Jesus og Josefine

Jesus og Josefine
Foto: Per Arnesen, TV 2

Handling

12-årige Josefine hader julen. Hun har fødselsdag juleaften, men det er der ifølge hende ingen der går op i, for Jesus og julen løber med alt opmærksomheden. Derfor vil hun gerne have højtiden flyttet eller helt afskaffet.

En dag møder Josefine en mærkelig mand ved navn Thorsen, der har en lille genbrugsbutik i en kælder. Thorsen hader også julen, og derfor bliver han og Josefine hurtigt gode venner.

Inde i baglokalet af butikken står der et krybbespil, som Josefine opdager i virkeligheden er en tidsmaskine. Sætter man sin finger i krybben, bliver man transporteret næsten 2.000 år tilbage i tiden til det sted i Nazareth, hvor Jesus voksede op.

Foto: Per Arnesen, TV 2

Josefine møder Jesus som 12-årig, og hun bliver hurtigt gode venner med ham. I første omgang håber hun, at hun kan overtale Jesus til at forbyde fejringen af hans fødselsdag i fremtiden, men efter noget tid begynder hun at blive forelsket i ham.

Josefines møder med Jesus får dog store konsekvenser, da de ændrer historien. Josefine oplever blandt andet, at hun flere gange i Bibelen bliver omtalt som ‘Pigen fra Nord’.

Da hun kommer til at røbe overfor Jesus, at han skal ende sine dage på et kors, nægter Jesus at være Guds søn. Han flygter fra Nazareth for i stedet at blive gladiator, og kristendommen forsvinder fra historien.

Foto: Per Arnesen, TV 2

Thorsen, der i virkeligheden viser sig at være Satan, overtager magten i nutidens verden, hvor han får alle mennesker til at arbejde for sig med at skovle kul i et mørkt fyrrum.

Nu må Josefine forsøge at komme tilbage til Jesus i fortiden, og få ham til igen at indtage rollen som Guds søn. Kun på den måde kan verden blive som før.

Foto: Per Arnesen, TV 2

Medvirkende

Josefine: Pernille Kaae Høier
Jesus: Sebastian Aagaard-Williams
Oskar: Rasmus Ott
Jesper, far: Nikolaj Steen
Louise, mor: Andrea Vagn Jensen
Lukas: Jonathan Werner Juel
Thorsen: Kjeld Nørgaard
Josef: Martin Brygmann
Maria: Camilla Bendix
Jytte: Bodil Jørgensen
Simon: Luke McQuillan
Judas: Lelo Shalby
Joshua: Torben Zeller
Emilie: Nathalie Schydlowsky

Manuskript: Nikolaj Scherfig og Bo Hr. Hansen

Instruktion: Carsten Myllerup

Producere: Tomas Hastrup-Larsen og Rasmus Thorsen

Produktion: Cosmo Film

Sendt i tv

2003, TV 2
2009, TV 2

Foto: Per Arnesen, TV 2

Julekalender om Jesus’ fødsel

Ideen til ‘Jesus og Josefine’ kom oprindeligt fra Bubber, der i 2003 var børne- og ungdomschef på TV 2. Han ville gerne lave en anderledes julekalender, der i stedet for nisser og julemænd tog udgangspunkt i det som julen i virkeligheden handler om – Jesus’ fødsel.

Manuskriptforfatterne Nikolaj Scherfig og Bo Hr. Hansen blev hyret til at forsøge at skabe en fortælling om Jesus’ fødsel. De to forfattere besluttede dog at flytte omdrejningspunktet for handlingen væk fra Jesus som spædbarn, og lod den i stedet handle om Jesus som 12-årig. Det kunne børnene bedre identificere sig med, mente de.

– Hvad nu hvis en pige fra moderne tid møder Jesus, når de er på samme alder, altså 12 år? En alder, hvor han endnu ikke ved, om han vil være Jesus eller ikke være Jesus. Det tænkte vi, at der kunne være noget enormt interessant i, også for at lære mere om hvad kristendommen egentlig er, fortalte Nikolaj Scherfig i et interview med Juleweb.dk i 2016.

