Julemærkehjemmene har 100 års jubilæum

Julemaerket 2012
Illustration: Carl Quist-Møller

I år er det 100 år siden, at det første Julemærkehjem åbnede. Siden dengang har over 70.000 børn haft et ophold på et af landets nu fire Julemærkehjem.

Årets julemærker fortæller historien om 50 børn, der hver i sær er blevet hjulpet på vej videre i livet af Julemærkehjemmene.

– Den bedste måde vi kan fejre Julemærkehjemmenes jubilæum på, er ved at lade dem, det hele drejer sig om, komme til orde – nemlig børnene på Julemærkehjem, siger Søren Ravn Jensen, der er direktør for Julemærkefonden.

For selvom Julemærkehjemmene har hjulpet børn i Danmark i 100 år, er behovet ifølge direktøren fortsat stort. Faktisk har hjemmene en historisk lang venteliste. Der er ventetid på op til 16 måneder for et ophold.

– Selvom vi ikke sender så mange fysiske julehilsner længere, så håber vi inderligt, at folk ser Julemærket som et støttemærke, og køber det. Julemærket er fortsat den største indsamling til julemærkehjemmene, og dermed hjælp til børn der mistrives og slås med en hverdag med mobning og social isolation, siger Søren Ravn Jensen.

Carl Quist-Møller og Kronprinsesse Mary

Årets kunstner

Kunstneren bag årets julemærke er 48-årige Carl Quist-Møller. Han er bedst kendt som designeren af Jungledyret Hugo og er af mange børn også kendt som ‘Løgnhalsen’ fra Ramasjang. I 1999 modtog han Dansklærerforeningens Forfatterpris.

– Jeg har besøgt alle fire Julemærkehjem, og det har gjort et stort indtryk på mig at arbejde med børnene. Det er blevet til 50 hudløst ærlige illustrationer af børn som de ser ud i dag – nemlig naturlige, frække, sjove, kede af det, fjollede, glade og sure. Det er portrætter af børn, der igen tør mærke og vise deres følelser, fortæller han.

Tre børn på årets julemærker. Til venstre 13-årige Oliver, i midten 11-årige Louise og til højre 9-årige Selma

Selma: Historien bag julemærke nr. 6

Bag hvert julemærke gemmer sig en historie om et barn, der har haft brug for hjælp. Et af dem er 9-årige Selma, der var på Julemærkehjem i begyndelsen af året. Hun var overvægtig, følte sig anderledes og måtte skifte skole på grund af mobning.

På Julemærkehjemmet fik Selma hjælp til at tabe syv kilo og redskaber til at imødegå mobning. Samtidig fik hun genopbygget sit selvværd, så hun i dag er en glad og aktiv pige, der trives og har fået venner.

– Jeg plejer, at være den eneste, der er tyk, så jeg følte mig altid anderledes. Det var jeg ikke på Julemærkehjemmet, fortæller Selma.

Mange år på bagen

Det første julemærke udkom i 1904. Støttemærket blev opfundet af postmester Einar Holbøll, der arbejdede på Købmagergades Postkontor. Dengang blev julemærket solgt for at hjælpe mod underernæring og tuberkulose blandt børn.

Når du køber årets julemærke støtter du de danske Julemærkehjem og deres arbejde. Julemærkerne kan købes på alle landets posthuse, hos frimærkeforhandlere og på hjemmesiden julemaerket.dk. Her kan man også købe et elektronisk julemærke til brug på e-mails.

Søg