Foto: Søren Hartvig, DR

Tredje og sidste julekalender i serien om Nissebanden.

Handling

Lunte er den eneste, der stadig er aktiv i Nissebanden. Hr. Mortensen er gået på pension, og parret Skipper og Gemyse er taget på jordomsejling. Lunte får dog ofte besøg af deres datter Pyt, som hjælper ham med at holde den gamle vandmølle i orden.

Pludselig en dag får Lunte og Pyt uventet besøg af den caribiske nisse Jo Jo, der er rejst hele vejen til Holme-Olstrup fra den tidligere dansk-vestindiske ø St. Croix, for at bede Nissebanden om hjælp.

Foto: Søren Hartvig, DR

På St. Croix er en mistænkelig julemand, der kalder sig ‘Santa’, ved at sælge selve julen til forretningsmanden Fornøje Frederik. Sker det, kommer det i fremtiden blandt andet til at koste penge at få besøg af julemanden juleaften.

Men Santa er ikke den rigtige julemand, og hans magi kommer fra krystallen ‘Hjertets Renhed’, der oprindeligt hører til i Grønland. Uden krystallens tilstedeværelse i Grønland kan befolkningen ikke fange fisk, og den sulter.

Lunte og Pyt rejser til St. Croix, hvor de skaber en ny Nissebande sammen med Jo Jo, køkkennissen Sugar og den islandske fitnisse Figur Figursson. Med en gammel, forladt sukkermølle som tilholdssted, forsøger de at forpurre Santa og Fornøje Frederiks planer.

Foto: Søren Hartvig, DR

Medvirkende

Lunte: Flemming Jensen
Pyt: Trine Gadeberg
Figur Figursson: Søren Pilmark
Sugar: Pia Rosenbaum
Jo Jo: Roger Matthiesen
Santa / Günther: Jesper Christensen
Fornøje Frederik: Niels Olsen
Fiffig-Jørgensen: Christoffer Bro
Fru Fiffig-Jørgensen: Terese Damsholt
Fiffig-Junior: Mick Øgendahl
Vagtnisse Vagn: Kristian Halken
Storfanger: Rasmus Lyberth
Storfangerens Kone: Kasáluk Qaviqaq
Puala: Lotte Nygaard
Brugsuddeler: Jesper Klein

Manuskript og instruktion: Flemming Jensen

Produktion: Frontier

Sendt i tv

2003, DR 1
2008, DR 1
2017, DR Ramasjang

Journaliststrejke finansierede julekalender

‘Nissernes Ø’ er som den eneste julekalender nogensinde optaget i tre forskellige lande: Danmark, Grønland og St. Croix. Den kostede 22 millioner kroner. Faktisk var projektet tæt på ikke at blive til noget, fordi den var for dyr at producere.

Men da alle DR’s journalister i august 2002 gik i strejke efter sammenbrud i overenskomstforhandlingerne, blev det besluttet, at de sparede penge fra nyhedsproduktionen i stedet skulle bruges på at lave den nye julekalender.

Julekalenderen blev også vist på St. Croix i december 2003.

Musik

Selvom Hans Dal ikke var med i ‘Nissernes Ø’ som A38, ligesom han havde været det i de to forudgående julekalendere om Nissebanden, så var han stadig med til at sangene til ‘Nissernes Ø’ sammen med Flemming Jensen.

Sangene blev udgivet på CD i 2003.

Julekalendere i samme serie

Nissebanden
Nissebanden i Grønland