Jul i Gammelby

Jul i Gammelby
Foto: DR

Handling

Borgmesteren i Gammelby vil ikke holde den årlige julefest. Han frygter, at han er ved at gå fallit, for ingen har hørt fra hans skib ‘Haabet’ i flere måneder.

Borgmesterens to børn Mads og Mette er kede af borgmesterens beslutning, men oppe på loftet møder de to nisser. Nisserne beslutter sig for at hjælpe Mads og Mette med at få prøve at få borgmesteren i julestemning. De går i gang med at drille ham på forskellige måder, indtil han indser, at han er nødt til at holde julefest.

Samtidig er kræmmeren kommet til Gammelby, og han har en helt ny tradition med sig – et juletræ. Han vil have borgerne i byen til at gøre som i Tyskland. Her tager man et grantræ ind i stuen, når det bliver jul, og pynter det med æbler, kræmmerhuse, lys og rødt bånd.

Jul i Gammelby
Foto: DR

Medvirkende

Borgmester: Lars Lohmann
Louise: Lene Maimu
Mads: Mads-Ole Erhardtsen
Mette: Mette-Line Erhardtsen
Nissefar: Ove Sprogøe
Nissemor: Karen Lykkehus
Severinsen: Poul Glargaard
Karoline: Birthe Mariat
Kresten Kræmmer: Henry Jessen
Per Smed: Gustaf Bentsen
Gadedreng: Ole Jakobsen

Manuskript: Hans Christian Ægidius, Franz Berliner, Jørn Birkeholm og Robert Fisker

Instruktion: Hans Christian Ægidius

Musik: Hans Christian Ægidius, Tage Elmholdt og Thyge Thygesen

Produktion: DR Provinsafdelingen

Sendt i tv

1979, DR
1983, DR
1994, DR
2009, DR Ramasjang

Jul i Gammelby
Foto: DR

En milepæl

‘Jul i Gammelby’ blev en milepæl i den danske julekalenderhistorie, da det var første gang, at julekalenderen kunne sammenlignes med ‘rigtig’ tv-dramatik.

Historien foregår i midten af 1800-tallet, hvor flere af nutidens juletraditioner holdt sit indtog i Danmark og flere kendte julesange blev skrevet. Alle udendørsscenerne blev optaget i Den Gamle By i Aarhus.

Jul i Gammelby
Foto: DR

Poul Thomsen indledte julekalenderen

Hvert afsnit af ‘Jul i Gammelby’ blev indledt af Poul Thomsen, der fortalte om et håndværk fra gamle dage og besøgte de forskellige huse i Den Gamle By.

Poul Thomsen åbnede dagens låge i en kæmpestor julekalender, der var tegnet af illustratoren Per Illum.

Oprindeligt var det meningen, at den store julekalender i tv-studiet skulle være identisk med Børnenes U-landskalender, men i 1979 blev det besluttet, at DR ikke længere måtte lave U-landskalendere, der var identiske med programmerne i tv. De andre julekalenderproducenter i Danmark mente, at de blev udsat for unfair konkurrence fra den populære tv-julekalender.

Derfor blev tegningen fra ‘Jul i Gammelby’ i stedet udgivet som tillæg til U-landskalenderen – uden låger. Først ved genudsendelsen i 1994 blev tegningen udgivet som årets U-landskalender, hvor sanktionen mod DR var blevet ophævet.

I 2009 blev julekalenderen igen genudsendt, men denne gang som en del af programmet ‘Shane viser Jul i Gammelby’. Her blev julekalenderen indledt af den kreaktive ildsjæl Shane Brox, der klippede julepynt og fortalte historier om nisserne i Puklepakkedal.

Julekalendere i samme serie

Hallo, det er jul!

Julekalendere

Seneste nyheder

Søg