Krummernes Jul

Foto: Henrik Petit, TV 2

Denne julekalender er lavet i forlængelse af de spillefilm om Krummerne, der blev lavet i begyndelsen af 1990’erne. Disse film er i øvrigt baseret på bøger af Thøger Birkeland.

Handling

Det står skidt til hos Julemanden oppe i Grønland, hvor han bor med sin kone og to børn Stella og Nova. Han modtager færre og færre breve fra børnene, og den dårlige stemning trænger sig mere og mere på.

Krummes lillebror, Grunk, sender dog stadig breve til Julemanden. Han benytter en ældgammel remse, som hans farfar har skrevet i en bog. Julemanden beslutter derfor at rejse ned til familien Krumborg, for at forsøge at finde ud af, hvor julestemningen er blevet af.

I mellemtiden er de to skurke Bent og Amigo meget opsatte på at ødelægge alt hvad der har med julen at gøre. Bent har dårlige minder fra julen som barn, hvor han blev nægtet alt til fordel for sin bror, der nu er godsforvalter.

Da Julemanden og hans familie, på grund af Bent, kommer til at leve som grå staldnisser, er det op til Krumme og hans veninde Yrsa at redde julen.

Medvirkende:

Krumme: Per Damgård Hansen
Far: Dick Kaysø
Mor: Karen-Lise Mynster
Stine: Line Kruse
Grunk: Lukas Forchhammer
Julemanden: Waage Sandø
Julemandens kone: Birthe Neumann
Stella: Sofie Lassen-Kahlke
Nova: Stephanie Leon
Fru Olsen: Elin Reimer
Svendsen: Paul Hagen
Bent: Søren Spanning
Amigo: Ole Stephensen
Yrsa: Amalie Dollerup
Yrsas mor: Sonja Oppenhagen
Jansen, skolelærer: Claus Bue
Hans: David Svensson
Per: Adam Simonsen
Postbud: Torben Zeller
Postmester: Jarl Forsman

Manuskript: John Stefan Olsen

Instruktion: Sven Methling, Hans Kristensen og Jette Termann

Musik: Michael Hardinger og Rasmus Schwenger

Produktion: Regner Grasten Film

Sendt i tv:

1996, TV 2
2001, TV 2

Musik

Musikken til ‘Krummernes Jul’ blev skrevet af Michael Hardinger og Rasmus Schwenger, kendt fra popgruppen Shu-Bi-Dua. De skrev også musikken til de tre forudgående biograffilm om Krummerne, deriblandt hittet “Det er svært at være 11 år”.

Titelmelodien ‘Jul i Krummeland’ blev sunget af Maria Bramsen og Henrik Stanley, kendt fra popgruppen Tøsedrengene.

Nye skuespillere

Mens de voksne roller i ‘Krummernes Jul’ blev spillet af stort set de samme skuespillere som i de tre forudgående spillefilm, måtte der findes nye ansigter til børnene Krumme, Yrsa og Hans, der alle var blevet for gamle til at ligne børn på 11 år.

I begyndelsen af 1996 blev der derfor reklameret for en stor casting på TV 2, hvor alle interesserede børn kunne prøve lykken til en rolle i den nye julekalender.

Det eneste barn fra spillefilmene, der beholdt sin rolle i julekalenderen, var Lukas Forchhammer, der spillede Grunk. Lukas Forchhammer er siden blev verdenskendt som sangeren Lukas Graham.

En række børn, der senere er blevet store danske skuespillere, havde deres første tv-roller i ‘Krummernes Jul’. Amalie Dollerup, der spillede Yrsa samt Sofie Lassen-Kahlke og Stephanie León, der spillede nissepigerne Stelle og Nova, havde deres første tv-optræden i julekalenderen. De havde dog alle i forvejen haft deres egentlige skuespiller-debut i forskellige spillefilm.

Fortsættelse

‘Krummernes Jul’ blev det sidste man hørte til den populære familien Krumborg i en lang årrække, men i 2006 blev der pludselig lavet en fortsættelse til julekalenderen. ‘Krummerne – Så er det jul igen’ hed spillefilmen, hvor Krumme igen skulle forsøge at redde julemanden.

Julekalendere

Seneste nyheder

Søg