Foto: DR

Denne julekalender er en uafhængig fortsættelse af Jul i Gammelby fra 1979. Mens den første julekalender foregik i tiden omkring 1850’erne, så tager den nye julekalender udgangspunkt i tiden omkring industrialiseringen i begyndelsen af 1900-tallet.

Handling

Nye tider er på vej til Gammelby. Forretningsmanden Baron von Gullasch er flyttet til byen, for at starte en fabrik, der skal masseproducere træsko på samlebånd.

Baronens billige træsko går hårdt ud over byens gamle træskomager, der efter få uger må dreje nøglen om og lukke sin butik, da han ikke kan betale sin termin. Han forlader Gammelby, for at tage til København og arbejde i kullene. Imens skal hans datter Lise skal bo hos byens “centralmutter” (bestyrer af telefoncentralen).

Baron von Gullasch køber det gamle træskoværksted, der samtidig var Lises gamle hjem. Han vil rive det ned, for at gøre plads til, at han kan udvide sin fabrik.

Men det vil byens børn ikke være med til. De starter en demonstration, hvor de på skift opholder sig i det gamle værksted dag og nat, for at undgå, at baronen river det ned. Samtidig forsøger byens sogneråd desperat at finde frem til et gammelt dokument, hvori der står, at der SKAL være en træskomager i Gammelby.

Produktionsselskab: DR Provinsafdelingen

Sendt på tv: 1995

Foto: DR

Søren Ryge som indledning

‘Hallo, der er jul!’ blev hver aften indledt af Søren Ryge, der fortalte om en ting der blev opfundet i starten af 1900-tallet.

Medvirkende

Amalie Nielsen, centralmutter: Birgit Sadolin
Jokumsen, redaktør: Henrik Koefoed
Jakob Laursen, reporter: Anders Peter Bro
Lars Jensen, træskomager: Henrik Weel
Baron von Gullasch: Jarl Forsman
Posten: Ejnar Hans Jensen
Jytte, lærerinde: Louise Fribo
Stationsforstander/postmester: Kjeld Nørgaard
Mikkel, sætternisse: Peter Reichardt
Mette, telefonnisse: Gunvor Reynbjerg
Lise: Marie Sjøgren Hviid
Mads: Cyron Melville
Mie: Nana Gårdboe-Dahl
Trunte: Ida Dalgaard Steffensen
Maren: Elsebeth Steentoft
Herta: Marianne Mortensen
Førstelærer Højmose: Aksel Erhardtsen
Sognerådsformand: Søren Elung Jensen

Manuskript: Nis Boesdal

Instruktion: Piv Bernth

Musik: Tage Elmholdt

Foto: DR

Locations

Mange af udendørssekvenserne i ‘Hallo, det er jul!’ er ligesom forgængeren ‘Jul i Gammelby’ optaget i Den Gamle By i Aarhus. En del af museet er nemlig tilegnet huse fra begyndelsen af 1900-tallet.

Den Gamle By
Viborgvej 2
8000 Aarhus

I begyndelsen af 1900-tallet har toget gjort sit indtog i Danmark, og Gammelby er selvfølgelig også blevet stationsby. Optagelserne af toget, der ankommer til byen, er lavet ved Veteranbanen Bryrup-Vrads, der ligger mellem Silkeborg og Skanderborg.

Veteranbanen Bryrup-Vrads
Hovedgaden 32
8654 Bryrup

Julekalendere i samme serie

Jul i Gammelby   |   Hallo, det er jul!