Årets julemærker viser livet på Den Gamle Nissegård

Illustration: Michael Wettendorff
Illustration: Michael Wettendorff

Nisserne har igen i år indtaget julemærkerne. ‘Jul i Den Gamle Nissegård’ hedder årets ark, der viser en masse nisser, der er i fuld gang med en række af julens forskellige gøremål.

Fredag den 3. november blev årets julemærker afsløret på Københavns Rådhus af H.K.H. Kronprinsesse Mary, der er protektor for Julemærkefonden, og kunstneren bag årets mærker Michael Wettendorff.

Michael Wettendorff er også kendt under navnet Miwet, og han har blandt andet tidligere været illustrator på Rasmus Klump og Hr. Skæg-bøgerne.

– Det har bestemt ikke været nogen enkel sag at skabe et ark julemærker, der både spreder julestemning, som rammer alles hjerter, fungerer som enkeltmærker og som et helt ark med en sammenhængende historie. Heldigvis har jeg kunnet trække på min erfaring som illustrator på flere opgavebøger med myldretegninger og labyrinter, fortæller Miwer.

Foto: Henrik Petit, Julemærkefonden

En dansk juletradition

Når vi fejrer jul, tænker vi ikke over, at få af vores traditioner er danske. Juletræet stammer for eksempel fra Tyskland, mens julekortet stammer fra England. Men en af de få, helt igennem danske juletraditioner, er Julemærket.

Hvert år siden 1904 er der udgivet et Julemærke, der, dengang som nu, går til hjælpe udsatte børn i Danmark. Men salget er nedadgående.

– Selvfølgelig kan vi mærke, at indtægterne fra Julemærket er faldende. Indtægterne fra salg af julemærker er fortsat vigtige for os. Sidste år udgjorde de faktisk driften af et helt Julemærkehjem, så vi håber, at danskerne fortsat støtter op om vores danske juletradition. Og der er mange ting, man kan bruge Julemærket til, for eksempel som pynt på bordkort og gavemærker, siger Søren Ravn Jensen, der er direktør i Julemærkefonden.

Foto: Henrik Petit, Julemærkefonden

Mobning på sociale medier er et stigende problem

På Julemærkehjemmene får ensomme og isolerede børn blandt andet hjælp til at tackle mobning, og i dag foregår en stor del mobningen på de sociale medier.

60 % af de børn, der i dag får ophold på et Julemærkehjem har oplevet at få grimme kommentarer på sms eller sociale medier, og hvert tredje barn har oplevet at blive holdt uden for på de sociale medier. Kun halvdelen af børnene har talt med nogen om de ting, de har oplevet digitalt, som gjorde dem kede af det.

Foto: Ole Jeppesen, Julemærkefonden

– Noget af det første børnene gør, når de kommer på Julemærkehjem, er at aflevere deres mobiler. For det er en bevidst del af den pædagogiske praksis at begrænse børnenes brug af mobiler og digitale medier under opholdet, fortæller Søren Ravn Jensen, og fortsætter:

– Børnene lærer, at der er et alternativ til det digitale fællesskab. Mobiler og sociale medier bliver brugt i det omfang, hvor de bidrager til ny læring eller har en motiverende faktor, for eksempel i forhold til at komme ud og bevæge sig.

Søg