Vigga Bro fortæller om sine mange juleroller: Fra Magnus Tagmus til Julehjertets Hemmelighed

Vigga Bro gennem tiden
Foto: Valdemar Vedel, Bastian Schiøtt, Mastiff, DR

Vigga Bro er nok dén skuespiller i Danmark, der har været med i julekalendere gennem flest forskellige tidsaldre.

Tilbage i 1968 var hun med i én af DR’s aller første julekalendere, og sidste år spillede hun skovkonen i ‘Julehjertets Hemmelighed’.

Vigga Bro fortæller her til Juleweb.dk om alt det, hun kan huske fra hendes mange julekalender-roller gennem tiden.

Foto: Valdemar Vedel, DR

Magnus Tagmus

I 1968 hed DR’s julekalender ‘Besøg på Decembervej’. Det var den anden julekalender om Magnus Tagmus, men i modsætning til den første julekalender i serien, var der ikke kun dukker med i denne fortælling. Man mødte også fire rigtige mennesker.

Hver dag, efter at Magnus Tagmus havde sunget julekalenderens introsang, stoppede et tog ved én af fire forskellige beboere på Decembervej. De skiftedes til at fortælle en historie.

Vigga Bro spillede en legetøjsekspeditrice, og hendes opgave i julekalenderen var at fortælle seks forskellige historier i løbet af de 24 afsnit.

Besøg på Decembervej
Foto: Valdemar Vedel, DR

Vigga Bro fortæller:

– Jeg husker, at der kom en meget sød mand fra Danmarks Radio og spurgte om jeg ville være med. Så sagde han, at vi skulle læse op for børn. Så sagde jeg: ’Læse op? Altså, så er der jo ligesom to skærme – både en bog og en skærm. Kan jeg ikke bare fortælle historien?’

– Det synes han var dristigt. Han sagde: ’Du må huske på, at det varer syv et halvt minut. Du skal være præcis’.

– Men så sagde jeg: ’Det kan man da fint. Du skal bare give mig et lille vink, når jeg har et halvt minut tilbage.’ Han vidste jo ikke, at jeg var ud af en anden tradition, hvor man godt kan sådan noget, altså fortælle frit.

– Så fik jeg nogle historier, og så sagde jeg: ’De er jo så kedelige. Der sker jo ingenting.’ Det var dengang, hvor børn ikke måtte få noget som helst. Der måtte ikke komme nogen trolde og sådan noget. Det var nogle dårlige historier, så det ville jeg ikke være med til.

– Så sagde han: ’Du må godt få lov til at fortælle dine egne historier, hvis du kan klare dig med syv et halvt minut.

– Så fik jeg lov til selv at finde de historier, jeg ville fortælle. Jeg skulle bare starte med en bog og sige: ’Jeg har sådan en god bog her, og der er en historie.’ Så lagde jeg bogen ned, og så fortalte jeg historien.

– Det var en tid, hvor Danmarks Radio var lidt friere. Det kunne man bare få lov til. For mig var det en vidunderlig opgave, som jeg var så glad for. Det gik også fint. Jeg fik en kæmpe stabel af breve fra børn, og jeg har dårlig samvittighed endnu, for jeg kunne ikke svare dem alle sammen. Men det var hylende morsomt.

Foto: Thomas Marott, TV 2

Jul i Valhal

I 1970’erne lagde Vigga Bro stemme til dukker i både ‘Noget om nisser’ og ‘Vinterbyøster’.

I 1995 havde hun en lille rolle i et afsnit af Pyrus-julekalenderen ‘Alletiders Nisse’, hvor hun spillede en gammel, sur nissekone, der blev ved med at skælde sin mand ud. Rollen som hendes mand blev spillet af hendes bror, Christoffer Bro.

I 2005 fik Vigga Bro igen en stor rolle i en julekalender. Her spillede hun mormor Ragnhild i ‘Jul i Valhal’ på TV 2.

Jul i Valhal
Foto: Thomas Marott, TV 2

Vigga Bro fortæller:

– Det var en sjov én. Der spillede jeg sammen med en dejlig lille pige. Vi gik sammen både i pauserne og alle vegne. Hende fik jeg et rigtig godt forhold til, men det slipper man jo så desværre igen.

– Det var sjovt, det var det. Vi havde lidt travlt og der var hedebølge og vi skulle hele tiden fryse. Men vi var et godt hold. Vi havde det rigtig, rigtig godt med hinanden alle sammen, og de var så knalddygtige alle de der skuespillere, der var med. Så det var en virkelig morsom opgave.

