Pagten

Pagten
Foto: Agnete Schlichtkrull, DR

Handling

For længe siden blev der indgået en magisk pagt mellem nissepigen Saia og menneskedrengen Nikolaj Grundtvig. Pagten gik ud på, at de altid ville hjælpe og beskytte hinanden, hvis en af dem blev udsat for fare.

Pagten mellem et menneske og en nisse var det eneste, der var stærkt nok til at bekæmpe isheksen Iselin, der i mange år havde jagtet nisserne.

Nu er pagten forsvundet. Iselin har igen forsøgt at blive nissernes herskerinde, og inden Saia nåede at fortælle hvor pagten er gemt, blev hun frosset ned af isheksen.

Foto: Agnete Schlichtkrull, DR

Nu er det op til Saias datter Lyda, søn Gibbus og mand Fabio at finde pagten igen. Samtidig skal de finde et menneske, der kan bruge pagten sammen med én af dem, for at den virker.

Lyda finder frem til drengen Malte, der bliver mobbet af de andre i hans klasse på Thyregod Skole. Hun får de andre nisser overbevist om, at han er den rigtige til at bruge pagten sammen med hende.

Malte indvilger i at hjælpe nisserne med at finde pagten. For at finde den skal han og Lyda bestå tre magiske prøver. Men tiden er knap, for Iselins magt bliver stærkere og stærkere, og hun er også på jagt efter at finde pagten, så hun kan ødelægge den for altid.

Foto: Agnete Schlichtkrull, DR

Medvirkende

Malte: Benjamin Engell
Lyda: Karla Løkke
Fabio: Lars Ranthe
Gibbus: Laus Høybye
Iselin: Signe Egholm Olsen
Marianne, Maltes mor: Julie Carlsen
Karla, Maltes lillesøster: Andrea Heick Gadeberg
Viji: Mathilde Høgsted Voglhofer
Rune: Mathias Toftegaard Andersen
Emil: Filip Søskov Davidovski
Helle, klasselærer: Iben Dorner Østergaard
Poul, skoleinspektør: Steen Stig Lommer
Saia: Trine Appel

Hovedforfatter: Maya Ilsøe

Episodeforfattere: Maya Ilsøe, Rum Malmros, Karina Dam og Ida Maria Rydén

Instruktion: Jesper W. Nielsen

Produktion: DR

Sendt i tv

2009, DR 1
2013, DR 1

Læs også: Alle artikler om Pagten

Foto: Agnete Schlichtkrull, DR

Julekalender om mobning og Grundtvig

Ideen til ‘Pagten’ kom fra Maya Ilsøe, der også skrev manuskriptet til ‘Absalons Hemmelighed’ i 2006. Maya Ilsøe ville i begyndelsen gerne lave en julekalender om mobning. Senere fik hun øje for Grundtvig og hans tekster – og besluttede sig for at flette dem ind i handlingen.

Grundtvig er manden bag mange kendte danske salmer – herunder mange julesalmer – og så var han grundlæggeren af den danske højskole. Julekalenderen foregår i Thyregod, da det var her Grundtvig gik i skole slutningen af 1700-tallet.

Flere af Grundtvigs julesalmer er med i ‘Pagten’, da de ofte skal synges for at få adgang til de magiske prøver.

Foto: Agnete Schlichtkrull, DR

Barsk julekalender

Stilen i ‘Pagten’ var endnu mere mørk og dyster end forgængeren ‘Absalons Hemmelighed’. Mange forældre klagede over, at isheksen Iselin var så ond, at børn kastede op, når de så hende. Scenerne, hvor Malte bliver mobbet af de andre i sin klasse, var også lange og ubehagelige.

DR undstregede hver aften inden julekalenderen blev sendt, at den kun var egnet for store børn.

Foto: Agnete Schlichtkrull, DR

Priser

Signe Egholm Olsen vandt prisen som ‘Årets Bedste Tv-skuespiller’ for sin rolle som Iselin i ‘Pagten’. Maya Ilsøe fik N. F. S. Grundtvigs Pris fra Grundtvigs Forum for sit arbejde med manuskriptet til julekalenderen.

Læs også: Signe Egholm Olsen vinder pris for rolle i Pagten

Musik

Titelmelodien ‘Uden Hianden’ blev skrevet af den norske rapper Aslan ‘Alis’ Hartberg. Sangen blev sunget af den danske sangerinde Julie Marie.

I 2011 valgte Thomas Blachmann at lade deltageren Patricia synge ‘Uden Hinanden’ i X Factor. Temaet var ‘danske hits fra 00’erne’.

Læs også: Patricia skal synge julekalenderhit i X Factor

Foto: Agnete Schlichtkrull, DR

Locations

Selvom ‘Pagten’ foregik i Thyregod ved Vejle, så tilbragte filmholdet faktisk kun to uger i byen, hvor mange af udendørsoptagelserne fandt sted.

Malthes hus ligger på Ibsensvej i Thyregod, mens Runes hus ligger næsten lige overfor den gamle præstegård på Vesterlundvej, hvor Grundtvig boede i sine unge år.

Skolen, hvor mange af julekalenderens optagelser også foregik, ligger dog langt fra Thyregod. Det er Holbergskolen i Emdrup i København, der i julekalenderen har fået navnet ‘Thyregod Skole’.

Eksport

‘Pagten’ er blevet vist på tv-stationer i Norge, Sverige, Island, Estland, Argentina, Tyskland og Frankrig.

Teater

I 2019 blev ‘Pagten’ lavet til en teaterforestilling på Aarhus Teater. Line Paulsen og Hanne Lund Joensen stod for at lave tv-manuskriptet om til et teatersstykke.

Læs også: Pagten bliver til en teaterforestilling

Udgivelser

‘Pagten’ blev udgivet på dvd og blu-ray i 2010.

Julekalendere

Seneste nyheder

Søg