Alletiders Nisse – Det glemte ‘Afsnit 0’

Foto: Søren Hartvig, TV 2

TV 2 genudsender i år den anden julekalender i serien om Pyrus, ‘Alletiders Nisse’, men det er ikke hele julekalenderen, der bliver vist på tv.

Da julekalenderen havde premiere i 1995, var der nemlig 25 afsnit. Serien begyndte allerede den 30. november, hvor der blev vist et særligt optaksafsnit med titlen ‘Husker du?’

Afsnittet er specielt, da det er her vi får forklaret, hvorfor der er sket nogle forandringer i Pyrus-universet siden det sidste afsnit af ‘Alletiders Jul’.

Foto: Søren Hartvig, TV 2

Brev og dagbog

I det glemte ‘Afsnit 0’ er det kun Gyldengrød og Bertramsen, der er med. Pyrus er på Nisseversitetet for at studere til arkivnisse, men han har sendt et brev til Gyldengrød, og da han læser det, får det minderne til at vælte frem.

Samtidig har Bertramsen fundet Josefines dagbog, og den kan han selvfølgelig ikke lade være med at læse, også selvom der er en lås på.

Foto: Søren Hartvig, TV 2

Guttenborg skifter navn

En af de ting, man får forklaret i ‘Afsnit 0’ er, hvorfor Guttenborg lige pludselig har skiftet navn i ‘Alltiders Nisse’, og nu hedder Gyldengrød.

I virkelighedens verden skyldtes navneskiftet, at familien Guttenborg ikke ville have, at deres familienavn blev brugt til en nisse i en julekalender.

I optaktsafsnittet får man dog at vide, at Guttenborg er blevet adlet til nisse af højere status, og derfor har fået et nyt navn. Først er han ikke særlig glad for navnet, da han tror, at han hedder ‘Gyllebrød’. Men da Pyrus får fat i brevet, finder han dog hurtit ud af, at den gamle nisse har læst forkert, og at navnet i stedet er ‘von Gyldengrød’.

Foto: Søren Hartvig, TV 2

Pyrus og Freja er ikke kærester

I ‘Alletiders Jul’ bliver Pyrus og Freja kærester, men da ‘Alletiders Nisse’ går i gang, er Freja ikke længere med. Deres forhold er forbi. Freja, der til sidst i ‘Alletiders Jul’ finder ud af, at hun i virkeligheden hedder Senobia og er julens ånd, mener ikke, at en nisse og en ånd kan være kærester. Det er Pyrus selvfølgelig ked af.

Josefine har fået fjernet en skønhedsplet i ansigtet. Det er der også en sjov erindring om, og så er der blandt andet gensyn med sangen ‘Cool Jul’ og nissernes besøg hos de nordiske guder i ‘Alletiders Jul’.

Foto: Søren Hartvig, TV 2

Ikke udgivet på dvd

Siden afsnittet blev vist på tv den 30. november 1995, har det været svært for julekalender-fans at få fat i. Afsnittet var ikke en del af vhs-udgivelsen af ‘Alletiders Nisse’ i 1996 og dvd-udgivelsen i 2007.

Da julekalenderen blev genudsendt på TV 2 i 2006 blev afsnittet ikke vist på tv, men kunne til gengæld ses på TV 2 Sputnik, som TV 2 Play hed dengang.

Da hele ‘Alletiders Nisse’ kom til at ligge på TV 2 Play i november 2014, i forbindelse med at ‘Alletiders Julemand’ blev genudsendt på tv, var optaktsafsnittet også med, men TV 2 har desværre ingen planer om at vise det på tv igen i forbindelse med, at ‘Alletiders Nisse’ i år igen bliver genudsendt.