– Men vi skiftede jo hele tiden. Nu er man i den scene og nu er man i den scene, og så på et vist tidspunkt, der er det jeg siger til instruktøren: ’Du Martin, hvor er det vi er? Nu kan jeg ikke finde ud af det.’

– Så sagde han: ’Det kan jeg heller ikke, spørg scripteren.’ Men det kunne vi jo godt alligevel.

Foto: Mike Kollöffel, DR

Julestjerner

Rollen som mormor passede åbenbart godt til Vigga Bro, for syv år senere spillede hun igen mormor i ‘Julestjerner’ på DR 1.

I julekalenderen har hovedpersonen Sus to mormødre, som bliver kaldt søstrene mormor. Hvem af dem, der er den rigtige mormor, bliver vi aldrig kloge på.

Vigga Bro fortæller:

– Jeg spillede jo sammen med Daimi, og hun er jo en solstråle. Hun er vidunderlig, og så er hun en stor fortæller. Vi havde så mange pauser sammen, og hvis hun ikke selv begyndte at fortælle, så spurgte jeg hende bare.

– Hun har jeg haft så dybt interessant et liv, og jeg tror, jeg har fået hele hendes livshistorie. Så vi havde det rigtig dejligt sammen. Hun er sjov.

Julehjertets Hemmelighed
Foto: Bastian Schiøtt, Mastiff, DR

Julehjertets Hemmelighed

I december var Vigga Bro igen tilbage på skærmen i en julekalender. Her spillede hun den mystiske skovkone i ‘Julehjertets Hemmelighed’. En rolle, hun også har i fortsættelsen ‘Troldehjertets Hemmelighed’.

Vigga Bro fortæller:

– ‘Julehjertets Hemmelighed’, der vil jeg først om fremmest sige: Det var koldt! Nej, hvor var det koldt.

– Men, det var jo en julekalender, der gerne ville noget. Som gerne ville stille skarpt på forskellige ting – rigdom og fattigdom for eksempel. Det var også en julekalender, der vovede at have et gammelt menneske med, som ovenikøbet spiller en væsentlig rolle.

– Skovkonen har jo en interesse og en evne, som gør at hun vil blive ugle set. Nu har en skuespiller det jo altid sådan, at man fantaserer omkring, hvad kommer hun af, hvad springer hun af? Og det beholder man for sig selv.

Julehjertets Hemmelighed
Foto: Bastian Schiøtt, Mastiff, DR

– Men én ting er sikkert. Hun er en særling, hun er for sig selv, og hun lever sit eget liv. Hun har sin interesse. Hun ved en forfærdelig masse om urter og om alt muligt, men hun har jo også altid været ugle set, fordi det er ikke på sin plads at være sådan. Så hun lever sit eget liv og er selvfølgelig også fattig, som sådan nogle er.

– Det er jo en præmis, at du må vide, at sådan er det, og det er jo noget, der også giver noget til en karakter, fordi hun er vant til altid at møde en modstand, og hun er også vant til at kunne stå op imod det hver eneste gang.

– Lige gyldigt hvor fortvivlet hun er over, at hele hendes grundlag skrider med at julehjertet bliver stjålet, så hun bliver totalt forvirret, så vil hun aldrig miste dén der: ’Du skal ikke komme og sige noget til mig’-attitude. Så kan du få noget igen.

Bedre tid i gamle dage

Vigga Bro har både været med til at lave nogle af de aller første julekalendere på dansk tv og også én af de seneste.

Hun kan tydeligt mærke forskellen på den måde, man lavede julekalendere på i 60’erne og i dag.

– Man havde bedre tid i 60’erne. Det ville være fint, hvis man begyndte at kigge lidt på, hvilke penge der ligger inde i Danmarks Radio. Da man skar det ned til sokkeholderne, så var du også nødt til at sørge for at stramme alle tidsregler. Det vil sige, at der er travlt, siger hun:

– Det er meget, meget, meget flot, at man i en så travl proces, som den vi har været igennem, at man da har lavet så godt et produkt. Al ære til alle fotografer, lydfolk og så videre. Det er utrolig flot arbejde, og flot stået model, men politikerne komme med lidt flere penge, så Danmarks Radio har råd til at betale de selskaber, som de udliciterer tingene til, på en fornuftig måde. Det fortjener de.

VIDEO: Se hele interviewet med Vigga Bro

Søg