Foto: Steen Linde, TV 2

Handling

For længe siden måtte nisserne flygte fra deres huler i Jylland, fordi de blev jagtet af de onde nåsåere. I det yderste hjørne af verden er nissen Gammel Noks spilledåse med hans livsmelodi ved at gå i stå. Nøglen til at trække den op med måtte han efterlade i en af hulerne, da nisserne flygtede.

Han sender de tre nisser Hansi, Gynter og Fritz afsted, for at finde nøglen. Men da de flyver ind over Jylland, løber deres fly tør for benzin og det styrter ned. De tre nisser finder vej til hulen og nøglen, men de kan ikke komme hjem, før Gynter har snittet en ny propel til deres flyvemaskine.

Foto: Steen Linde, TV 2

Tæt ved hulen bor kartoffelavlerparret Oluf og Gertrud Sand. De får en dag uventet besøg af en mærkelig københavner ved navn Benny, hvis bil er brudt sammen, og som derfor bliver nødt til at overnatte hos dem et stykke tid.

Hvad Oluf og Gertrud ikke ved er, at Benny i virkeligheden er nåsåer, som med tiden har taget menneskeskikkelse. Hans mission er at finde frem til nissernes hemmelige hule og få fat i ‘Den Store Bog’, der indeholder alle nissernes hemmeligheder.

Foto: Steen Linde, TV 2

Medvirkende

Oluf Sand / Fritz: Viggo Sommer
Gertrud Sand / Gynter: Carsten Knudsen
Benny / Hansi: Uffe Rørbæk Madsen
Gammel Nok: Poul Bundgaard
Fortæller: Bent Mejding
Oplæser af Radioavisen: Ole Aaby

Manuskript og instruktion: De Nattergale og Hans-Erik Saks

Musik: De Nattergale

Produktion: Saks Film

Sendt i tv

1991, TV 2
1994, TV 2
2001, TV 2
2008, TV 2
2010, TV 2
2011, TV 2
2012, TV 2
2013, TV 2
2017, TV 2 Charlie
2018, TV 2 Charlie
2019, TV 2 Charlie
2020, TV 2 Charlie

Foto: Steen Linde, TV 2

Vestjysk humor

‘The Julekalender ‘blev skabt i et samarbejde mellem satiregruppen De Nattergale og filmproducenten Hans-Erik Saks i foråret 1991. Ideen om at lave en julekalender blev født på Samsø umiddelbart efter at DR havde aflyst et andet tv-projekt med gruppen.

De Nattergale var i forvejen kendt for at lave humor om den vestkyske kultur, og faktisk havde gruppen allerede brugt Gertrud Sand-figuren i 1989 i sketchen ‘Laver I så sjel a mad’, der blev udgivet på LP’en ‘Det ku da ha’ været møj værre!’

Oprindeligt var det meningen, at nisserne i julekalenderen skulle have haft deres helt eget sprog. Men da det blev for svært at lave, med den korte tid, der var til rådighed, fandt gruppen i stedet på at blade nisserne tale en blanding af dansk og engelsk.

Optagelserne til julekalenderen fandt sted på en gård i Hørning uden for Aarhus.

Redaktørens kone faldt i søvn

Det lå ikke umiddelbart i kortene, at The Julekalender skulle blive så stor en succes, som den blev. Under testvisningen af julekalenderen, få dage inden premieren, faldt redaktør Mogens Kløvedals kone i søvn, og De Nattergale frygtede det værste.

Men heldigvis gik serien rent ind hos danskerne, og mange af de faste udtryk i julekalenderen som for eksempel “Det bar’ dæjli” og “Bob Bob” blev en udpræget del af danskernes ordforråd i december.

Foto: Steen Linde, TV 2

Hit i hele skandinacien

Siden er julekalenderen også blevet et hit i andre dele af Skandinavien. I Norge blev julekalenderen produceret med satiregruppen Travellin’ Strawberries for TV 2 Norge i 1993.

Manuskriptet til den norske julekalender var en næsten direkte af oversættelse af den danske, og julekalenderen blev også optaget i de samme kulisser i Hørning ved Aarhus.

Oluf Sand blev til Olaf Sand, og hans bemærkning “Det bar’ dæjli” blev til “Det er berre lekkert”. Ellers var alt andet som i den danske julekalender, og den norske julekalender er også blevet genudsendt næsten lige så mange gange, som den danske.

I Finland blev julekalenderen produceret med satiregruppen Trio Saletti for MTV3 i 1997. Her skiftede alle personerne dog navne. Oluf og Gertrud Sand blev til Olli og Kerttu Santanen, og de finske nisser hed Toivo, Kauko og Hante.

The Julekalender blev til The Joulukalenteri, og når dagens låge åbnede i begyndelsen af afsnittet, kom der ikke blade gennem lågen – men sne.

Tv-tradition

I 2010 fik TV 2’s daværende programchef Palle Strøm den ide, at The Julekalender skulle sendes på tv hvert år, og dermed blive en tv-tradition ligesom Disneys Juleshow og 90 års-fødselsdagen hos DR.

Traditionen fortsatte til og med 2013, hvorefter en ny programledelse på TV 2 satte den på pause på grund af faldende seertilslutning.

Optræden for Dronningen

I Kølvandet på The Julekalender medvirkede De Nattergale i en lang række tv-shows, hvor de optrådte som Oluf, Gertrud, Benny og nisserne. Blandt andet optrådte nisserne til Dronnings Margrethes 70 års-fødselsdag, hvor ‘It’s Hard To Be A Nissemand’ blev skrevet om til ‘The Queen Has Fødselsdaw I Daw”.

I oktober 2013, da TV 2 fejrede sit 25 års-jubilæum, var både Oluf, Gertrud og Nisserne selvfølgelig også blandt publikum med til det store fødselsdagsshow, og da TV 2’s julekalendere havde 25 års-jubilæum i 2015, kunne man i ‘Alletiders Juleshow’ møde karaktererne igen, og høre hvordan det var gået dem siden julekalenderen.

Foto: Steen Linde, TV 2

Oluf og Gertrud på museum

I 2014 fik museet Bundsbæk Mølle ved Skjern overdraget alle de originale rekvisitter fra The Julekalender, der indtil da blot havde stået opmagasineret i en container. Med rekvisitterne genskabte de Oluf og Gertruds stue og køkken, så danskerne selv kunne komme på besøg i det berømte kartoffelavlerhjem.

Udstillingen blev så stor en succes, at museet året efter også genskabte nissernes hule.

Location

Den udvendige del af Oluf og Gertrud hus ligger i Bjerager ved Odder. Det var Hans-Erik Saks, der tilfældigt opdagede huset under en søndagskøretur i området.

Eriksmindevej 51
8300 Odder