DR’s julekalender 2022 foregår i 1800-tallet og skal optages på Fyn

DR Julekalender 2022 Landsby
Landsbyen i DR's julekalender 2022 / Grafik: Shortcut

Næste års julekalender på DR 1 bliver en historie om julen i midten af 1800-tallet, hvor nisser beskyttede gårdene i Danmark.

Julekalenderens to hovedpersoner er en fattig tjenestepige, der arbejder på en herregård, og hendes gode ven, nissen Rumle, der er herregårdens beskytter.

Optagelserne begynder i november og kommer primært til at foregå på Fyn. Den Fynske Landsby i Odense og Erholm Gods ved Aarup bliver julekalenderens to hovedlocations.

Mørke kræfter vil ødelægge julen på herregården

Julekalenderen, hvis titel endnu ikke er offentliggjort, handler om den fattige tjenestepige Karen, der arbejder på en herregård. Hun elsker alt ved julen – ikke mindst bagværk.

Det er dog ikke kun kager, der gør julen til noget særligt. Julen betyder nemlig også, at Karen kan mødes med sin ven, nissen Rumle, der er herregårdens beskytter.

Men i år er intet, som det plejer at være. Mørke kræfter er på spil, som med skumle planer forpurrer forholdet mellem Karen og Rumle.

Julen og det lille samfund er pludselig i fare, og det kræver både nissemagi og alliancer på tværs af overbevisninger og klasseskel, hvis det alligevel skal blive jul for både høj og lav på herregården.

Sjette julekalender fra Fyn

Julekalenderen er skrevet af Poul Berg og Jesper N. Christiansen. Poul Berg var også hovedforfatter på ‘Tidsrejsen’ i 2014, men denne gang skal han udover rollen som manuskriptforfatter også være instruktør.

Julekalenderen bliver lavet af produktionsselskabet Mastiff i samarbejde med FilmFyn.

Det er sjette gang, at FilmFyn er med til at lave en julekalender. Selskabet var også en del af ‘Juleønsket’, ‘Den Anden Verden’ og de tre Tinka-julekalendere. Den tredje fortælling om Tinka har i øvrigt også premiere i 2022, hvor den er årets julekalender på TV 2.

– Fyn har endnu engang bevist, at de helt store tv-serier, der samler hele landet bag skærmen, kan produceres her. Dette bliver intet mindre end den 6. familiejulekalender, som optages på Fyn, og jeg er ikke i tvivl om, at det både skyldes Fyns mange eventyrlige locations og den store ’filmvenlighed’, som producenterne oplever ude i FilmFyns ejerkommuner, siger Klaus Hansen, der er direktør for FilmFyn.

En kæmpe gave for produktionen

Mia Marie Borup er producent på julekalenderen, og hun er ikke i tvivl om at Fyn er det helt rigtige sted at lave optagelser.

– At skulle tilbage til midten af 1800-tallet forventede vi ville blive en kæmpe udfordring locationmæssigt. Et stort puslespil, som muligvis også ville kræve en del studiebyg. Efterhånden som vi gik på opdagelse i mulige locations på Fyn, gik det dog hurtigt op for os, at vi faktisk kunne lykkes med at finde alt det, vi skal bruge. Locations og interiør står enten helt præcist fra den historiske periode eller kræver ganske lidt for at blive genskabt, siger hun:

– Det er en kæmpe gave for produktionen, både økonomisk, kreativt og produktionelt. Ved at filme på rigtige locations forventer vi, at julekalenderen får et langt mere nærværende og autentisk udtryk. Undervejs har vi samtidigt mødt mange dedikerede mennesker på Fyn, som ved lige præcis noget om den historiske tidsperiode og som bidrager med både viden, dyrehold og rekvisitter.

Optagelserne til julekalenderen forventes at være færdige ved udgangen af februar 2022.

Søg