Kikkebakke Boligby

Handling

I Boligby ligger etagehuset Kikkebakke, hvor der bor en flok meget forskellige mennesker.

I stuen bor den gamle, gnavne hr. Gniske, der synes, at alting er rædsomt, og ved siden af ham bor den stille og rolige forretningsmand Hr. Sommer, der pludselig kan forvandle sig til muskelmanden Hr. Pølzenmuskel.

På 1. etage bor fru Vivaldi, der bruger al sin tid på at lave spaghetti, og i toppen bor børnene Freddy og Berta med deres forældre Alfred og Carla.

Alfred elsker at vaske op, men han bruger også meget tid på at lave forskellige opfindelser. Han har blandt andet lavet husets nedløbsrør om til en elevator.

I byen møder vi også gadefejeren, købmanden, Skorstensfejeren Per, fru Brand og hr. Matrikelhys, der har travlt med at fortælle alle, at han ejer de fleste af husene i den lille by.

Medvirkende

Freddy: Hanne Willumsen
Berta: Susse Wold
Alfred: Frits Helmuth
Carla: Annegrethe Nissen
Hr. Gniske: Olaf Ussing
Fru Vivaldi: Lily Broberg
Hr. Sommer: Gotha Andersen
Fejemand / Skorstens-Per: Jesper Klein
Nysgerrige naboer: Peter Kitter og Sigrid Horne Rasmussen

Forfatter: Ole Lund Kirkegaard (tv-bearbejdelse af Jesper Klein og Per Nielsen)

Instruktion: Jesper Klein og Per Nielsen

Dukkeførere: Hanne Willumsen, Finn Bentzen, Lene Johansson, Dan Voigt Lønholdt og Tove Schøler Christensen

Dukkemagere: Finn Bentzen og Hanne Willumsen

Musik: Lasse Lunderskov

Produktion: DR

Sendt i tv

1977, DR
1985, DR

Faren er vild med at vaske op

I 1977 var holdet bag ‘Vinterbyøster’ og ‘Jullerup Færgeby’ klar til at lave deres tredje julekalender for DR, hvor de brugte den japanske dukketeaterteknik ‘bunraku’. Denne gang fik holdet hjælp fra den populære børnebogsforfatter Ole Lund Kirkegaard til at skrive historien.

Da ‘Jullerup Færgeby’ løb over skærmen i 1974, blev julekalenderen mødt af voldsom kritik fra medlemmerne af rødstrømpebevægelsen, der mente, at julekalenderen var kvindeundertrykkende. For eksempel var det altid moren i familien, der vaskede op og lappede Antons revnede bukser.

Kritikken var kommet helt bag på holdet bag julekalenderen, men i ‘Kikkebakke Boligby’ gjorde de nu alt for ikke at havne i en lignende situation. Derfor var Freddy og Bertas far, Alfred, så vild med at vaske op, at han hele tiden måtte synge en sang om det.

Eldorado for dyr

Da ‘Kikkebakke Boligby’ skulle genudsendes i 1985, var julekalenderens sendetid blevet udvidet med ti minutter. Ligesom da ‘Jullerup Færgeby’ blev genudsendt i 1982, var det derfor nødvendigt at lave en ny serie, der kunne sendes som optakt til den gamle dukkejulekalender.

Den nye julekalender kom til at handle om butikken ‘Eldorado for dyr’, hvor indehaveren Ludvig sælger alle mulige forskellige ting til dyr. Der er dog ingen levende dyr i butikken, for Ludvig er allergisk overfor dyr. Bare kunderne kommer til at nævne deres dyr, begynder han at nyse.

Ved siden af butikken ligger ‘Juuls Bodega’, hvor servitricen Guddi arbejder. Hun kommer ofte på besøg i Ludvigs butik, for de to er hemmeligt forelsket i hinanden.

Forretningsmanden Rambuk forsøger hele tiden at sælge en masse ubrugelige ting til Ludvig, og som om det ikke var nok, er han også meget interesseret i at få fingrene i Gubbi. Han bliver derfor ved med at invitere hende ud.

Medvirkende

Ludvig: Søren Østergaard
Guddi: Pia Rosenbaum
Rambuk: Finn Nielsen
Bellas far: Gerz Feigenberg
Winther: Kjeld Nørgaard

Manuskript: Jesper Klein, Hanne Willumsen og Finn Bentzen

Instruktion: Finn Bentzen

Musik: Lasse Lunderskov

Produktion: DR

Udgivelse

‘Kikkebakke Boligby’ blev udgivet på dvd i 2007. Hele julekalenderen kan også ses på DR Bonanza. I modsætning til dvd-udgivelsen er ‘Eldorado for dyr’ også en del af udgivelsen på Bonanza.

Selvom Ole Lund Kirkegaard var kendt for at skrive børnebøger, så blev ‘Kikkebakke Boligby’ aldrig udgivet som bog af ham. I 2019 skrev forfatteren Kasper Hoff dog historien fra den gamle dukkejulekalender om til en børnebog.

Julekalendere i samme serie

Vinterbyøster
Jullerup Færgeby

Julekalendere

Seneste nyheder

Søg