Foto: TV 2

Handling

12-årige Josefine hader julen. Hun har fødselsdag juleaften, men det er der ifølge hende ingen, der bekymrer sig om, for Jesus og julen løber med al opmærksomheden. Derfor vil hun gerne have det hele afskaffet.

En dag møder Josefine en mærkelig mand ved navn Thorsen, hvis lille kælderbutik sælger mange sære ting. Inde i baglokalet af butikken står der et magisk krybbespil, som Josefine opdager, i virkeligheden er en tidsmaskine.

Josefine rejser tilbage til Romerrigets Nazarath. Her møder hun den 12-årige Jesus, som hun bliver gode venner med, og efter et stykke tid finder også vennen Oskar ud af hemmeligheden.

Men desværre går det helt galt. Josefines betydning for Jesus ungdomsår, ændrer historiens gang, og Josefine bemærker, at hun flere gange i Bibelen omtales som ‘Pigen fra Nord’. Da hun kommer til at røbe overfor Jesus, at han i sin egenskab af Guds søn skal ende sine dage på korset, nægter Jesus at forblive Guds søn. Han flygter, og det kristne budskab forsvinder fra historien.

Thorsen overtager magten i nutidens verden, og han får alle mennesker til at arbejde for sig i et mørkt fyrrum. Nu går jagten for Josefine og Oskar ind på at komme tilbage til Jesus i Nazareth, og igen få ham til at indtage pladsen som Guds søn, så hans budskab kan leve videre i nutiden som før.

Produktionsselskab: Cosmo Film

Sendt på tv: 2003, 2009

Foto: TV 2

Ville lave julekalender om Jesus’ fødsel

Ideen til ‘Jesus og Josefine’ opstod hos TV 2’s daværende dramaredaktør Adam Price og børne- og ungdomschef Bubber. De ønskede at lave en julekalender, der ikke var fyldt med nisser og julemænd, men handlede om det julen i virkeligheden handler om – Jesus’ fødsel.

De kontaktede manuskriptforfatterne Nikolaj Scherfig og Bo Hr. Hansen, og bad dem lave et manuskript til julekalenderen. De to forfattere flyttede dog hurtigt omdrejningspunktet for handlingen væk fra Jesus’ fødsel, og lod den i stedet handle om Jesus som 12-årig. Det kunne børnene bedre forstå, mente de.

Musik

Martin Brygmann, der også spiller rollen som Josef, skrev ti sange til julekalenderen. Som noget nyt var sangene ikke en integreret del af handlingen, men blev i stedet på skift vist som musikvideoer i slutningen af hver afsnit. Det var kendte kunstnere som Søs Fenger, Peter Fröding og Jimmy Jørgensen, der fremførte sangene.

Titelmelodien blev sunget Martin Brygmann selv sammen med Julie Bertelsen. Den blev så stort et hit, at den efterfølgenden blev den første sang fra en julekalender nogensinde, der blev en del af jule-opsamlingsalbummet ‘Now Christmas’.

Foto: TV 2

Eksportsucces

Efter at ‘Jesus og Josefine’ havde taget danskerne med storm, oplevede serien også en stor international succes. Den danske version af julekalenderen er blevet vist på tv-stationer i Tyskland, Italien, Holland, Sverige, Norge, Finland, Slovenien, Island og Mellemøsten.

Fortsættelse

‘Jesus og Josefine’ blev efterfulgt af biograffilmen ‘Oskar og Josefine’ i 2005. Her møder Josefine endnu en gang Thorsen, der gør hende i stand til at rejse i tiden. Hun rejser til middelalderen, hvor heksafbrændinger var udbredt, og her begynder et nyt eventyr med vennen Oskar.

Mens Pernille Kaae Høier og Kjeld Nørgaard igen indtog rollerne som Josefine og Thorsen, så takkede Rasmus Ott ‘nej’ til igen at spille Oskar og overlod i stedet rollen til Mikkel Hesseldahl Konyher. Sebastian Aagaard-Willams havde også en kort medvirken som Jesus i den nye spillefilm.

Medvirkende

Josefine: Pernille Kaae Høier
Jesus: Sebastian Aagaard-Williams
Oskar: Rasmus Ott
Jesper, far: Nikolaj Steen
Louise, mor: Andrea Vagn Jensen
Lukas: Jonathan Werner Juel
Thorsen: Kjeld Nørgaard
Josef: Martin Brygmann
Maria: Camilla Bendix
Jytte: Bodil Jørgensen
Simon: Luke McQuillan
Judas: Lelo Shalby
Joshua: Torben Zeller

Manuskript: Nikolaj Scherfig og Bo Hr. Hansen

Instruktion: Carsten Myllerup

Musik: Martin Brygmann og Lars Terkelsen