Snefald

Foto: NRK

Denne julekalender er norsk og blev lavet af tv-stationen NRK i 2016. Julekalenderens oprindelige titel er ’Snøfall’. På DR 1 blev den vist med danske stemmer, mens den norske udgave kunne ses med danske tekster på DR TV.

Handling

Syv-årige Selma savner at have en familie. Hun har mistet sine forældre i en trafikulykke og bor nu hos sin meget strenge nabo Ruth, der har svært ved at tilpasse sig rollen som plejeforælder.

En dag møder hun drengen Hugo, der lige er flyttet ind i hendes opgang. Han er overbevist om, at julemanden eksisterer, og han opfordrer Selma til at skrive et brev til julemanden med hendes højeste ønske: At få sig en familie.

Foto: NRK

Brevet flyver væk og lander i byen Snefald. Her bor julemanden Julius, og sammen med byens andre borgere arbejder han hele året på at lave julekugler med juleglæde, der skal spredes ud over menneskenes verden julenat.

Julius får sig noget af en overraskelse, da han læser brevet fra Selma. Han kan nemlig genkende hendes historie. For mange år siden valgte hans søn at rejse ind i menneskenes verden, hvor han fandt sig en kæreste og derfor blev dér. Senere omkom han i en trafikulykke, og meget tyder på, at Selma er Julius’ barnebarn.

Allerede dagen efter, at Julius har modtaget brevet, går Selmas ønske i opfyldelse. Pludselig åbner der sig en magisk portal foran hende, der fører ind i Snefald. Selma kravler derind og møder hendes bedstefar, Julius.

Foto: NRK

Det er dog ikke meget Julius og Selma når at lære hinanden at kende. Julius er ved at være en gammel mand, og oraklet har derfor valgt en lærling blandt borgerne i Snefald, der efterhånden skal overtage hans arbejde.

Hans sekretær, Winter, forventer, at han skal være den nye lærling, men da Julius fortæller ham, at det ikke bliver sådan, beslutter Winter sig for at bortføre Julius og forgifte ham med søvntåge.

Winter får borgerne i Snefald til at tro, at Julius har valgt at rejse væk og overladt arbejdet som julemand til ham. Men noget er galt, for brevene fra børnene i menneskenes verden flyver ikke ind i Winters postkasse, han kan ikke puste lys i de magiske julekugler, og Julius’ kane står stadig i haven.

Sammen med vennerne Pil og Frida begynder Selma at undersøge, hvad der egentlig er sket med Julius.

Foto: NRK

Medvirkende

Selma: Siri Skjeggedal
Julius: Trond Høvik
Winter: Vidar Magnussen
Ruth: Kjersti Elvik
Pil: Kevin Haugan
Frida: Charlotte Myrset
Hugo: Even Aakre
Gertrud: 
Iselin Shumba Skjævesland
IQ: Johannes Joner
Yndis: 
Cecilie Mosli
Stål: Nils Jørgen Kaalstad
Kjeld:
 Håvard Lilleheie
Nora: Maria Bock

Danske stemmer

Selma: Rebecca Guld
Julius: Jens Zacho Böye
Winter: Mikkel Boe Følsgaard
Ruth: Louise Fribo
Pil: Sander Bøgvad Mikkelsen
Frida: Isabella Kjær-Westermann
Hugo: Emil Egedal Kristensen
Gertrud:
Marie Tourell Søderberg
IQ: Finn Storgaard
Yndis:
Katrine Falkenberg
Stål: Morten Hemmingsen
Kjeld, Hugos far:
Allan Klie
Nora: Camilla Bendix

Manuskript: Synne Teksum, Hanne Hagerup, Hilde Hagerup og Klaus Hagerup

Instruktion: Synne Teksum

Producer: Hege Waagbø

Produktion: NRK

Sendt i tv

2017, DR 1

Læs også: Alle artikler om Snefald

Musik

Størstedelen af musikken til ‘Snefald’ blev komponeret af Henrik Skram. Den mest kendte sang fra julekalenderen er dog ‘Selmas Sang’, der blandt andet blev brugt under rulleteksterne, og den blev skrevet og sunget af sangerinden Eva Weel Skram.

I den danske version blev ‘Selmas Sang’ sunget af Christine Milton.

Foto: Emilia Therese

Teater

I 2018 blev ‘Snefald’ lavet til en teaterforestilling på ‘Oslo Nye Teater’ i Norge, og året efter blev forestilling opført i en dansk oversættelse på ‘Odense Teater’.

Læs også: Snefald teaterforestilling kommer til Danmark

Julekalendere

Seneste nyheder

Søg