Årets julekalendere i Sverige og Norge

Foto: Johan Paulin, SVT og Agnethe Schlichtkrull, TV 2

Julekalendere på tv er ikke kun en dansk tradition. I resten af Skandinavien samles folk også foran fjernsynet om spændende juleeventyr i december.

Sidste år var mange utilfredse med, at årets julekalender på DR 1 var norsk, men i år er det nordmændenes tur til at se dansk julekalender på deres udgave af TV 2.

Juleweb.dk giver dig her et overblik over årets julekalendere i Sverige og Norge.

Foto: SVT

Sverige: Storm på Stillevænget

I Sverige er det næsten kun landets licensfinansierede public service-station, SVT, der laver en julekalender. Til gengæld kommer der altid en ny julekalender hvert år. I år hedder kalenderen ‘Storm på Stillevænget’.

Familien Storm har fået nok af livet i storbyen og er flyttet til et hus på Stillevænget i den lille by Jernkrogen. For at lære byen og deres nye naboer bedre at kende, beslutter de sig for at melde sig til den store årlige julekonkurrence.

For at have en chance for at vinde må de dog først få de forskellige beboere på Stillevænget til at arbejde sammen – og det er en stor udfordring. Det er nemlig ikke let at få en teknologifreak-familie og en yoga/hippie-familie til at gå efter at opnå det samme mål.

Foto: SVT

Byens fine dame skal ikke vinde igen

Byens fine dame Lussan Silfverhielm har vundet konkurrencen de seneste ti år, og hun går benhårdt efter endnu en sejr. Det er dog ikke altid, at hendes metoder er lige fine.

Hvis nogen har set meget Melodi Grand Prix, genkender de måske kvinden der spiller Lussan Silfverhielm. Det er Lena Philipsson, der vandt det svenske Melodi Grand Prix i 2004 og fik en femteplads ved Eurovision Song Contest.

Storm på Stillevænget – klokken 7.15 og 18.45 på SVT 1

Foto: NRK

Norge: Julekongen

I Norge genudsender NRK julekalenderen ’Julekongen’ fra 2012.

Kevin Gran bor sammen med sin familie i Sølvskoven. Han har det svært i skolen, hvor han bliver mobbet meget af de andre elever i klassen, og derfor trækker han sig ofte tilbage til en hemmelige hule ude i skoven.

Pludselig en dag finder Kevin dog ud af, at hulen leder ind i en anden verden, Ridderdalen, der er fyldt med riddere og et stort slot.

Kevin bliver konge

I Ridderdalen har man ikke fejret jul i flere år. Dronning Iris og hendes datter forsvandt nemlig på mystisk vis for flere år siden sammen med den magiske sølvhandske, der kunne lave sne.

Da Kevin ankommer og bringer sne fra den anden side, tror folket fejlagtigt, at han har evnen til at lave sne. Han bliver udnævnt til den nye konge og lover, at han vil genoprette julen før juleaften. Men hvad sker der, når befolkningen i Ridderdalen før eller senere finder ud af, at han er en bedrageri?

Julekongen – klokken 18.00 på NRK Super

Foto: Ulrik Boel Bentzen, DFF, DR

Flere julekalendere

Efter den norske julekalender er der også en svensk og to danske julekalendere på programmet på NRK’s børnekanal ‘NRK Super’.

Først bliver sidste års julekalender i Sverige, ‘Jagten på Tidskrystallen’, vist. Derefter bliver den danske julekalender ‘Pagten’ fra 2009 sendt, og klokken 19.30 er der ‘Theo og Den Magiske Talisman’, der bliver vist på norsk tv parallelt med sendingen i Danmark.

Jagten på Tidskrystallen – klokken 18.35 på NRK Super

Pagten – klokken 18.55 på NRK Super

Theo og Den Magiske Talisman – klokken 19.30 på NRK Super

Foto: Agnete Schlichtkrull, TV 2

Tinkas Juleeventyr på TV 2

På TV 2 Norge er der også dansk julekalender på programmet. Hver morgen klokken 6 og hver aften klokken 18 viser stationen sidste års julekalender på TV 2 i Danmark ‘Tinkas Juleeventyr’.

