraft, og Noahs rejse bliver derfor lang og hård.

Snefald 2
Kl. 7.30, 13.30 og 18.00 på NRK Super
Julekalenderen kan streames i Danmark på NRK TV

Tinka og Sjælens Spejl
Foto: TV 2

Norge: Tinka og Sjælens Spejl

På TV 2 i Norge har man i løbet af de seneste år kunnet følge med i de danske julekalendere om nissepigen Tinka, og i år får nordmændene mulighed for at se det sidste kapital i serien ‘Tinka og Sjælens Spejl’.

Tinka har fundet ud af, at hun har en tvillingesøster i menneskenes verden. Da de to søstre møder hinanden, beslutter de sig for at prøve at bytte plads i et par dage.

Men mens søstrene har byttet plads, lykkes det for Ingi at lukke portalerne mellem menneskenes og nissernes verden, og de to søstre er nu begge fanget et sted, hvor de egentlig ikke hører hjemme.

Tinka og Sjælens Spejl
Kl. 6.00 på TV 2 Norge

Asbjørns Julekalender 2023
Foto: TV 2 Norge

Norge: Asbjørns Julekalender

Måske kan du huske, at tv-kanalen TV Danmark 2 (i dag Kanal 4) i 2002 sendte en norsk julekalender med titlen ‘Nisserne – Det endelige opgør’.

Julekalenderen var en parodi på ‘Robinson Ekspeditionen’ og ‘Big Brother’ og handlede om 24 mennesker, der blev spærret inde i en lade og skulle leve som nisser i hele december.

Èn af de mest populære karakterer fra dén julekalender hed Asbjørn Brekke, og han har siden haft både sin egen julekalender og sit eget talkshow på norsk tv.

I år kommer der en sæson 2 af hans julekalender, som bliver vist på TV 2 i Norge. I ‘Asbjørns Julekalender’ får Asbjørn Brekke hver dag besøg af en kendt gæst i sit juleværksted.

Asbjørns Julekalender
Kl. 19.45 på TV 2 Norge

The Julekalender Norge
Foto: Saks Film, TV 2 Norge

Norge: The Julekalender og Vazalina Hjulkalender

På den norske tv-kanal TV 2 Zebra er der gensyn med to klassiske voksenjulekalendere. Den ene kender vi også rigtig meget til i Danmark. Det er nemlig ‘The Julekalender’, der blev lavet i en norsk version i 1994.

Den anden julekalender hedder ‘Vazalina Hjulkalender’ og handler om det norske musik- og underholdningsband ‘Vazelina Bilopphøggers’ (Vazalina Bilophuggere).

Julekalenderen forgår i en norsk landsby. Et mondænt højfeldshotel mener, at byens autoophug ødelægger udsigten, forurener luften og skaber støj. Hotellet kæmper derfor for, at Vazelinas forretning bliver lukket.

Samtidig er julemanden faldet gennem et hul i ozonlaget, og hjulene på hans slæde er blevet ødelagt. Han er landet i nærheden af ​​Vazelina Bilophug og de indvilger i at hjælpe ham.

The Julekalender
Kl. 20.00 på TV 2 Zebra

Vazalina Hjulkalender
Kl. 20.30 på TV 2 Zebra

Søg