Foto: Søren Hartvig, TV 2

Denne julekalender er lavet i forlængelse af den populære filmserie om Olsen-Banden, der hærgede de danske biografer i 1970’erne og begyndelsen af 1980’erne. Julekalenderen handler om hvordan Egon, Benny og Kjeld fandt sammen som børn og lavede deres første kup.

Handling

På børnehjemmet Lykkehaven, hvor Egon bor, er der ikke råd til at holde den store årlige julefest. Børnehjemmets bestyrelse påstår, at de mange indsamlede penge er blevet brugt på klisterbånd og andet administrationsudstyr, men i virkeligheden er pengene blevet brugt på dyre middage og rejser for bestyrelsens medlemmer.

Beviserne på dette ligger i en rød kuffert. Egon har i sinde at stjæle den røde kuffert og aflevere beviserne til politiet. Til at hjælpe sig med sine planer, allierer Egon sig med klassens to upopulære drenge Benny og Kjeld, der konstant får buksevand af den hårde nød Bøffen.

Samtidig har bestyrelsens medlemmer besluttet sig for, at de på selveste juleaften vil klæde sig ud som falske julemænd, og berøve hvert et hus i København for julegaver. Pengene vil de bruge på at flygte til Bahamas, hvor de vil leve i skjul.

I klasseværelset spirer romantikken mellem Kjeld og den rødhårede sild Yvonne. Men Kjeld er oppe imod mange andre bejlere, der også gerne vil være kærester med Yvonne.

Produktionsselskab: Nordisk Film

Sendt på tv: 1999

Foto: Søren Hartvig, TV 2

Serien fortsatte

Julekalenderen blev efterfulgt af syv ekstra afsnit, der blev sendt i påsken år 2000 på TV 2. Selvom de nye afsnit blev sendt i påsken, handlede de faktisk om hvad Olsen-Banden lavede mellem jul og nytår – lige umiddelbart efter, at julekalenderen var slut.

Kjelds familie er bagud med huslejen, og risikerer at blive smidt på porten, hvis de ikke skaffer pengene inden nytårsaften. Egon har en plan, og den fører blandt andet til et kig bag kulisserne hos Nordisk Film i Valby. De syv ekstra afsnit er aldrig blevet udgivet på VHS eller DVD.

Tv-serien blev desuden efterfulgt af biograffilmen ‘Olsen-Banden Junior’ i 2001, hvor nye skuespillere dog indtog rollerne som Egon, Benny, Yvonne og Kjeld.

Hit i Norge

Olsen-Bandens Første Kup blev også produceret i en norsk version, der blev sendt på TV 2 Norge i julen 2001. Olsen-Banden var i forvejen meget populære i Norge, hvor der har været lavet en selvstændig norsk Olsen-Banden filmserie i forlængelse af den danske.

Julekalenderen blev en kæmpe succes i Norge, og i modsætning til i Danmark, hvor julekalenderen aldrig er blevet genudsendt, er den i Norge blevet genudsendt hele tre gange. Derudover er der produceret seks norske spillefilm som opfølger til tv-serien.

I Sverige er der aldrig blevet lavet en julekalender med Olsen-Banden som børn. Men faktisk blev der allerede i 1995, fire år før den danske julekalender, lavet en spillefilm om ‘Lilla Jönssonligan’, som gruppen hedder på svensk. Frem mod 2006 er der i alt blevet lavet fire film.

Medvirkende:

Egon: Jens Sætter-Lassen
Benny: Dennis Simonsen
Kjeld: Noah Lynnerup
Yvonne: Stine Bjerregaard
Birthe, Kjelds mor: Karin Jagd
Børge, Kjelds far: Anders Nyborg
Hallandsen: Jesper Langberg
Rektor: Peter Steen
Bøffen: Ludomir Diell Løkken
Inge Margrethe: Emilia Hunsfeldt
Lærer Madsen: Kurt Ravn
Jensen, politibetjent: Asger Reher
Holm, politibetjent: Christian Damsgaard
Dynamit-Harry: Simon Krogh Stenspil
Frk. Clausen: Lisbeth Lundquist
Hr. Ellegaard: Tonny Landy
Hr. Lund: Max Hansen

Manuskript: Anne-Marie Olesen og Lars Mering

Instruktion: Martin Miehe-Renard og Giacomo Campeotto

Musik: Bent Fabricius-Bjerre og Martin Miehe-Renard