Bamses Julerejse

Bamses Julerejse
Foto: Ulla Voigt, DR

Denne julekalender er lavet i forlængelse af serien ‘Bamses Billedbog’, der blev sendt på DR i perioden 1983-2008.

Handling

Julemandens søn er træt af at bruge alt sin tid på at lave gaver og klippe ting over i julemandens værksted.

Derfor har han gemt sig i kanen, når julemanden har fløjet sine aftenture hen over himlen, og har smidt julemandens rulle med gavebånd, gavepapir og sæk med til- og fra-kort ud ad kanen. Uden de tre ting er det umuligt at lave gaver i værkstedet.

De tre ting er dog landet i hovedet på Bamse, Kylling og Ælling, og de tre beslutter sig for at give julemanden hans ting tilbage.

De begiver sig derfor ud på en lang rejse mod værkstedet på Nordpolen. Julemandens søn er dog fulgt efter dem, og han gør alt, hvad han kan for at forsøge at stoppe dem.

Imens forsøger Luna og Aske desperat at finde deres tre venner, der pludselig er forsvundet fra skoven uden at sige noget.

Bamses Julerejse
Foto: Ulla Voigt, DR

Medvirkende

Bamse: Lars Bom
Kylling: Brian Patterson
Ælling: Joan Bentsen
Julemandens søn: Søren Hauch-Fausbøll
Aske: Aske Bentzon
Luna: Alberte Winding

Manuskript: Elin Bing og Hanne Willumsen

Instruktion: Katrine Hauch-Fausbøll

Produktion: DR

Sendt i tv

1996, DR 1
1999, DR 1
2005, DR 1
2012, DR Ramasjang

Bamses Julerejse
Foto: Ulla Voigt, DR

Populær børnefigur

Da ‘Bamses Julerejse’ blev lavet i 1996, havde Bamse været en del af DR’s børneprogrammer siden begyndelsen af 1980’erne.

Den store gule bamse dukkede første gang op på skærmen i programmet ‘Døren Går Op’ i 1982, hvor han boede i et stort lyserødt rum med vennerne Aske og Pernille. I de sidste afsnit af serien kom Kylling også med i programmet.

I 1983 rejste Bamse for en kort bemærkning ud i rummet og besøgte planeten Joakim i programmet ‘Fjernsyn For Dyr’, hvorefter han vendte hjem igen og slog sig ned i en hytte ude i en skov i programmet ‘Bamses Billedbog’.

Ideen til Bamse kom oprindeligt fra Katrine Hauch-Fausbøll, der er gift med den tidligere chef for DR’s børne- og ungdomsafdeling Mogens Wemmer. Da folkene bag ‘Døren Går Op’ var færdige med at bruge Bamse i 1982, overtog hun arbejdet med figuren og skabte ‘Bamses Billedbog’.

I ‘Bamses Billedbog’ fortsatte Kylling og Aske med at være en del af programmet, men Pernille blev erstattet af Luna, der bor i et telt i skoven. I 1993 blev Ælling også en del af programmet.

Bamses Julerejse
Foto: Ulla Voigt, DR

Oprindelig Bamse bliver skurk

Oprindeligt blev Bamse spillet af Katrine Hauch-Fausbølls halvbror Søren Hauch-Fausbøll, men han forlod rollen i 1993 og overlod den i stedet til Lars Bom.

Søren Hauch-Fausbøll vendte dog tilbage til Bamses univers i ‘Bamses Julerejse’, hvor han spiller skurkerollen som julemandens søn. Det er i øvrigt første gang at Bamse har en ‘modstander’.

Julerejsen lader vente på sig

Selvom julekalenderen fik titlen ‘Bamses Julerejse’, går der lang tid inden Bamse og hans venner forlader den vante location fra ‘Bamses Billedbog’ og begiver sig ud på deres rejse. Faktisk begynder rejsen først i slutningen af afsnit 12.

Julekalenderen blev lavet for et meget skrabet budget, og der var derfor ikke råd til mange optagelser på forskellige locations. Længden af hvert afsnit blev derfor også 20 minutter i stedet for 30 minutter.

Musik

Sangene til ‘Bamses Julerejse’ blev skrevet af Elin Bing, Hanne Willumsen, Aske Bentzon og Jan Rørdam, der også havde stået bag sangene til ‘Bamses Billedbog’. De blev udgivet på CD i 1996.

Location

I årene 1986-1998 blev optagelserne til ‘Bamses Billedbog’ og julekalenderen ‘Bamses Julerejse’ lavet i skoven ved Rungstedgaard nord for København.

Rungstedgaard
Rungsted Strandvej 107
2960 Rungsted Kyst

Udgivelser

‘Bamses Julerejse’ blev udgivet på vhs i 1997 og dvd i 2006.

Elin Bing og Hanne Willumsen udgav historien som bog i 1999.

I 2008 lavede DR et computerspil baseret på ‘Bamses Julerejse’ til PC og Mac.

Julekalendere

Seneste nyheder

Søg