Pyrus åbnede ny udstilling om sig selv i Skjern

Foto: Svend-Vilhelm Mikkelsen

Selvom det er 23 år siden, at den første julekalender i serien om Pyrus løb over skærmen, så er den ikoniske nisse stadig meget populær.

Lørdag den 2. december åbnede en helt ny udstilling om Pyrus og de andre nisser fra Rigsarkivet på museet ‘Bundsbæk Mølle’ ved Skjern.

Foto: Svend-Vilhelm Mikkelsen

Her kan man se alle de originale nissekostumer og en del af de originale rekvisitter fra julekalenderene, blandt andet tryllebøgerne, Gyldengrøds store stempel, de store bøger og dokumenter samt Bertramsens reol og skrivebord.

– Da jeg sagde ja til den første julekalender, så tænkte jeg, at det var det. Men at det skulle ende med at blive så stort, det havde jeg bestemt ikke regnet, og så komme på museum – WHAT!, siger Jan Linnebjerg, der er skuespilleren bag Pyrus. Han var taget til Skjern for at åbne udstillingen.

Foto: Svend-Vilhelm Mikkelsen

Fire julekalendere

Der blev i alt lavet fire julekalendere og en spillefilm med Pyrus. Den første julekalender, ‘Alletiders Jul’ havde premiere i 1994, mens den sidste, ‘Pyrus i Alletiders Eventyr’ havde premiere i år 2000.

Siden er alle julekalenderne blevet genudsendt på TV 2, og i år er Pyrus igen på skærmen. TV 2 genudsender nemlig ‘Alletiders Nisse’ fra 1995 om eftermiddagen.

Foto: Svend-Vilhelm Mikkelsen

Den mest effekttive slankekur

Da Jan Linnebjerg så de gamle Pyrus-kostumer i Skjern, væltede minderne frem om optagelserne i 90’erne.

– Vi svedte jo som svin i de studier. Vi optog julekalenderen, når det var højsommer, og der blev målt 48 grader oppe under loftet. Det var den mest effektive slankekur, jeg nogensinde har været på, siger Jan Linnebjerg.

Foto: Svend-Vilhelm Mikkelsen

Det var først på den første optagedag til julekalenderen i 1994, at han så, hvordan Pyrus’ nissekostume egentlig så ud.

– Da jeg fik det på, tænkte jeg egentlig bare: ‘Det er sgu’ da meget godt det her. Det kan jeg da godt bruge til noget’. Og så har jeg slidt fire sæt op. Så effektiv er jeg, siger han.

Foto: Svend-Vilhelm Mikkelsen

Udstillingen på ‘Bundsbæk Mølle’ kan i år opleves til og med den 10. december, men når man det ikke i år, så er det også mulighed i de to næste år.

TV MIDTVEST har besøgt ‘Bundsbæk Mølle’ sammen med Pyrus. Se indslaget

Søg