Der er desuden lavet en norsk udgave af Tinka-sangen. Mens sangen i Danmark var en duet mellem Burhan G og Frida Brygmann, så er sangen i Norge en duet mellem Burhan G og sangerinden Liive. Burhan G synger på dansk, mens Liive synger på norsk.

Det er ikke første gang, at TV 2 Norge viser dansk julekalender i stedet for en norsk. ‘Jul i Valhal’ blev for eksempel sendt i 2006.

Gensyn med The Julekalender

På TV 2 Zebra, der svarer til den danske TV 2 Zulu, er der gensyn med to klassiske voksenjulekalendere. Den ene kender vi også rigtig meget til i Danmark. Det er nemlig ‘The Julekalender’, der blev lavet i en norsk version i 1994.

Derefter kommer julekalenderen ‘Julefærgen’ fra 1995, der handler om livet ombord på den lidt specille færge ‘MF Svelå’. Her kæmper besætningen for at undgå, at færgen lukker, mens tre cubanere lever ombord på et sunket skib med en stor skat lige nedenunder dem.

‘Julefærgen’ er lavet af det danske produktionsselskab ‘Saks Film’, der også lavede ‘The Julekalender’ i både Danmark og Norge.

Tinkas Juleeventyr – klokken 6.00 og 18.00 på TV 2 Norge

The Julekalender – klokken 19.30 på TV 2 Zebra

Julefærgen – klokken 19.45 på TV 2 Zebra

Foto: TV Norge

Mord på Hotel Blodfjeld

På TV Norge, der svarer til det tidligere TV Danmark og nuværende Kanal 4 og Kanal 5 i Danmark, er der to julekalendere på programmet – begge primært for voksne.

Den første er et gensyn med sidste års julekalender ’Jul i Blodfjeld’. Titlen referer til en anden kendt norsk børnejulekalender fra 1999, der hed ’Jul i Blåfjeld’.

Den splittede familien Sooth samles den 1. december på hotellet ‘Blodfjeld’ for at fejre jul. Selvom familiens medlemmer ikke kan udstå hinanden, bliver de lokket derop fordi deres rige onkel Konrad vil gøre dem til arvinger.

Onkel Konrad stiller dog den betingelse, at dem der vil have del i hans arv, skal blive på hotellet og fejre jul med ham i hele december. Tingene tager en uventet drejning, da der begynder at ske en række mystiske drab på hotellet.

Jul i Blodfjeld – klokken 19.30 på TV Norge

Foto: TV Norge

Norges sejeste nisse

Dernæst er der gensyn med julekalenderen ’Nisserne gennem skov og hede’ fra 2011. Julekalenderen er en fortsættelse af klassikeren ’Nisserne i laden’ fra 2001, der også blev vist på dansk tv i 2002 under titlen ’Nisserne – Det endelige opgør’.

Mens den første julekalender i serien var en parodi på Robinson Ekspeditionen og Big Brother, så tager den nye julekalender udgangspunkt i det populære norske realityshow ’71 Grader Nord’.

24 nisser bliver sendt ud på en krævende ekspedition gennem den norske ødemark, hvor målet er at finde frem til Norges sejeste nisse.

Nisserne gennem skov og hede – klokken 20.00 på TV Norge

Foto: TV Norge MAX

Juleølkalenderen

Mange huske nok sidste års julekalender på TV 2 Zulu, ‘Natholdets Julekalender’, hvor Anders Breinholt, Søren Rasted og øl-ekspert Carsten Berthelsen drak 24 øl på én optagedag.

I Norge har de kastet sig ud i præcis det samme eksperiment. På TV Norges søsterkanal ‘MAX’, der svarer til den danske ‘6’eren’, har fem nordmænd lavet en julekalender, hvor de i løbet af én aften drikker og anmelder 24 øl.

Juleølkalenderen – klokken 23.15 på TV Norge MAX

Søg