Læs mere: Nikolaj Scherfig: Julekalenderen er en super spændende genre

Musik

Sangene til ‘Jesus og Josefine’ blev skrevet af Martin Brygmann, der to år tidligere havde haft stor succes med at lave sange til spillefilmen ‘En Kort En Lang’.

Som noget nyt var sangene i ‘Jesus og Josefine’ ikke en del af handlingen, men blev i stedet på skift vist som musikvideoer i slutningen af hvert afsnit. Sangene blev blandt andre sunget af Søs Fenger, Peter Fröding og Jimmy Jørgensen.

Titelsangen blev sunget Martin Brygmann selv sammen med Julie Bertelsen. Den blev så stort et hit, at den efterfølgenden blev den første sang nogensinde fra en julekalender, der blev en del af opsamlingsalbummet ‘Now Christmas’.

Sangene fra ‘Jesus og Josefine’ blev udgivet på cd i november 2003. I forbindelse med genudsendelsen af julekalenderen i 2009 blev cd’en genudgivet med et nyt cover.

Solgt til udlandet

‘Jesus og Josefine’ er også blevet vist på tv i Tyskland, Italien, Holland, Sverige, Norge, Finland, Slovenien, Island og Mellemøsten. I de fleste af landene blev julekalenderen dubbet til landets eget sprog.

Fortsættelse

‘Jesus og Josefine’ blev efterfulgt af spillefilmen ‘Oskar og Josefine’ i 2005.

Her møder Josefine igen Thorsen, der giver hende mulighed for at rejse i tiden. Josefine rejser til middelalderen, hvor hekseafbrændinger var udbredt, og her begynder et nyt eventyr med vennen Oskar.

Mens Pernille Kaae Høier og Kjeld Nørgaard igen indtog rollerne som Josefine og Thorsen, så takkede Rasmus Ott ‘nej’ til igen at spille Oskar og overlod i stedet rollen til Mikkel Hesseldahl Konyher. Sebastian Aagaard-Willams havde også en kort medvirken som Jesus i den nye spillefilm.

Teater

‘Jesus og Josefine’ blev i 2007 lavet til en teaterforestilling, der blev opført på Odense Teater. Manuskriptet til teaterforestillingen blev skrevet af Ina-Miriam Rosenbaum i samarbejde med forfatterne Nikolaj Scherfig og Bo Hr. Hansen.

Adventskalender for voksne

Ved siden af julekalenderen blev der lavet en fakta-serie for voksne i fire afsnit med titlen ‘Jesus, Josefine og budskabet bag’. Programmerne blev produceret af TV MIDTVEST og vist på TV 2 om eftermiddagen i de fire adventssøndage.

Serien behandlede nogle af de religiøse temaer, der var en del af handlingen i julekalenderen og havde blandt andet interview med manuskriptforfatterne Nikolaj Scherfig og Bo Hr. Hansen, der fortalte om deres forhold til tro.

Foto: Per Arnesen, TV 2

Udgivelser

‘Jesus og Josefine’ udkom på vhs og dvd i 2004. I forbindelse med genudsendelsen i 2009 blev julekalenderen genudgivet på dvd i nyt cover.

En dvd med titlen ‘Alt om Jesus og Josefine’ blev udgivet i november 2003. På dvd’en tog Bubber seerne med bag kameraet på julekalenderen og interviewede skuespillere, manuskriptforfattere og instruktøren.

Josefines specielle halskæde, der skriver ‘I Love You’, når man snurrer den rundt, kunne købes i en række butikker i december 2003.

Der blev lavet en cd-rom med 24 spil, der kunne købes sammen med ‘Ude og Hjemme’ i begyndelsen af december 2003. Ved genudsendelsen af julekalenderen i 2009 blev der lavet en ny cd-rom med 24 nye spil, der fulgte med TV 2’s låge-julekalender.

Julekalendere

Seneste nyheder

Søg