Jullerup Færgeby

Jullerup Færgeby
Foto: Helge Jensen, DR

Handling

Anton, Kaja og Knud bor med deres forældre i et fyrtårn ved den lille by Jullerup Færgeby.

Hver dag ror børnene ind til fastlandet for at mødes med kammeraterne Vera, Kaptajn Gus og 44. Sidstnævnte hedder i virkeligheden Jonas. Han er lige flyttet til byen og har fået sit kælenavn, fordi han bor i nummer 44.

En dag da drengene spiller fodbold, kommer de til at ramme en af Kaptajn Gus’ galionsfigurer. Inde i figuren finder de et gammelt skattekort med en underlig remse. Vennerne beslutter sig for at forsøge, om de kan tyde remsen og finde skatten.

De laver også en hemmelig hule, som de kalder for ‘HH’. Anton er meget uheldig med sine bukser, der hele tiden revner.

Jullerup Færgeby
Foto: Helge Jensen, DR

Medvirkende

Anton / Fyrmester Holm / Kranfører / Lods: Claus Ryskjær
Kaja / Magda / Tobisen: Sanne Brüel
Knud: Hanne Willumsen
44 / Kalle Kulmule / Færgemand / Mary: Jesper Klein
Vera / Emma: Helle Hertz
Kaptajn Gus: Poul Thomsen
Grace: Birgit Brüel
Jens Peter Bus: Lasse Lunderskov

Manuskript: Asger Pedersen, Jesper Klein, Hanne Willumsen og Finn Bentzen

Instruktion og producer: Per Nielsen

Dukkeførere: Hanne Willumsen, Finn Bentzen, Lene Johansson, Dan Voigt Lønholdt og Tove Schøler Christensen

Dukkemagere: Hanne Willumsen og Finn Bentzen

Produktion: DR

Sendt i tv

1974, DR
1982, DR
1990, DR
1997, DR 1
2014, DR Ramasjang

Jullerup Færgeby
Foto: Helge Jensen, DR

Fra stationsby til færgeby

Året efter at DR havde haft stor succes med at bruge den japanske dukketeknik ‘bunraku’ til at lave ‘Vinterbyøster’, var det samme hold klar med en ny julekalender.

Denne gang foregik handlingen blandt fiskere og sømænd i en lille færgeby. Ligesom året før ville DR’s ledelse nemlig fortsat ikke have nisser og julepynt i julekalenderen før de aller sidste dage inden den 24. december.

EF forstyrrer julefreden

Danmark var året forinden trådt ind i EF, og det var flere af manuskriptforfatterne ikke særlig begejstrede for. De lagde derfor en lille politisk stikpille ind i julekalenderen.

Kaptajn Gus raser, hver gang den store lastbil ‘EuroFish’ forsøger at kæmpe sig vej gennem de smalle gader i Jullerup Færgeby. Lastbilen river julepynten ned og ridser den gamle sømands gallionsfigurer. Bagpå lastbilen er der en lille bus, som borgerne i færgebyen kan tage, hvis de vil ind til storbyen – og det skulle ses som et symbol på problemet med EF:

– Det var handlen og erhvervslivet, det handlede om, og så sad menneskene bag på, fortalte manuskriptforfatter Finn Bentzen i 2001 til DR 2’s Temalørdag om julekalenderens historie.

Jullerup Færgeby
Foto: Helge Jensen, DR

Kritik fra rødstrømpebevægelsen

Det var dog noget helt andet end de skjulte politiske budskaber om EF, der endte med at stjæle opmærksomheden i medierne, da ‘Jullerup Færgeby’ løb over skærmen i 1974.

På det tidspunkt var medlemmerne af rødstrømpebevægelsen godt i gang med at varme op til kvindeåret 1975, og de var meget utilfredse med den åbenlyse kvindeundertrykkelse, de mente fandt sted i den lille færgeby. En kritik, som kom fuldstændig bag på holdet bag julekalenderen.

