Manden bag Tinkas Juleeventyr: Sådan blev julekalenderen til

Foto: Svend-Vilhelm Mikkelsen

Det tager mere end to år at lave en julekalender til tv. Flemming Klem, der er manden bag ‘Tinkas Juleeventyr’, fik ideen til historien i november 2015, og siden har arbejdet med at lave julekalenderen været i gang.

– Det startede med, at der var et stærkt ønske om en julekalender med nisser. Det er der mange, der godt kan lide til jul, og det kan jeg også, siger Flemming Klem til Juleweb.dk og fortsætter:

– Jeg har lavet julekalender før, så jeg ved, at jeg kommer til at være alene med mig selv i meget lang tid. Jeg er derfor nødt til at skrive om noget, der optager mig. Det, der optager mig for tiden, er noget med forskellighed og splittelse. Hvem er man? Hvor kommer man fra? Og hvordan får man en plads i verden? Tinka finder lige pludselig ud af, at hun ikke er som de andre. Det tror jeg er noget, vi alle sammen kan være ude for en gang imellem, så det er et spændende emne.

Tinkas Juleeventyr
Foto: Agnethe Schlichtkrull, TV 2

Brainstorm med andre forfattere

Flemming Klem var dog ikke den eneste, der gerne ville lave julekalender til TV 2. Derfor måtte hans ide først konkurrere med en række andre manuskriptforfatteres om at blive valgt af stationen.

Men da TV 2 til sidst besluttede sig for at arbejde videre med eventyret om Tinka, gik Flemming Klem i gang med at folde historien ud.

– Jeg satte mig sammen med nogle andre manuskriptforfattere. Så fortalte jeg dem, at jeg godt kunne tænke mig at fortælle den her historie om en nissepige, der finder ud af, at hun er halvt menneske. Hun er anderledes. Hvad gør vi så? Så skabte vi en nisseverden, en menneskeverden, en familie med en dreng og en lillesøster, for der skal være noget for de små, og på den måde voksede det, fortæller han.

Tinkas Juleeventyr
Foto: Agnethe Schlichtkrull, TV 2

Nisserne er gammeldags

Forfatterne besluttede at lade nisserne leve i en gammeldags landsby.

– Der skulle være forskel i tid. Vi skal være 100 år tilbage i tiden i nissernes verden. De er jo ikke sammen med menneskene mere. De er gået i stå, og fordi de ikke har været i kontakt i 100 år, så har de jo heller ikke internet, telefoner og alt det, vi har udviklet. For mig hører nisserne også landet til, selvom jeg da måske også har nisser hjemme i min egen stue, siger Flemming Klem, og fortsætter:

– Nisserne ligner mennesker på den måde, at de er forskellige. Der er gode, onde, tykke og tynde. Jeg havde lyst til at give nisserne en større psykologi. Den onde kongesøn har også en grund til at handle, som han gør.

Tinkas Juleeventyr
Foto: Agnete Schlichtkrull, TV 2

Hvert afsnit bliver skrevet om mange gange

En julekalender er en omfattende opgave, der svarer til at lave fem spillefilm. Undervejs er der mange ting, der skal laves om, fordi de af en eller anden grund ikke kan lade sig gøre.

– Hvert afsnit bliver skrevet igennem fire-fem gange. Noget kan ikke lade sig gøre, og så må man lave det om. Bare det, at man vil lave optagelser i en svømmehal, kan være super besværligt. Man skal jo flytte mange mennesker rundt. Nogle gange får man at vide: ‘Det der kan du glemme alt om’ – og så må man jo lave noget andet, siger Flemming Klem.

Jul i Valhal
Foto: Thomas Marott, TV 2

Tredje julekalender til TV 2

‘Tinkas Juleeventyr’ er ikke den første julekalender, som Flemming Klem har skrevet til TV 2. Han var også medforfatter på ‘Juleønsket’, hvor Ina Bruhn var hovedforfatter, og så var han en af i alt fire forfattere, der sammen skrev ‘Jul i Valhal’ i 2005.

– Det var en historie, som Lene Kaaberbøl var kommet med. Hende, der også har skrevet Skammerens Datter. Så var vi fire manuskriptforfattere, der gik sammen om at skrive historien om til en tv-serie. Vi mødtes og gik i gang på en hvid tavle, og så kom vi med alle mulige sjove ideer, siger Flemming Klem.

Jul i Valhal
Foto: Thomas Marott, TV 2

Forfatterne besluttede blandt andet at gøre guderne sjove i stedet for barske og krigeriske, og det var der en særlig grund til.

– Det er jul, og der en masse mennesker i forskellige aldre, der skal se det. Det synes jeg er julekalenderens fornemmeste opgave – at kunne samle en hele familien. Det er for langt et skridt, at komme fra det ondeste onde, og så ned og holde jul, så vi måtte finde en mellemvej. Vi ville godt fremstille guderne som en dysfunktionel familie, der kommer op og skændes hele tiden, og kan noget forskelligt, siger han.

Tinkas Juleeventyr
Foto: Agnethe Schlichtkrull, TV 2

Kommer der en 2’er?

Arbejdet med Tinka og de andre nisser er slut for nu, og Flemmig Klem er stolt af resultatet. Men hvis TV 2 er friske, vil han meget gerne lave en fortsættelse af juleeventyret.

– Det kan du tro. Jeg håber, at I har lyst til at en 2’er. Jeg er frisk i morgen, siger han.

Søg