Pagten – DR’s julekalender 2009

Pagten
Foto: Agnete Schlichtkrull, DR

Optagelserne til DR’s nye julekalender er gået i gang på Risagergården i Thyregod, hvor handlingen foregår.

28 teknikere og skuespillere er rykket fra studierne i København til det sydjyske for at filme størstedelen af julekalenderen udendørsscener.

Julekalenderen har nu også fået en titel. Den skal hedde ‘Pagten’, og manuskriptet er skrevet af forfatteren Maya Ilsøe, der også skrev manuskriptet til ‘Absalons Hemmelighed’ i 2006.

Pagten med Grundtvig

Julekalenderen foregår i Thyregod, fordi den handler om digteren N. F. S. Grundtvig, der som ni-årig blev sendt til Thyregod for at blive forberedt til latinskole.

Julekalenderen handler om en mystisk pagt, som Grundtvig for mange år siden indgik med nissepigen Saia. Nu er pagten forsvundet, og det er op til de to helte, en nissepige og en menneskedreng, at finde den igen, og for at gøre dette skal de klare en række magiske prøver og bekæmpe en ond isheks.

– ‘Pagten’ er en historie om fællesskab, om at stå sammen og om at acceptere hinanden på trods af forskelligheder. Centralt i historiens tematik står Grundtvig og hans menneskesyn. De mærkværdige eventyr, børnene oplever, er tæt knyttet til Grundtvigs sange og tanker om det, man må kunne mestre for at blive et menneske med ånd og med hjertet på rette sted, fortæller Katrine Vogelsang, der er producer på julekalenderen, til Vejle Amts Folkeblad.

Der er en del uhygge og magi med i julekalenderen, der hovedsageligt vil henvende sig til de større børn. Blandt andet derfor er julekalenderens sendetidspunkt fastlagt til klokken 19.30 om aftenen.

Kendte skuespillere

Blandt skuespillerne i julekalenderen er Lars Ranthe, der er kendt fra sin rolle som lægen Jakob i dramaserien ‘Sommer’, og Laust Højbye, der blev kendt for sin rolle som Krumme i de populære familiefilm fra 1990’erne.

Julekalenderen har et samlet budget på 28 millioner kroner.

Grundtvig blev født den 8. september 1783 og var præst ved Vartov i København. Han har lagt navn til grundtvigianismen og var med til at grundlægge Folkehøjskolen. Han var også digter, og han er i dag den digter, der har flest salmer i Den Danske Salmebog.

Søg