Lise Baastrup: Sådan var det at spille en streng oldfrue

Julehjertets Hemmelighed
Foto: Bastian Schiøtt, DR

Selvom Lise Baastrup mest er kendt for sine humoristiske roller i blandt andet ‘Rita’, ‘Cirkusrevyen’ og ‘Rundt på gulvet’, så er hendes rolle i ‘Julehjertets Hemmelighed’ alt andet end sjov.

Hun spiller den strenge oldfrue Miriam, der styrer tjenestefolkene på Lindestrupgård med hård hånd.

– Det har været rigtig dejligt at spille. Sort tøj, som jeg godt kan lide, og nærmest ikke noget ansigtsudtryk, så det har været meget afslappet – jeg har ikke fået nogen rynker i den periode, fortæller Lise Baastrup til Juleweb.dk

Har du kunnet bruge noget af dig selv i rollen?

– Ja, hvilket lyder lidt hårdt at sige… men det der ansigtsudtryk, som Miriam har, det er jo egentlig mig, når jeg tænker. Der kan jeg godt se forholdsvis ond ud, får jeg ofte at vide, og det er jeg slet ikke – jeg er bare meget bekymret inde i hovedet, når jeg tænker, så det har jeg nok brugt lidt på hende. Tusind tanker på alting hele tiden.

Hvordan fandt du ud af, hvordan man skulle spille en person i 1800-tallet?

– Vi har haft en historisk forlæser, som vi hele tiden har kunnet ringe til. En livline, som vi har brugt utrolig meget. Hvordan man skal stå, hvordan man skal sidde, hvordan man skal tiltale folk, hvordan man spiser, hvordan man hilser og nejer. Alt det, har vi skullet lære. Vi har været i skole. Det har været rigtig spændende.

Julehjertets Hemmelighed
Foto: Andreas Bastiansen, DR

Hvad synes du om jul?

– Jeg elsker jul. Jeg synes, det er hyggeligt. Jeg kan godt lide traditioner, men jeg kan også godt lide, når man skal prøve at lave traditioner om. Jeg elsker det der med, når man skal til at gå og pynte op – og bage. Jeg kan rigtig godt lide at bage.

Har du nogle særlige juletraditioner?

– Udover at bage rigtig mange brunkager og pebernødder, så har man selvfølgelig altid et eller andet pynt, der altid kommer op, og noget af det kommer op på faste pladser og sådan noget.

– Ellers så gør min mand og jeg det, at vi går i Frederiksberg Centret og tager en af de der papir-julekugler på juletræet, hvor man kan købe gaver til udsatte børn. Så kan du se at for eksempel en dreng på fem år ønsker sig noget Lego. Så køber man kuglen, og så ved man, at der er nogen familier, der ikke har så meget, der kan give gaver til deres børn. Det er en fast tradition efterhånden.

Julehjertets Hemmelighed
Foto: Svend-Vilhelm Mikkelsen

Hvad kan få dig i julestemning?

Musikken starter det som oftest altid med, og så elsker jeg juleaften, når det dufter af and.

Hvad er din favorit-julekalender?

– Dén her, vi har lavet, det er nok den nu, og ellers så var der både ’Jul på Slottet’ og ’Nissebanden’, som også ligger i toppen.

– Vi har faktisk lavet en rigtig god julekalender med et historisk islæt. Børn lærer noget, voksne lærer noget. Det er både om traditioner, det er om religion, det er om videnskab. Den har noget af det hele om klasseforskel og kønsforskel. Den er faktisk meget vigtig, synes jeg.

VIDEO: Se hele interviewet med Lise Baastrup

Søg