Kender du Decembervej?

Foto: Valdemar Vedel, DR

Første julekalender i serien om Magnus Tagmus.

Handling

I en lejlighed på Decembervej bor drengen Morten. Hver nat, når han lægger sig til at sove, bliver hans lejetøj levende. Teddybjørnen Kong Bamselejse regerer på værelset, der også huser soldaten KK (Krudt Karl), Pjerrot, Columbine, en abe og en klovn.

I begyndelsen af december flytter de to nye dukker Jakob og Ula ind på værelset. Ula kommer fra Afrika, som er et U-land, og derfor bliver hun kaldt Ula. Jakob bliver præsident på værelset, så der nu både er en konge og en præsident.

Morten har et lokomotiv, men han ønsker sig brændende en masse togvogne. Derfor tager Jakob og Ula hver dag af sted for at skaffe ham en ny togvogn. De kører langs tagrenden.

Oppe på taget møder de Magnus Tagmus, som altid har gang i et eller andet spændende projekt.

Stemmer: Jørn Rose og Inge Ketti

Manuskript: Bob Goldenbaum

Instruktion: Thorkild Demuth

Dukkeførere: Hanne Willumsen, Vibeke Kyhl, Finn Bentzen og Suste

Dukkemager: Erik Sørensen

Produktion: DR

Sendt i tv

1967, DR

Kender du Decembervej?
Foto: Valdemar Vedel, DR

Primitive produktionsforhold

‘Kender du Decembervej?’ blev skabt af Bob Goldenbaum og Thorkild Demuth. I 2001 fortalte Thorkild Demuth i et interview til Temalørdag på DR 2 hvordan julekalenderen blev til under meget primitive produktionsforhold.

Studiet i Griffenfeldsgade på Nørrebro i København var kun 5 x 2 meter, og der var kun råd til ét kamera og to skuespillere.

En røgmaskine, der kunne lave damp til lokomotivets skorsten, var der heller ikke råd til. Derfor opfandt dukkemester Erik Sørensen en maskine, hvor en blæser røg cerutter og via et rør sendte røgen op i lokomotivet. Det lugtede derfor ofte fælt af cerutter i lokalet under optagelserne.

Rød propaganda?

‘Kender du Decembervej?’ blev DR’s første store julekalendersucces, men det var ikke alle, der var lige begejstrede. Nogle mente, at julekalenderen var for venstreorienteret.

Inde på Mortens værelse hang der en tegning af en mand, der til forveksling lignede kommunisten Karl Marx. I julekalenderen hed han dog Max von Rosenørn.

Derudover bliver det nævnt, at der et andet sted i etageejendommen på Decembervej bor en mand ved navn Aksel Larsen. Samme navn som lederen af Danmarks Kommunistiske Parti.

Ingrid og Lillebror var optakt

Inden hvert afsnit af julekalenderen var der et par minutters optakt med Ingrid og Lillebror, der var kendt fra programmet ‘Kikkassen’.

Lillebror åbnede dagens låge i u-landskalenderen, mens Ingrid blandt andet fortalte om historien bag de danske juletraditioner og traditioner fra andre religioner.

Udgivelse

Alle afsnittene af ‘Kender du decembervej?’ blev i 2002 udgivet som bonusmateriale på vhs-udgivelsen af ‘Jul i Gammelby’. I dag kan alle afsnit ses på DR Bonanza.

Julekalendere i samme serie

Besøg på Decembervej

Julekalendere

Seneste nyheder

Søg