Vinterbyøster

Vinterbyøster
Foto: DR

Handling

Hvert år, når det bliver december, flytter cirkusfamilien Caramella til deres villa i Vinterbyøster for at forberede sig til næste års sæson.

Papa Carlo Caramella, Mama Flora Caramella og deres datter Dorabella har sammen med den øvrige familie travlt med at træne, mens Bedstemama lapper det store telt.

Dorabella får dog også tid til at lege og være sammen med bagersønnen Julius. Julius er meget optaget af det, der foregår i cirkusvillaen. Hans drøm er selv at blive cirkusartist.

I Vinterbyøster er der også et kontrolhus, hvor hr. Stempelkvist bor. Han sørger for ro og orden i byen. Postbuddet i byen hedder Morten, og han bringer posten ud i alt slags vejr.

Vinterbyøster
Foto: DR

Medvirkende

Carlo / Mimmo / Fortæller: Paul Hagen
Julius: Jesper Langberg
Bagermester / Alfred / Hr. Stempelkvist: Jesper Klein
Morten Post: Erik Paaske
Dorabella / Rosa: Vigga Bro
Bedstemama / Fru Hansen: Else Marie
Flora: Mime Fønss
Fru Nielsen: Kirsten Rolffes

Manuskript: Jesper Klein, Hanne Willumsen, Finn Bentzen og Asger Pedersen

Instruktion: Per Nielsen

Dukkeførere: Hanne Willumsen, Finn Bentzen, Lene Johansson, Majken Jacoby, Dan Voigt Lønholdt, Tove Schøler Christensen og Pernille Reumert

Dukkemagere: Finn Bentzen og Hanne Willumsen

Produktion: DR

Sendt i tv

1973, DR
1976, DR

Japansk dukketeaterteknik

I 1973 hævede DR julekalenderens niveau. Hanne Willumsen, Per Nielsen og Finn Bentzen havde i 1969 brugt den japanske dukketeaterteknik ‘bunraku’ til at lave serien ‘Sørøver Sally’. Nu ville de bruge den samme teknik til at lave en julekalender.

Kulisserne til ‘Vinterbyøster’ var hævet næsten to meter over jorden. Alle skuespillerne var iklædt en sort heldragt, så man ikke kunne se dem i kameraerne, der var indstillet til kun at fange lyse farver. De styrede dukkerne med stænger.

Det blev den suverænt dyreste julekalender, DR indtil da havde lavet, men den blev også meget populær i befolkningen. ‘Vinterbyøster’ blev også den første julekalender på dansk tv, der blev genudsendt. Det skete allerede tre år senere i 1976.

Ingen nisser

Vinterbyøster handler om en cirkusfamilie. Der måtte nemlig ikke være nisser i julekalenderne i midten af 1970’erne.

Jesper Klein har senere fortalt i flere interviews, at DR’s ledelse ikke ville have at man begyndte at jule med børnene allerede den 1. december. Der måtte først jules i julekalenderen i dagene lige før juleaften.

Musik

Sangene til ‘Vinterbyøster’ blev skrevet af Asger Pedersen og Niels Jørgensen Steen. Den mest kendte sang fra julekalenderen er Morten Posts sang om at være postbud i Vinterbyøster.

Sangene blev udgivet på LP i 1973, hvor de var en del af et hørespil med karaktererne fra julekalenderen.

Julekalendere i samme serie

Jullerup Færgeby
Kikkebakke Boligby

Julekalendere

Seneste nyheder

Søg