Udover at drengene skriver ‘Forbudt for tøser’ på indgangen til deres hemmelige hule – en sætning, som efterfølgende bliver gentaget adskillige gange af papegøjen Mary – var det ifølge rødstrømperne et stort problem, at det altid var moren, der vaskede tøj, lavede mad og lappede Antons revnede bukser. Hvorfor kunne faren eller Anton selv ikke gøre dette?

Jullerup Færgeby
Foto: Helge Jensen, DR

Til debat i radiorådet

Sagen endte i Radiorådet, hvor DR’s Børne og Ungdomschef Mogens Vemmer måtte forsvare julekalenderen. Han skrev blandt andet til rådet, at der efter hans opfattelse faktisk blev gjort mest grin med mandsrollerne i serien, og efter en længere debat kom rådet da også frem til, at der ikke var grund til at ændre noget.

Mogens Vemmer skriver dog i sin erindringsbog, ‘Fjernsyn for dig – 50 år med verdens værste seere’, at der var en del sår internt i DR, der skulle heles efter balladen om ‘Jullerup Færgeby’:

– Selv redaktionslederen for ungdomsprogrammet så bedrøvet på julekalenderbanden og sukkede: ‘Hvor kunne I?’, skriver han.

Da holdet bag ‘Jullerup Færgeby’ gik i gang med at lave ‘Kikkebakke Boligby’ i 1977, var de meget opmærksomme på ikke at træde rødstrømperne mere over tæerne. Seerne blev derfor introduceret for en far, der var så vild med at vaske op, at han hele tiden måtte synge en sang om det.

Jullerup Færgeby CD

Musik

Ligesom ‘Vinterbyøster’ blev sangene til ‘Jullerup Færgeby’ skrevet af Asger Pedersen og Niels Jørgen Steen.

Den mest kendte sang fra julekalenderen er ‘Det kan du få for en krone’, som bliver sunget af Anton, Kaja og Knud, men det et faktisk også værd at bemærke sangen ‘Ventede på bussen’, som bliver spillet hver gang vi møder Grace i sin lille købmandsbutik. Det er nemlig en bare 19-årig Sanne Salomonsen, der synger kor på sangen.

Sangene udkom på LP i 1974, hvor de var en del af et hørespil med karaktererne fra julekalenderen.

Avisen
Foto: Hans Andersen, DR

Tryksen laver avisen i Flunkelev

Da ‘Jullerup Færgeby’ skulle genudsendes i 1982, var julekalenderens sendetid blevet udvidet med ti minutter. Det var derfor nødvendigt at lave en ny serie, der kunne sendes som optakt til den gamle dukkejulekalender.

Holdet bag ‘Jullerup Færgeby’ fandt på en sidehistorie til handlingen i den oprindelige julekalender. Dukkerne i færgebyen snakker ofte om nabobyen Flunkelev, hvor blandt andet den lokale avis, som Kaptjan Gus holder af at læse, bliver lavet.

Den nye serie kom til at handle om avisredaktionen i Flunkelev, hvor Tryksen knokler med at få dagens udgave af avisen gjort færdig, så den kan nå at komme med færgen til Jullerup Færgeby. Alle rollerne i julekalenderen blev spillet af Jesper Klein, mens hans bror, Morten, blev brugt som statist.

Da ‘Jullerup Færgeby’ blev genudsendt i 1990 og 1997 var Tryksen også med som optakt, og byen Flunkelev var en del af de to års U-landskalendere. Lågerne var skiftevis placeret i Jullerup Færgeby og Flunkelev.

Jullerup Færgeby DVD

Fejl på dvd-cover

‘Jullerup Færgeby’ udkom på dvd i 2006. Desværre havde der sneget sig en fejl ind på coveret til dvd-udgivelsen. Morten Post, der ikke var med i ‘Jullerup Færgeby’ men derimod i ‘Vinterbyøster’, var nemlig at finde på forsiden ved siden af Anton, Kaja, Vera og Knud.

Da 2. udgave af dvd’en udkom var fejlen blevet rettet. Nu var Morten Post blevet skiftet ud med Kaptajn Gus.

Julekalendere i samme serie

Vinterbyøster
Kikkebakke Boligby

Julekalendere

Seneste nyheder

Søg