Årets julemærker tager os med ud i juleskoven

Julemaerket 2023
Illustration: Lisa Grue, Julemærkefonden

Grantræer, mistelten og kristtjørn. Julen har altid været tæt knyttet til naturen, og derfor er netop naturen at finde på årets julemærker.

Arket, der har fået titlen ‘Tag med ud i juleskoven’, er fyldt med dyr og planter, som man kan møde i de danske skove om vinteren.

Kunstneren bag mærkerne hedder Lisa Grue.

– Jeg har tegnet juleskoven, fordi naturen inkluderer os alle. Det er et positivt sted, hvor ingen dømmer dig, alle bliver accepteret. Naturen er en støttende hånd i ryggen, fortæller hun:

– Når du er i naturen, skal du ikke præstere. Det er faktisk et af de eneste steder i vores hverdag, hvor du ikke skal præstere, hvilket er usædvanligt. Vi har alle brug for at blive ladet op, og det kan vi i naturen. Alle er velkomne i naturen. På den måde minder det jo om, hvad julemærkehjemmene står for.

Julemaerket 2023 Lisa Grue
Foto: Julemærkefonden

Elsker naturen

Lisa Grue er uddannet i design på Det Kongelige Akademi i 2001 og har udgivet flere bøger både i Danmark og udlandet. Seneste udgivelse er højtlæsningsbogen ‘Naturen er din ven’.

Hun er vokset op på landet, og de mange timer tæt på naturen har påvirket hendes motiver, hvor livlige planter, farverige blomster og et væld af dyr mødes og skaber frodige og fabulerende mønstre.

Hun er stolt af at være udvalgt til at tegne årets Julemærke:

– Det var en super cool opgave. Julemærkehjemmenes arbejde er en god sag, som jeg gerne vil være med til at støtte op om. Jeg er vokset op med Julemærket på juleposten, så jeg forbinder det med julen i min barndom. Det er nogle vilde navne, som gennem tiden har tegnet Julemærket, og jeg er stolt af nu at være blandt dem, siger Lisa Grue.

Julemaerket 2023 Offentliggoerelse 01
Foto: Julemærkefonden

Børn ud af mistrivsel

Julemærket er udkommet siden 1904, og årets mærke er nr. 120 i rækken.

Indtjeningen fra salget af mærket går til at støtte de fem danske Julemærkehjem, der hvert år hjælper omkring 1.000 børn i Danmark med at tackle problemer med blandt andet mobning, ensomhed, lavt selvværd og overvægt.

Engang kunne salget af julemærkerne alene drive Julemærkehjemmene, men i takt med at der bliver sendt færre og færre breve, har hjemmene måttet finde andre indtjeningskilder.

– Indtjeningen fra salget af Julemærket udgør i dag kun 5 % af vores samlede indtægter. Vi er derfor helt afhængige af støtte fra privatpersoner, virksomheder og fonde. Heldigvis møder vi stor opbakning til vores arbejde. Der er rigtig mange, som gerne vil bidrage til at hjælpe børnene – ikke kun til jul, men året rundt, siger Søren Ravn Jensen, der er direktør i Julemærkefonden.

Julemærket koster 95 kroner og kan købes her:

– Bilka
– Bog & idé
– BOGhandleren
– BR
– Brugsen
– Føtex
– Julemaerket.dk
– Kop & Kande
– Kvickly
– Løvbjerg
– Meny
– Min Købmand
– PostNord
– Salling
– Spar
– SuperBrugsen

Søg