Skrottet DR-julekalender kommer nu på nettet

Foto: Bald Film

Den skulle have været sidste års julekalender på DR 2, men i sidste øjeblik valgte stationen at droppe den, fordi den ifølge kanalchefen ‘ikke var sjov nok’.

Nu har producenterne bag dog valgt selv at færdiggøre julekalenderen, og fra den 1. december kan man følge med i den på nettet, hvor der hver dag vil blive lagt et nyt afsnit ud på hjemmesiden hashtv.dk.

– Det var grotesk. Det virkede som en eller form for censur. De havde set to ufærdige afsnit, og der var ingen dialog. Det var en vild grundløs beslutning, fortæller Niels Bald, der er medproducent af julekalenderen og nu har overtaget alle rettighederne, til dr.dk.

Dukker i krig

‘H*A*S*H’ hedder julekalenderen, der er inspireret af den berømte amerikanske komedieserie ‘M*A*S*H’.

Mens ‘M*A*S*H’ foregår under Koreakrigen, så foregår ‘H*A*S*H’ under en krig i landet ‘Problemistan’. Et land, der til forveksling minder om Afghanistan. Her er soldaterne i krig mod ‘tulipanerne’ – altså talibanerne.

Julekalenderen er en dukkeserie, og stemmerne til de hash-rygende soldater bliver blandt andet leveret af Sydney Lee, Signe Egholm Olsen, Mia Lyhne og Janus Nabil Bakrawi.

Der blevet brugt syv millioner licenskroner på at producere den, selvom den aldrig nåede at blive sendt på DR 2.

Lækket på nettet

Da DR 2’s kanalchef sidste år besluttede at droppe julekalenderen, efter at han havde set de to første afsnit, blev afsnittene pludselig lækket på YouTube. Her var langt størstedelen af brugerne enige med DR 2’s kanalchef i, at serien ikke var sjov, men det var der ifølge Niels Bald en god grund til.

De to afsnit blev i al hast klippet sammen, og holdet var ifølge ham slet ikke klar. Siden er meget blevet ændret. Blandt andet er kun to af de 11 mennesker, der lagde stemmer til dukkerne i de to test-afsnit, stadig med i den nye julekalender.

– Det har været et kæmpe efterarbejde med lyd, som er utrolig vigtigt for dukkefilm. Ikke mindst har der været en ekstra hurdle på dialogsiden, siger Niels Bald til dr.dk.

Kanalchef glæder sig over visning på nettet

Selvom DR 2 droppede ‘H*A*S*H’-julekalenderen sidste år, så glæder kanalchef Arne Notkin sig over, at julekalenderen nu vil kunne ses nettet.

– Hvis vi ville censurere den, havde vi begravet den dybt i DR’s kælder, men det har vi ikke ønsket. Derfor har vi givet ham muligheden for at vise den. Det er selvfølgelig ærgerligt, at vi har spildt de penge, men på den anden side er det godt, at DR 2 ikke bare viser hvad som helst, siger han til dr.dk

Udover visningen på nettet kan hele serien også købes på dvd fra den 6. december.

Søg