Foto: Svend-Vilhelm Mikkelsen

Handling

I Boligby ligger etagehuset Kikkebakke, der er beboet en broget skare af mennesker. I stuen bor den gnavne Gniske, der synes alt er rædsomt, og på 1. etage bor fru Vivaldi, der bruger al sin tid på at lave spagetti.

I toppen bor børnene Freddy og Berta sammen med deres forældre. Faren Alfred elsker at vakse op, men han bruger også en masse tid på at lave forskellige opfindelser

I byen møder vi også Skorstens-Per, fru Brand, Hr. Matrikelhys og forretningsmanden Sommer, der bag lukkede persienner bliver til muskelmanden Hr. Pølzenmuskel.

Medvirkende

Freddy: Hanne Willumsen
Berta: Susse Wold
Alfred: Frits Helmuth
Hr. Gniske: Olaf Ussing
Fejemand / Skorstens-Per: Jesper Klein
Fru Vivaldi: Lily Broberg

Manuskript: Ole Lund Kirkegaard

Instruktion: Per Nielsen og Jesper Klein

Dukkeførere: Hanne Willumsen, Finn Bentzen, Lene Johansson, Dan Voigt Lønholdt og Tove Schøler

Dukkemagere: Finn Bentzen og Hanne Willumsen

Musik: Lasse Lunderskov

Produktion: DR

Sendt i tv:

1977, DR
1985, DR

Faren er vild med at vaske op

I 1977 var holdet bag ‘Vinterbyøster’ og ‘Jullerup Færgeby’ klar til at lave deres tredje julekalender til DR, hvor de brugte den japanske dukketeaterteknik ‘bunraku’. Denne gang fik holdet dog hjælp fra den populære børnebogsforfatter Ole Lund Kirkegaard til at skrive historien.

Da ‘Jullerup Færgeby’ løb over skærmen i 1974, blev julekalenderen mødt af voldsom kritik fra medlemmerne af rødstrømpebevægelsen, der mente, at julekalenderen var kvindeundertrykkende. For eksempel var det altid moren i familien, der vaskede op og lappede Antons revnede bukser.

Kritikken var kommet helt bag på holdet bag julekalenderen, men i ‘Kikkebakke Boligby’ gjorde de nu alt for ikke at havne i en lignende situation. Derfor var Freddy og Bertas far, Alfred, så vild med at vaske op, at han hele tiden måtte synge en sang om det.

Julekalendere i samme serie

Vinterbyøster
Jullerup Færgeby

Avisen