Færre køber Børnenes U-landskalender

Børnenes U-landskalender 2017
Illustration: Martin Nebelong, DR

Antallet af børn, der køber Børnenes U-landskalender, er næsten halveret i løbet af ti år.

Mens der blev solgt 194.000 kalendere i 2007 og 206.000 kalendere i 2008, så var tallet sidste år faldet til bare 106.000.

Overskuddet fra kalenderen ender dermed på omkring tre millioner kroner, der nu er på vej til fattige børn i det afrikanske land Burkina Faso. Til sammenligning blev der i 2008 sendt 5,6 millioner kroner til Uganda.

– Der dukker flere og flere julekalenderkoncepter op, som både indeholder slik, chokolade, legetøj, pengepræmier og meget mere, som vi slet ikke kan eller vil konkurrere med. Set i det lys er vi stadig tilfredse med salget, som trods den digitale tidsalder og den hårde konkurrence, fortsat ligger over 100.000 solgte kalendere, siger projektleder Thit Dyreberg fra DR Salg.

Foto: NRK

Håber på bedre resultat i 2018

DR havde i 2017 valgt at vise den norske julekalender ‘Snefald’ på DR 1 i stedet for at sende en dansk julekalender, og det bærer måske en del af skylden for, hvorfor salget af U-landskalenderen gik så dårligt.

– Salget af kalenderen plejer at gå bedst i de år, hvor DR byder på en ny, danskproduceret julekalender, og derfor håber og tror jeg også på, at salget bliver bedre i 2018, hvor DR 1 sender nyt i december, siger Thit Dyreberg.

I 2016, hvor DR 1 senest sendte en ny julekalender, blev der solgt 130.000 U-landskalendere.

Foto: Kristian Lytken Laursen, DR

Børn skal gå i skole i stedet for at arbejde

Heldigvis for børnene i Burkina Faso lægger Danida 6,3 millioner kroner oven i overskuddet fra Børnenes U-landskalender, så der i alt er 9,3 millioner kroner på vej.

I Burkina Faso er det næsten halvdelen af alle børn mellem 5 og 14 år, der arbejder i stedet for at gå i skole. I mange tilfælde er børnenes arbejde nemlig en vigtig del af familiernes økonomi.

Det forsøger organisationen Oxfam IBIS at gøre noget ved. Udover at betale skolegangen for børnene, kommer pengene fra Danmark også til at gå til at børnene kan få et gratis måltid, mens de er i skole, så de fattige familier ikke også skal betale det.

Penge til syriske flygtningebørn i år

I 2018 bliver det Dansk Flygtningehjælp, som får pengene fra Børnenes U-landskalender. Deres projekt vil forsøge at hjælpe syriske flygtningebørn i nærområderne til igen at få en tryg og normal hverdag med plads til skolegang, fritid og leg.

Det skal ske gennem forskellige aktiviteter i Dansk Flygtningehjælps særlige medborgerhuse – Community Centres – der ligger i Tyrkiet, Libanon og Jordan.

Søg