Brødrene Mortensens Jul

Foto: TV 2
Foto: TV 2

Denne julekalender er baseret på Bjarne Reuters bog ‘Børnenes Julekalender’ fra 1979.

Handling

Wilhem Mortensen er slet ikke i julestemning. Han vil så gerne virke voksen og moden, så han kan score servitricen Hanne nede fra Kaffebaren. Men han er i hård konkurrence mod barens nye ansatte – Johnny – der er en cool læderjakke-type.

Wilhems lillebror, Hugo, gør alt hvad han kan, for at Wilhem skal komme i julestemning. Men det synes kun at gøre Wilhelm mere irriteret.

Pludselig begynder Hugo at modtage mystiske breve fra en person der kalder sig ‘J.N.’ Wilhelm og Hugo ser ingen anden mulighed, end at brevene må være fra selveste ‘JuleNissen’. J.N. vil gerne møde Hugo, og gennem sine breve beskriver han forskellige steder, hvor de kan mødes.

Men storebror Wilhelm og hans kammerat Mouritz kan selvfølgelig ikke lade lillebror være fred, og de følger derfor efter ham og hans veninde Birthe, når de skal møde J.N., hvilket kaster dem ud i nogle hæsblæsende eventyr.

Medvirkende:

Wilhelm: Lasse Baunkilde
Hugo: Rasmus Albeck
Mouritz: Per Damgård Hansen
Birthe: Puk Grasten
Hanne: Sofie Lassen-Kahlke
Johnny: Karl Bille
Beatrice: Louise Bielefeldt
Benny, Wilhelm og Hugos far: Søren Spanning
Elin, Wilhelm og Hugos mor: Vibeke Hastrup
Kaffe-Svendsen: Claus Bue
Rudolf: Flemming ‘Bamse’ Jørgensen
J.N.: Torben Zeller
Sorte Susie: Susanne Heinrich
Mouritz’ far: Niels Anders Thorn
Mouritz’ mor: Gunvor Reynberg
Onkel August: Thomas Eje
Moster Emma: Lisbeth Gajhede

Manuskript: Lise Nørgaard, Peter Bay, Anne-Marie Olsen, Thorvald Lervad og Lars Mering

Instruktion: Hans Kristensen

Musik: Flemming ‘Bamse’ Jørgensen, Michael Hardinger og Rasmus Schwenger

Produktion: Regner Grasten Film

Sendt i tv:

1998, TV 2
2002, TV 2

Kim Larsen forlod julekalenderen

Rollen som gadesangeren Rudolf blev spillet af Flemming ‘Bamse’ Jørgensen, der også havde skrevet flere af sangene til julekalenderen.

Oprindeligt var det meningen, at Kim Larsen skulle have spillet rollen som Rudolf og skrevet sange til kalenderen. Han sprang dog fra, da han hørte at legetøjskæden Fætter BR i stil med tidligere år skulle sponsorere julekalenderen på TV 2.

To af Bamses i alt 12 sange til julekalenderen var genbrug. De stammede fra albummet ‘Jul På Vimmersvej’, der blev udgivet i 1995.

De øvrige sange til julekalenderen blev skrevet af Michael Hardinger og Rasmus Schwenger, kendt fra popgruppen Shu-Bi-Dua, der også skrev musikken til ‘Krummernes Jul’ og ‘Jul i Juleland’.

‘Matador’-julekalender

Ambitionerne med ‘Brødrene Mortensens Jul’ var tårnhøje. Julekalenderen skulle foregå i slutningen af 1950’erne, og derfor allierede filmproducenten Regner Grasten sig med Matador-forfatteren Lise Nørgaard, der skrev manuskriptet til seks af afsnittene. De øvrige afsnit blev skrevet af Peter Bay, Anne-Marie Olsen, Thorvald Lervad og Lars Mering.

Interaktiv julekalender

Da Brødrene Mortensens Jul blev genudsendt i 2002, forsøgte TV 2 sig med flere interaktive tilbud under julekalenderen hver aften. Via sms kunne man svare på quiz-spørgsmål, som dukkede op på skærmen, og man kunne sende julehilsner til familie og venner, som blev vist under seriens start og slutning.

Små faktabokse viste informationer om livet i 1950’erne, hvor julekalenderens handling foregik, og teksterne på seriens mange sange blev vist på skærmen som sing-a-long, hver gang de blev sunget.

Del artikel

Del på facebook
Del på twitter
Del på email