Årets julemærker er et eventyr om skovens dyr

Illustration: Per O.

Hvad sker der julenat ude i skoven blandt nisserne og dyrene? Og hvorfor begynder lyset at vende tilbage efter jul? Kunstner Per Oluf Jørgensen fortæller historien om julen hos skovens dyr på årets julemærker.

Det var ventet, at årets julemærker ville blive både eventyrlige og magiske. Per O. er nemlig kendt som manden, der har tegnet forsiden til alle syv Harry Potter-bøger og står bag de årlige plakater fra Eventyrteatret.

Nu har han tegnet årets julemærker, der har fået titlen ‘Glædelig jul fra alle skovens dyr’ – og der hører selvfølgelig en eventyrlig fortælling til mærkerne.

Per O. og Kronprinsesse Mary foran årets julemærker
Per O. og Kronprinsesse Mary foran årets julemærker / Foto: Henrik Petit

Julenat hos skovens dyr

Per O. fortæller:

En gang om året samles stort set alle skovens dyr på selve julenat. Det er noget, der gør sig gældende for hele Norden og har fundet sted så længe, man har kunnet mindes – og længere endnu.

Selv om dyrene deltager i stort tal, er det ikke dem selv, der står for dette arrangement, men derimod nisserne, der alle dage har gjort stor festivitas ud af, at vi går lysere tider i møde.

Selve hændelsens midtpunkt er et grantræ, som nisserne har pyntet let. I toppen sidder et tændt vokslys. Det er dette lys, det hele drejer sig om. Når lyset brænder ned og går ud, og det gør det jo, bryder alle dyrene ud i en bjæffen, pipen, et uhyrligt bibberi og tutteri, som er aldeles og ganske overvældende for den, der måtte opleve det.

Meningen er selvfølgelig, at denne umådelige larm, skal bringe lyset tilbage. Og det gør det. Næste dag lysner dagen lidt tidligere, og sådan fortsætter det jo fremdeles dag for dag.

Tvivleren vil fornægte det ovenstående. Om ikke andet så fordi, det aldrig er blevet beskrevet før. Men hvor mange er det lige, der tilbringer deres juleaften midt i en kold og nattemørk skov?

Jeg derimod, bor midt i Gjorslev Slots Bøgeskov, også juleaften, og kan bevidne, at det er fuldstændig sandt. Det er også derfor, det er mig, der har lavet tegningen.

Julemaerket 2016 Kronprinsesse Mary og julemaerkeboern
Kronprinsesse Mary med julemærkebørnene Maria, Freja og Mikkel / Foto: Henrik Petit, Julemærkefonden

Et lille mærke med stor betydning

Julemærket har været udgivet hvert år siden 1904, og i år er det nummer 113 i rækken. Salget af mærkerne går til at støtte de fire danske Julemærkehjem i Hobro, Kollund, Skælskør og Ølsted.

Hvert år får 750 ensomme, isolerede eller overvægtige børn ophold på et julemærkehjem, der hjælper dem til et bedre liv – og meget tyder på, at opholdet virker.

Når børnene begynder på at julemærkehjem har kun 37 % af dem en ‘god tro’ på sig selv. Efter et ti-ugers forløb er det tal steget til 85 %. Det viser en undersøgelse som SFI – Det Nationale Forskningscenter for Velfærd og Sundhedsstyrelsen – står bag.

Søg