Jul i Svinget

Foto: NRK
Foto: NRK

Denne julekalender er norsk og blev oprindeligt produceret for NRK i 2006. Julekalenderen er en fortsættelse af den norske miniserie ‘Linus i Svinget’, der også har været vist på dansk tv. I Danmark havde den norske julekalender fået danske stemmer.

Handling

I den lille norske bygd Svinget bor drengen Linus med sin familie. Han er dog ikke det eneste barn i området. I bygden bor også børnene Akaya, Nure, Åsa, Børre, Atif og Klara, og sammen oplever de en masse skægge ting.

For der er nok at se til for både børn og voksne i Svinget i december. Den traditionelle skistafet mellem Svinget og nabobygden Sletta, luciaoptog, en konkurrence om, hvem som først finder et juletræ i skoven, en skattejagt, sneboldkamp mod Harriet-slænget fra Sletta og forberedelsen af et yderst alternativt krybbespil er blot nogle af de ting, indbyggerne i bygden skal i gennem i løbet af julemåneden.

En ny familie er også lige flyttet til Svinget. Pigen Victoria bryder sig bestemt ikke om den lile bygd, men langsomt bliver hun dog en del af børneflokken i Svinget.

Foto: NRK

Jul i Astrid Lindgren-stil

Miniserien ‘Linus i Svinget’ var i seks afsnit og blev produceret for NRK i 2004. Serien blev så populær, at den norske tv-station hurtigt besluttede sig for, at lave en julekalender i samme univers. Med et budget på 28 millioner kroner, var ‘Jul i Svinget’ den dyrest julekalenderproduktion i Norge nogensinde.

‘Jul i Svinget’ et et forsøg på at lave en norsk tv-serie i stil med de gamle Astrid Lindgren-universer. Serien minder for eksempel meget om ‘Alle vi børn i Bullerby’ og ‘Vi på Krageøen’.

Foto: Bjarne Bergius Hermansen, DR

Nu skal træet spises

Som optakt til visningen af ‘Jul i Svinget’ i 2007 havde DR produceret rammefortællingen ‘Nu skal træet spises’. Jeppe Vig Find er flyttet ind i en gammel træhytte sammen med kokken Sune og børnene Naja og Lukas.

Med sig har de et juletræ – med de har glemt at få julepynt med. Derfor laver Sune hver dag spiseligt julepynt, som de kan hænge på træet. De åbner også dagens låge i U-landskalenderen.

Den 23. december skifter programmet navn til ‘Nu’ det jul’ og er nu ikke længere blot en rammefortælling omkring ‘Jul i Svinget’. Iben Maria Zeuthen flytter også ind i hytten, og sammen med Jeppe og company bliver der julehygget og set tegnefilm.

Medvirkende

Linus: Jakob Borgen
Børre: Adrian Falch Karlsen
Atif: Hassan Ali Iqbal
Morten: Henrik Jacob Schatvet
Victoria: Erika Krohn
Akaja: Yvonne Johnsrud
Åsa: Ina Svenningdal
Klara: Mia Daniels
Nure:
Sebastian Warholm
Marvin: Anders Mordal
Biggen: Fridtjov Såheim
Tor: Fredrik Hannestad
Arne Olav: Mats Mogeland
Lucy: Ulla Marie Broch
Agnete: Benedikte Lindbeck
Vera: Siv Charlotte Klynderud
Grete: Turid Gunnes

Danske stemmer

Linus: Sebastian Alstrup
Børre: Jacob Fals Nygaard
Atif: Zacherias Grassmé
Morten: Mathias Hartman Niclassen
Viktoria: Helene Moe
Akkaja: Ida Winding
Åsa: Frederikke Kaysen
Klara: Sophia H. Pedersen
Nure: Niklas Holck
Marvin: Johan Vinde
Biggen: Ole Boisen
Tor: Lars Mikkelsen
Arne Olav: Tom jensen
Lucy: Andrea Vagn Jensen
Grete: Anette Støvelbæk
Agnete: Puk Scharbau
Vera: Xenia Lach-Nielsen

Manuskript: Kjetil Indregard

Intruktion: Atle Knudsen

Musik: Odd Nordstoga og John Vinge

Julekalendere

Seneste nyheder

Søg